Kulturhistoriske skilt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Plakett på Saxegården i Oslo, satt opp av Oslo Byes Vel.
Foto: Helge Høifødt

Kulturhistoriske skilt er betegnelsen på plaketter eller skilt som settes opp på bygninger eller andre strukturer til minne om historiske hendelser på stedet. Det kan for eksempel gjelde selve bygningens historie, noe som tidligere har skjedd der bygningen står eller en person som bodde der en periode. Mange steder er de blå, og omtales derfor som blå plaketter.

De første slike plaketter ble satt opp i London i 1867, og var mørkebrune.[1] I 1937 gikk man over til blåfarge, og denne formen har spredd seg til mange land. I noen land er det et nasjonalt organ som setter opp plaketter, mens det i Norge normalt er velforeninger som gjør det. Det varierer derfra fra sted til sted hvor mange plaketter som er satt opp, eller om det er noen i det hele tatt.

Skilt på Lokalhistoriewiki

Kulturhistoriske skilt er ofte en veldig god indikasjon på hvilke kulturminner det er man ønsker å framheve i lokalsamfunnet. På stadig flere steder blir det satt opp slik kulturminnemerking, og disse ønsker vi å samle informasjon om på wikien.

Foreløpig er det laget en ufullstendig oversikt over plakettene i Oslo og en for Sandefjord:

Bilder av plaketter, også fra andre steder enn Oslo, Sandefjord og Oppegård, finner man i Kategori:Kulturhistoriske skilt.

Referanser