Andreas Løvlie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Andreas Løvlie (født 17. februar 1860, død 23. mars 1915) var grosserer og forretningsmann i vin- og brennevinsbransjen i Kristiania.

Han var sønn av gardbruker Herman Gulbrandsen Løvlie og Olianna Eriksdatter, og ble født på Løten i Hedmark. I 1865 bodde han på bruket Løvbak i Løten. Der hadde han minst tre eldre søsken. Den eldste broren var Mathias Løvlie (1852), som også slo seg opp som forretningsmann i Oslo. Nevøen til Andreas Løvlie, Johan Herman Løvlie, ble senere ingeniørkemiker ved Raufoss fabrikker.

I 1874 giftet Andreas seg med Aagotsine Ambrosia Kavli fra Tromsø. De fikk sannsynligvis ingen barn.



1875: Oslogate, Handelsbetjent

1885: Lakkegata 30. Handelsfullmektig.

Grunnla vin- og brennevinsforretning i Thorvald Meyers gate i 1890.

1891: Bodde hos broren Mathias Løvlie (1852) og hans familie i Rødfyldgaten. Mathias var også kjøpmann. Nevøen til Andreas, Johan Herman Løvlie, ble senere ingeniørkjemiker på Raufoss.

1900: Østre Aker. Sommerfryd. Kjøpmann vinforretning. To tjenestepiker og en herskapskusk.

1910: Midlertidig bosted Slemdal, men sedvanlig bosted var Bekkelaget. Vin- og brennevinsforhandler.

1915: Voksenkollen. Klarer ikke lese hva bostedet heter.

Andreas Løvlie var opptatt av det religiøse og donerte flere gaver til ulike formål. I løpet av det siste året han levde ga han eiendommen Trudvang i Østre Toten kommune som gave til Paulus menighet på Grünerløkka. Eiendommen var tilrettelagt som feriekoloni, slik at barn fra Grünerløkka hver sommer kunne komme til Trudvang for lek, frisk luft og god mat. Ekteparet var ellers kjent for å yte en del privat veldedighet. Ormsund roklubb fikk flere donasjoner fra Løvlie, blant annet i form av nye robåter. Han var æresmedlem i roklubben.

De siste årene

Den siste tiden Andreas levde slet han med bronkitt. Sammen med kona flyttet han derfor fra villaen Sommerfryd på Bekkelaget til villaen Glitre ved Voksenkollen for unngå den rå sjølufta. Han døde til slutt av hjertelammelse i en alder av 55 år.