Hillevåg (Hillevågsveien)

De aller fleste kolonialbutikkene lå langs Hillevågsveien, hadde navnet til eieren. Men en av butikkene var av en eller annen grunn kalt opp etter Henrik Ibsens fantasifigur, Per Gynt. Kjøpmannen hadde alltid lagerfrakk og var alltid iført hatt, mens han ekspederte. Det eventyraktige og fantasieggende med butikken var de to butikkjentene. De visste godt at guttene stirret med lystne blikk på de betydelige bulene som blusen deres bar fram. Butikkjentene var uoppnåelige i livet, men ikke i guttedrømmene.

{{{navn}}}


Bygrensen gikk like etter Enkesetet -nå Frida Hansens hus. Vi er på den game storgården hvor Pettersen, Køhler og Hansens familiens staselige residens var blitt til Folkets Hus. Det kjøpet var det bakermester Nygård som på 30-tallet hadde ordnet på vegne av Folkets Hus-bevegelsen. Han fikk hovedæren for at Hillevåg fikk sitt eget forsamlingshus. Her var der rom for alle.

Nygård var ikke alene når det gjaldt konditorvarer. En annen, Erland holdt styr på sine deiger i kjelleren. Jevnlig gikk kjellerluken opp i butikklokalets gulv, hvor etter Erlands overkropp kom til syne. Han overleverte en kake eller bakverk til kona som styrte butikken og forsvant deretter ned i sin underverden.

To bakere i Hillevåg holdt hus i nærheten av hverandre og hadde sine faste kunder.

Langs Hillevågsveien lå en butikk som rommet alt mellom himmel og jord, pluss atskillig attåt. BULLEN - Toralv Bull Njå. Det var snaut plass til kundene da han hadde så mange forskjellige varer. Det regnet en dag og da sto det på et skilt ROP - er oppe på TAKET.

Utafor Bullens butikk, var hans sementlager og det var mange ganger vanskelig å komme inn til Hetlandsbanken. Den gang var en bank en plass preget av høytid pg alvor hvor de voksne gjerne tok på seg finklærne selv om de bare skulle betale en regning