Gjerdrum Vedgass A/S

Gjerdrum Vedgass A/S er en knottfabrikk i Gjerdrum i Akershus som var i drift fra 1941 til 1945.

Kort etter krigsutbruddet i Europa i 1939 ble vedgassgeneratorer et alternativ til bensindrevne motorer. De ble fyrt med knott av løvtrevirke, særlig osp. Det ble kuttet opp i knyttenevestore stykker, ble godt tørket og solgt i sekk. Knotten ble brent i en egen påmontert generator, og nedkjølt karbonmonoksid ble ført inn i forgasseren. Effekten var en del lavere enn tradisjonelt drivstoff, og slitasjen på motorene langt større. Det ble oppveid av at det var tilgjengelig over alt hvor det var tilgjengelig skog. Et desentralisert system av knottfabrikker ble etablert i områder med tilgang på egnet skog, og skogeierne ble pålagt pliktlevering. Gjerdrum Vedgass tok imot ved fra Gjerdrum og Nannestad, foruten deler av Eidsvoll og Nes. Månedlig produksjon kunne være over 600 m3. Produksjon og distribusjon var strengt regulert, og det ble solgt til næringsdrivende lokalt og regionalt.

Gjerdrum Vedgass A/S ble etablert i 1941 for produksjon av generatorknott. Direktør og hovedaksjonær var A. von Kirschbach. Han dreiv gjennom sin maskinforretning i Oslo salg og installasjon av IMBERT vedgassgeneratorer som ble produsert på lisens i Norge. Holger Braathe leide ut tomt til anlegget på Bråtasletta, rett overfor krysset der Fjellinna tar av fra Byvegen. Magnus Bråthe stod for sjølve drifta. Et eget bygg ble reist for formålet med sag, tørketrommel og ovn fyrt med saglfis. Anlegget var svært brannfarlig og brannforsikringa tilsvarende høg. Først seinhøsten 1943 fikk de lov til å koble egen brannslange til Ask Vannverks ledningsnett.

Drivstoffmangelen fortsatte etter krigens slutt, og produksjonen ble opprettholdt en stund. Etter krigen ble Kirchbachs virksomhet stilt under administrasjon, og i november 1945 ble produksjonen nedlagt og hus og maskiner auksjonert bort.

Litteratur

  • Tor Laache 2015, «Gjerdrum Vedgass», Gjerdrum Historielag lenke