CC Drammen

C.C. Senteret (Cash & Carry), som var Drammensregionens første kjøpesenter tilpasset bilister, åpnet torsdag 9. mai 1968 i Tomtegaten 36, regnet som landets første og største i sitt slag. På utsiden var det anlagt 800 parkeringsplasser. Senteret ble etablert av selskapet CC Cash & Carry A/S i fabrikkbygningene etter nedlagte P. Christensens Trikotagefabrikk/Teksal. Navnet CC Cash & Carry hadde sitt opphav i en stor lavpris fargehandel, åpnet i Oslo i 1967 av malermester J.H. Andersen, med planer om å etablere tilsvarende i Drammen. Initiativtaker og første direktør for C.C. Senteret var Frank Kaleb Jansen. Ombyggingstiden fra tomme fabrikklokaler til et stort kjøpesenter gikk på 20 uker. Ved åpningen hadde varehuset 18 forretninger med i alt 12 000 kvadratmeter gulvflate. Forretningene var fordelt på dagligvarer (C.C. Mat), klær, sko, kosmetikk, jernvarer, kjøkkentøy, elektro, fargehandel, møbler (bl.a. 20 utstilte soverom), gardiner (500 kvm), boligutstyr, pryd- og presangartikler, ur, optikk, foto, symaskiner, hansker, hatter, portefølje, pels, Narvesen-kiosk, frisør, klesrenseri og kafeteria.

P. Christensens Tricotagefabrik – Skandinavias største trikotasjefabrikk – var i drift fra 1892-1966. Nå CC Kjøpesenter
CC Drammen slik det fremstår i dag. ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Slik startet det

I planfasen var det beregnet at halvparten av forretningene skulle være lokaleide, men interessen fra handelsstanden i Drammen var for liten, derfor hadde senteret kun tre lokaleide forretninger. Senteret lokket med Nord-Europas største fargehandel og trakk til seg et bilkjørende publikum fra et stort geografisk nedslagsfelt. C.C. Senteret ble tilnærmet en turistattraksjon. Høsten 1968 ble det åpnet ytterligere fem nye avdelinger i varehuset, deriblant bilgummi og bilutstyr. I 1970-årene ble det arrangert drive-in bingospill på parkeringsplassen med opptil 300 spillende bilister. I perioden 2015-2017 ble senteret modernisert og utvidet for 250 millioner kroner. Flere av de eldste fabrikkbygningene er rehabilitert og fortsatt i bruk. Noen av de yngste bygningene er revet underveis. Enkelte historiske detaljer er ivaretatt. Eiendomsselskapet Niam solgte i 2019 C.C. Senteret til Scala Eiendom AS (spesialist på kjøpesentre, Norgesgruppen eier 40 %). Pr. 2020 har senteret 31 forretninger.

Avisomtalen i Drammens Tidende


Menigmann tok buss eller tog inn til Drammen sentrum. Gikk runden rundt Torget og i Storgatene for å finne det spesielle, klær, sportsutstyr eller leker.

Det var to store magasiner i sentrum som minnet litt om et mini-handlesenter: Emil Jensen og Harald Lyche. Her kunne man finne litt mer enn i den enkelte spesialbutikk.

I 1968 så skjedde det en handlerevolusjon.

Da kom Cash and Carry, det første og på den tiden aller største kjøpesentret i hele Norge. CC var alene på markedet i 16-17 år. Men så kom kjøpesenterboomen, 80- og 90-tallets måte å handle på.

Kilder

  • Drammen byleksikon Publisert: 01.01.2004 | Oppdatert : 20.09.2020| Forfatter: Reidar Heieren
  • Utdrag fra en artikkel i dt.no