Fjæreprinsessen
Fjæreprinsessen/Fjæreprinsessa er et begrep brukt om den sagnfiguren som er omtalt i overleverte sagn og som skal være knyttet til en gravstein som er knyttet til Fjære og Fjære kirke.
I 2011 presenterte NIKU en fargelagt replika av gravsteinen på et seminar i regi av Fylkeskonservatoren i Vest-Agder og i et fagseminar. Replikaen henger nå i Fjære kirke.
Sagnet slik Andreas Faye formidlet det
"I Fjære Sogn er det nemlig et almindeligt Sagn, at i gamle Dage strandede tæt ved Hæsnes, i en liden Bugt, som den Dag i Dag heder Drotningvika, eller som den av nogle kaldes, Prindsesseviken, en Dronning eller Prindsesse, der enten døde underveis, eller omkom ved skibbrudet, og blev jordet i Fjære Kirke, hvor der længe fandtes en Marmorsteen til hendes Minde.
Denne Steen blev imidlertid efter et andet Sagn ei strax sat over hende, men blev siden bragt fra Udlandet af et Skib til Bjelkestranden i Kilsviken (d.v.s. Vikkilen), hvor Fanden imidlertid fikk Fingre paa den, saa at den rent forsvandt og siden bekymrede sig ingen om den, da den var bestemt til en Prindsesse som var af en vrang Tro.
For nogle Decennier siden kom der imidlertid til Sognet en Prest ved Navn Pharo, hvem Oldtiden interesserede. Da Sagnet kom han for øre, anstillede han nøiaktige Undersøgelser, og fandt virkelig paa Gaarden Moi Stenen, vel vedligeholdt, da indskrften var vendt nedad. Han lod Stenen sætte i Fjære kirke, i hvis Kjelder Bønderne endnu paastaae, at Prindsessens Lig Findes.”
Historiske kommentarer
Torbjørn Låg skriver i "Agders historie. 800-1350" noe omkring denne gravsteinen:
"Det er indikasjoner på at Talgjeætta hadde en form for forbindelse til Fjære. Men hvordan denne forbindelsen var, er høgst usikkert. Gustav Storm har sannsynligvis godtgjort at den gravsteinen ved Fjære kirke som dannet utgangspunkt for sagnet om en prinsesse som hadde forlist ved Hesnes, er en gravstein over datter av Isak Gautesson Talgje. Det har vært spekulert mye på hvilken forbindelse Talgjeætta hadde til Fjære. Men det har ikke brakt holdbare resultater. Hvorfor «Fjæreprinsessen» ble gravlagt her, er fortsatt et mysterium som er til å undre seg over.