Tradisjonsbåtregisteret/Veiledning til spørreskjema

Registreringsnummer

Har båten yrkesfartøyregistreringsnummer (f.eks. M-138-T) eller fritidsfiskefartøynummer (f.eks. T 56055), så brukes dette. Ellers tildeles registreringsnummer av Forbundet KYSTEN.

Museumsnummer

Detter legges inn av museene og er deres egne inventarnumre. Hvert museum har egne forkortelser som prefiks. Norsk Maritimt Museum har NSM (som henger igjen etter dets forrige navn Norsk Sjøfartsmuseum), Bergens Sjøfartsmuseum har B. Sj., Stavanger Sjøfartsmuseum har STAVMUS, osv.

Egennanvn

Dette er ganske enkelt navnet du eller noen andre har gitt båten. Har ikke båten navn trenger du ikke fylle ut dette feltet.

Båttype

Hvis du synes valgmulighetene i dette feltet er for begrenset kan du sende en mail til Per Hillesund, generalsekretær i Forbundet KYSTEN, per@kysten.no, og spørre om han kan legge til ditt ønske om kategori båttype som kan inkludere ditt registreringsobjekt. Dette feltet følger det tradisjonelle inndelingssystemet som har vært vanlig å bruke til norske tradisjonsbåter, brukt helt siden Eilert Sundt og Fyr- Diriks' dager på 1800-tallet, og kanskje før dette også. Det følger konstruksjonsdetaljene i båtene, som varierer i de forskjellige landsdelene. Noen av kategoriene er orientert etter andre faktorer, som gavelbåt. Se ellers siden om båttyper.

Byggeår

Du kan skrive inn nøyaktig hvilkent år, men er det usikkerhet om året kan du formulere deg så presist du har belegg for. Noen ganger vet man ikke mer nøyaktig enn for eksempel første tiår av 1900-tallet eller før krigen. Mer presis datering kan kanskje foretas etterhvert.

Lengde i cm

Største lengde fra ytterstevn til ytterstevn, eller LOA (Length Over All). Ikke fra innsiden av stevnen, fra kanet eller andre steder i stevnområdet. Baugspryd, utfallende bommer o.l. medregnes ikke.

Største bredde i cm

Noen ganger forenom midten, andre ganger attenom. Noen ganger midt på.

Antall bordganger

Her må du telle med alle omfar. Noen steder i landet kalles en båt trebording selv om den har et ekstra fjerde bord inntil kjølen. Noen båter har også en kort bordlengde som ikke går kjølens fulle lengde, tell den også.

Antall rom

Her skal man telle rommene mellom forreste band og bakerste band. Man skal ikke telle med skutene (det "rommet" som ender i båtens spiss/stevn). Noen båter har et tilleggsrom som er mindre enn de andre, i færingens tilfelle kalles de da gjerne hundromsfæring eller 2 1/2-romsfæring.

Antall årepar

Tell her keiper, tolleganger, åregafler, årehull og så videre. Dersom det mangler en keip men det er opplagt at det skulle vært en der, tell med den også. Det kan være spor etter keipen på ripa. Oppgi også oddetall dersom det mot normalt skulle forholde seg slik.

Framdriftsmidler

Velg rette alternativ. Skulle det være slik at årene mangler, men det helt klart er en båt for årer, velg årer. Skulle rigg eller motor mangle, gjør det samme. Skriv da gjerne i kommentarfeltet litt om hva som mankerer.

Motortype

Dersom du er usikker på hvilken motor du har i båten du skal registrere kan du forsøke å finne den på en av disse eksterne ressursene: Gunnar Mikkelsens Maritime Samlinger [1] eller Gokstad kystlags motorsamling [2] (Gokstad kystlags nettside er p.t. (14.03.2012) under kosntruksjon og ikke anvendelig).

Båtbygger

Har du alternative skrivemåter kan du legge inn de overskytende i kommentarfeltet. Det samme gjelder eventuelle oppnavn, som Båt-Ivar, Gamle-Risen, osv.

Kommune båten ligger i

Her har vi sakset liste fra nett. Mangler kommunen din, ta kontakt med wikiens administratorer.

Lagstilhørighet, kystlag

Siden nye lag kommer til hvert år kan du ta kontakt med Forbundet KYSTEN [3] dersom aktuelle lag mangler. Du skal registrere båtens lagstilhørighet, ikke din egen. Heller ikke eierens lagstilhørighet dersom denne avviker.

Lagstilhørighet, andre

Det er mange båtlag og andre foreninger rundt omkring som eier båter eller har båter tilknyttet seg. Som i feltet ovenfor trenger ikke båten eies av laget, men for eksempel ligge i lagets havn, el. l.

Navn på eier

Skriv inn navn. Du skal ikke skrive inn adresse, Forbundet KYSTEN finner fram når/om det blir aktuelt.

Hovedbilde

Dette er bildet som vises i øverst og i størst format på visningssiden for registerinformasjonen. Velg et som har gode kontraster og ellers fanger båtens karakteristika på best mulig måte. Ha om mulig hele båten med på bildet.

Bilder

Her vil vil gjerne ha med følgende bilder: 1. Oversiktsbilde av båten i miljøet 2. Båten i perspektiv ovenfra, sett fra baugen på skrå akterover 3. Båten i perspektiv ovenfra, sett fra akterenden på skrå framover 4. Stevnprofilen foran 5. Stevnprofilen akter 6. Baugen innvendig (med halser) Det er god plass på serveren. Last opp så mange bilder du føler er nødvendig for å beskrive båten som håndverksprodukt og for å fortelle historien om denne båten i bruk. Ta gjerne bilde av andre interessante detaljer og eventuelt forfall.

Kommentarfelt

Carte blanche. Skriv inn det du vil formidle om denne båten. Er det noe som skiller denne båte fra andre båter i samme tradisjon? Er det spesielle hendelser knyttet til nåværende eller tidligere eiere og deres bruk av båten? Er det hovedsakelig en føringsbåt, en fiskebåt, en fritidsbåt, eller noe annet? Definer gjerne videre, for eksempel i fiskebåt-tilfelle om det er notbåt, teinebåt eller noe annet. Hva ble eventuelt fraktet med båten (hovedsakelig)? Her kan du også samle opp alle de løse trådene som eventuelt har oppstått på grunn av skjemaets begrensning, som for eksempel om det mangler årer eller seil. Skriv også veldig gjerne noe om båtens tilstand, om det mangler bord, om det er store sprekker og eventuelt hvor, om det er råte og eventuelt hvor mye og hvor, osv. Bilder er også gode til å fortelle om tilstandsforhold. Skriv gjerne den lokale betegnelsen på båten du registrerer, om noe slikt finnes.