Bærum Håndverkerforening

Bærum Håndverkerforening, organisasjon stiftet 1915 på Harreschous Hotel i Sandvika. Blikkenslager Karl Christiansen var initiativtaker til foreningen, og første formann ble sadelmakermester Ludvig M. Rasmussen. 39 håndverksmestere deltok på stiftelsesmøtet.

Foreningen ble opprettet for å få håndverksloven innført i Bærum. Den skulle sikre kvaliteten på det håndverket som ble utført, men var så omstridt at den først ble vedtatt i herredsstyret i 1930 og innført i juli 1931.

Håndverkerforeningen drev sin egen hjelpekasse til støtte for medlemmer under sykdom 1916–69. Foreningens dameklubb ble stiftet i 1918, med fru disponent Hauge som formann. Klubben forærte Håndverkerforeningens første fane i 1920. Foreningen drev Håndverkernes hus i gården etter enkefrue Städe på Løkketangen fra 1956 til omkring 1970, og hadde senere tilholdssted blant annet i Rudsletta 90 og Industriveien 10 i Sandvika. I 1960 ble også industriinteressene representert i foreningen, som endret navn til Bærum Håndverk- og Industriforening. Men da Bærum Industriforening ble stiftet i 1974, tok håndverkerforeningen tilbake sitt opprinnelige navn.

Den har alltid vært opptatt av å holde håndverkskvaliteten på et høyt nivå, gjennom samarbeid med skoleverket, engasjement i lærlinge- og svennespørsmål, videreutdanning av medlemmer, kamp mot ufaglærte og svart arbeid, politikerkontakt, møter og annen virksomhet. Foreningen opprettet Kontaktutvalget for skole og næringsliv i Bærum i slutten av 1970-årene, sammen med Bærum Industriforening og de videregående skolene, og begynte å markedsføre seg under slagordet Bærumsmestrene fra 1988.

Tore Meyer-Mørch er formann i Bærum Håndverkerforening, som hadde 62 medlemmer i 2007, fordelt på følgende fag: baker- og konditorfaget, kobber- og blikkenslagerfaget, glassmesterfaget, malerfaget, murerfaget, rørleggerfaget, snekker- og tømrerfagene, samt anleggsgartnerfaget.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bærum Håndverkerforening er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.