Engervannet
Engervannet i Bærum, vann like øst for Sandvika sentrum; 0,14 km2, 1,1 km langt og største dyp 4 m. Engervannet har en tilførselselv i nordøst, Øverlandselva, og avløp i sørvest via Rønne elv til Sandvikselva nær dennes utløp i fjorden. Engervannet er smalt og langstrakt med en lav, markert terskel som ved flo sjø bidrar til at tungt saltvann blir liggende innestengt under det lette ferskvannet (skiktning).
![](/thumb.php?f=Engervannet_bandy.jpg&width=400)
Sammen med næringsrike sedimenter og stor egenproduksjon bidrar dette til at bunnskiktet som oftest er oksygenfritt. Engervannet har et rikt plante- og dyreliv i og rundt vannet. Om sommeren er vannet et viktig oppholds- og hekkeområde for en rekke fuglearter.
Før slaget i Oslo, vinteren 1200, var kong Sverre ved Engervannet og spionerte da bondehæren holdt rådslagning ute på isen. I 1869 ble det dannet et selskap som skulle drive fiskeoppdrett her, uten nevneverdig suksess. Under annen verdenskrig styrtet et britisk bombefly i Engervannet 25. sept. 1942.
I middelalderen ble Engervannet kalt Folangr, nåværende navn etter plassen Enger under Blommenholm.
![]() |
Engervannet er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |