Hundvåg Båtforening (Stavanger)

Hundvåg Båtforening i Hundvåg i Stavanger kommune ble stiftet i 1963. Flesteparten av medlemmene hadde båtene liggende i Galeivågen på Hundvåg. Mange av de første medlemmene hadde sjøplass og hadde båtene liggende til land. Andre lå på svai i en bøye.

Stavanger Aftenblad Torsdag 28 februar 1963.

Båteiere på Hundvåg har gått sammen og stiftet sin båtforening. Den har fått navnet Hundvåg Båtforening og har foreløpig fått 21 medlemmet. Til det første styret er valgt: Rasmus Foss Aksdal, formann. Ole A Husebø, sekretær. Torbjørn Nygård, kasserer. Norvall Gjellestad og Toralv Husebø, styremedlemmer.

Hundvåg Båtforening på tur til Line. Den nærmeste båten er MB "UNA". Om bord er Rasmus Foss Aksdal og kona Solveig (Husebø) Foss Aksdal. Båten ved siden av er MB "Rose Marie", eier Ole A Husebø, kona Aase (Torkildsen) Husebø sitter på overbygget.

Foreningens formål er å fremme båtsporten og godt sjømannskap. Blant de nære oppgaver som foreningen vil ta fatt på er kanskje først og fremst spørsmålet om utnyttelsen av havneplassene på Hundvåg, sier formann Rasmus Foss Aksdal, til Aftenbladet. Førøvrig blir foredrags- og kurskvelder i vinter halvåret og fellesturer med opplæring og prøver i sjømannskap om sommeren en vesentlig del av virksomheten, legger formannen til.

1964 ??

1965

Stavanger Aftenblad 4. mars 1965.

Hundvåg båtforening har hatt årsmøte med stort frammøte. Foreningen har hatt et godt år med stor tilslutning til de forskjellige arrangementer, og den er kommet langt med båthavnplanene i Galeivågen.

Rasmus Foss Aksdal nektet gjenvalg som formann og Ole A Husebø, tidligere sekretær i foreningen, ble valgt til ny. De uttredende styremedlemmer Torbjørn Nygård og Toralv Husebø ble gjenvalgt. Nytt Styremedlem ble Egil Torstensen. Revisor: Odd Lunde og John Hellevik.

1966

Stavanger Aftenblad 12. mars 1966.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte. Hele styret ble gjenvalgt og består av: Ole A Husebø (formann), Toralv Husebø (sekr.) Torbjørn Nygård (kass.) og Norvald Gjellestad og Egil Torstensen styremedlemmer.

Som en av de første foreninger i landet starter Hundvåg Båtforening i disse dager et 12 timers kurs i navigering etc. for oppnåelse av båtførerbevis. Ca. 20 båtførere har meldt seg på kurset.

Stavanger Aftenblad 2. april 1966.

19 nybakte båtførere på Hundvåg. 19 båtførere fikk i går overlevert sine båtførerbevis etter bestått eksamen. De 19 har gjennomgått det båtførerbevis som Sjøfartsdirektoratet har gjort opptakten til, og er et ledd i sikkerheten til sjøs…. Kurset på Hundvåg varte i 12 timer med fire timer om uken, og man måtte gjennom både de internasjonale og de norske sjøveisreglene, deri innbefattet lanterneføring, lydsignaler og styringsplakaten. Merkesystemet ble også behandlet, det å stikke ut en kurs og å seile etter kompass ble gjennomgått, og det ble undervist i livredning og sjømannskap….

Dette er et ypperlig tiltak, sier navigasjonslærer Arne Johnsen. Kanskje har kurset vært litt for kort, men hvis alle som har båter ville vise slik interesse som her på Hundvåg, så ville kursene bli mye bedre enn tiltenkt. Det blir ikke på samme måte når det er tvang.

Stavanger Aftenblad. 29 august 1966.

 
Gaukseien 1966 er en fiskekonkurranse arrangert av Hundvåg Båtforening

En deilig dag på sjøen. 30 båter med på Hundvåg Båtforenings avslutningstur.

Hundvåg båtforening «okkuperte» Langøy i går, rundt 30 båter med bortimot 150 om bord med stort og smått var med på sesongens aller siste tur. Det ble den mest vellykkede av samtlige turer i år, for også på sjøen ble den vakre ettersommer-søndagen en sjelden opplevelse. Etter fiskekonkuransen var det massevis av leker og annen underholdning. Varmt og godt var det også i sjøen Det var med tungt hjerte man kastet loss fra den lune vågen ved den idylliske øya. For Langøy er jo et friluftsparadis – når det også blir ordnet bedre badeplass for de aller minste og det blir ryddet opp litt.

Det var båtforeningens femte fellestur i år. Siden mai har det ellers vært en tur til Åmøyfjorden med innlagt fiskekonkurranse og turer til Egerøy, Rossøysundet og Grønland. Gjennomsnittlig har det vært vel 20 båter på hver tur.

- Men Hundvåg Båtforening har godt og vel 100 medlemmer, sier formannen, Ole Husebø. – Det vil si 100 båteiere. Båtforeningen hadde kurs for båtførere i vår, og det er meningen å starte nytt kurs på ettervinteren.

- Lenge før dere får båthavn?

- Gamle Hetland kommune la rundt regnet 23.000 kroner i en steinmolo for en del år siden, og Stavanger kommune har avsatt 20.000 kroner til formålet. Videre gjør vi regning med å få – eller håper å få – om lag 20.000 kroner av bensinavgiftsfondet, men det hele har strandet på regulering. Båthavnen kan ikke realiseres fordi man ikke er ferdig med reguleringen. Vi har ventet i flere år nå, sier Husebø. La oss håpe det blir fortgang i saken.

1967

Stavanger Aftenblad 12. januar 1967.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og valgt så å si helt nytt styre. Den eneste av det gamle styre som tok gjenvalg var styremedlem Norvall Gjellestad. Ny formann ble Egil Torstensen. Han overtar etter Ole A Husebø. Styremedlemmer ble Odd Hellevik, Enevald Haug og Jakob Husebø. Nye varamenn er Magnus Dahle og Jakob I. Østbø.

På årsmøtet ble turprogrammet for sommeren 1967 vedtatt. Det skal være «fiskefestival» i Åmøy-fjorden – som tidligere, fire fellesturer om søndagene og en tur i slutten av juli fra fredag til søndag. Båtkurs skal arrangeres i februar, hvis det melder seg et tilstrekkelig antall. Men det ble vedtatt at skoleungdom som går slike kurs skal få subsidiert kursavgiften. Styret kunne bare beklage at det heller ikke dette året forelå noe nytt om båthavnen i Galeivågen. Foreningen har nå vel 100 medlemmer, og driver meget aktivt.

Stavanger Aftenblad 19. juni 1967

Fin sommerdag på sjøen.

Det var sommer i går, og mange nøt dagen på sjøen – i robåter, motorbåter og seilbåter. De første kastet loss alt før doggen var tørket inn på æsingene, og de mest solhungrige holdt ut til sene kvelden. Men det ble nok mange svidde rygger på svabergene og mange våkenetter for de mest brente.

Hundvåg Båtforening dro til Tingholmen ved Vier på utsatt åpningstur i går. På grunn av musikkstevnet i Sandnes var det ikke så mange båter som vanlig med, men de som var om bord i de 15 båtene som var med fikk en uforglemmelig dag. Mange var i sjøen, og som vanlig var det leker for barna.

Fredag hadde båtforeningen «fiskefestival i Åmøyfjorden. Da var det heller grapse vær, men det var bortimot 20 båter som stilte til start med i alt 75-80 deltakere. Starten foregikk fra kaien på Austre Åmøy, og premieutdelingen foregikk rundt bålet på Langøy.

Alf Ramsfjell fikk pokalen for største fangst: 14 kg. Pokal ble det også til E. Haug med 7.8 kg og Birger Idsøe med 5.7 kg og pokalen for største fisk tilfalt E. Haug. Han fikk en torsk på 5,9 kg.

1968

Stavanger Aftenblad 22. februar 1968.

Hundvåg Båtforening. Odd Hellevik ble valgt til ny formann i Hundvåg Båtforening på årsmøtet tirsdag etter Egil Torstensen, som nektet gjenvalg. Sverre Thu ble ny kasserer og Thomas Nygård nytt styremedlem. Enevald Haug fortsetter som sekretær, mens styremedlem Jakob Østbø ikke var på valg. Varamenn til styret er Leif Bjørnevik og Magne Haukås, Ragnar Husebø og Håkon Lunde er revisor.

På møtet ble båthavnspørsmålet diskutert, og man hadde oppe opplegget for sommerens turer. Men turene skal man komme tilbake til på et medlemsmøte senere i vår. Foreningen har 104 medlemmer, og er en av de største i kretsen.

1969

Stavanger Aftenblad 11. mars 1969.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og valgt Sverre Thue til ny formann etter Odd Hellevik, som nektet gjenvalg. Thomas Nygård ble gjenvalgt som styremedlem, mens disse ble nye styremedlemmer: Gunnar Larsen, Kurt Sunde og Marthon Vaage.

1970

Stavanger Aftenblad 7. mars 1970

Gunnar Larsen ble valgt til ny formann da Hundvåg Båtforening hadde årsmøte i går. Sverre Thu nektet gjenvalg. Thu fortsetter imidlertid som sekretær og kasserer – verv som ikke var på valg i år. De tre styremedlemmene Tomas Nygård, Marton Våge og Kurt Sunde var heller ikke på valg.

På møtet ble det valgt en båthavnkomite, som skal fortsette arbeidet med de gamle planene om båthavner. Det ble i debatten om denne saken pekt på at det alt er avsatt 25.000 kroner til båthavn innerst i Galeivågen. De pengene som Hetland kommunestyre i sin tid bevilget skal være øremerket til dette formålet.

1971

Stavanger Aftenblad 13. mars 1971.

Båthavn inderst i Galeivågen.

Hundvåg Båtforening har i lange tider hatt planer om en båthavn innerst i Galeivågen. Før kommunesammenslåingen ble det i hetland avsatt penger til formålet, og det var vel en småbåthavn man også hadde i tankene da en steinmolo ble laget like ved Galeikaien. Steinene her fikk man da Midtgrunnen i Byfjorden i sin tid ble sprengt vekk.

Båthavn-planene har vært stilt i bero en tid – i påvente av reguleringen i området. Tidligere var det nemlig meningen at veien fra Buøy skulle fortsette på utsiden av Sardinfabrikken Ideal og Galeikaien – og videre omtrent over steinmoloen og komme i land på andre siden av vågen, der det i dag er et mønsterbruk av en båtopplagsplass.

Nå skal det midlertid vøre gode muligheter for at denne planen ikke skal gjennomføres. Etter det Aftenbladet har grunn til å tro vil veien til Hundvåg gå i fortsettelsen av Buøy.ring – og at man i fortsettelsen skal skyte seg inn i fjellet på vestsiden. Veien kommer til å gå «bak» hermetikkfabrikken og på en måte følge vågsbunnen rundt.

Dermed må man kanskje kunne slutte seg til at det kan bli permanent båthavn innerst i vågen. Båtforeningen har fått tillatelse til å anlegge en midlertidig tre brygge på peler, og til å mudre opp innenfor steinmoloen. Havnestyret sier at de ikke har noe å bemerke til at det mudres opp og bygges tre brygge her.

Havnestyret forutsetter imidlertid at båtforeningen erverver grunneiernes tillatelse og at småbåthavnutvalget avtaler de nærmere enkeltheter med hensyn til eventuell utbygging i foreningens regi. Da saken var i bystyret for halvannen måneds tid siden skrev rådmannen at han antok at det nå kunne være mulig relativt snart å komme fram til planer og en ordning som ville være tilfredstillende for Hundvåg Båtforening.

 
Båtfører bevis tatt i regi av Hundvåg Båtforening.

1972 ?

1973

Stavanger Aftenblad 28. februar 1973.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og gjenvalgt Øyvind Hult til formann. Odd Larsen ble ny kasserer, mens Einar Berg-Johansen ble gjenvalgt til sekretær. Magne Sivertsen ble gjenvalgt som styremedlem, mens Osvald Levarskjær ble nytt styremedlem. Ny varamann er Pål Myklebust.

Torbjørn Nygård og Reinert Bokn ble gjenvalgt i havnestyret, mens Odd Andersen er nytt medlem i det styret.

Båtforeningen har fått disposisjonsrett over et rom i det gamle huset på Prestekaien, og det rommet er nå i orden. Nå arbeides det med å få vann på kaien, og det arbeides med utbyggingen av Motorvika som båthavn.

Foreningen har 150 medlemmer, derav 30 nye bare siste året. I år har foreningen 10-års jubileum, og det skal markeres med en tilstelning til høsten.

Stavanger Aftenblad 5. november 1973.

Hundvåg Båtforening hadde lørdag en meget vellykket ti-års jubileumsfest i ungdomshuset (Øytun). Det var fullt hus og god stemning, og det ble en verdig markering av foreningens første ti år.

På festen vanket det blomster til fortjente medlemmer. Av de fire som var initiativtagerne til foreningen – Rasmus Foss Aksdal, Norvall Gjellestad (han er død), Ole A Husebø og Toralv Husebø – var de to siste tilstede. Ole A Husebø fortalte i muntre vendinger om starten og fra de første år.

1974

Stavanger Aftenblad 14. februar 1974.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og valgt Einar Berg-Johansen til ny formann – etter Øyvind Hult, som nektet gjenvalg. Odd Larsen ble gjenvalgt til styremedlem, mens Terje Lunde og Tore Torstensen ble nye styremedlemmer. Nye varamenn ble Tor Meling og Bjørn Øvrebø.

Til nytt havnestyre ble valgt Thomas Nygård, Børge Gundersen og Marton Bjørnø, med Jan Madsen og Alf Meling som varamenn. Nytt av året er en arrangementskomite, der disse kom med: Toralv Husebø, Egil Torstensen, Ragnar Husebø, Magnus Dahle og Jacob Østbø.

Kurt Sunde ble gjenvalgt til revisor mens Rasmus Foss Aksdal ble ny revisor. I innstillingskomiteen ble gjenvalgt Sverre Helgøy, Arnt Finnvik og Ole A Husebø.

1975 ?

1976 ?

1977

Stavanger Aftenblad 9. mars 1977.

Tre nye brygger ved Preste-kaien. Hundvåg Båtforening har 217 medlemmer.

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og gjenvalgt Einar Berg-Johansen til formann, mens Arnt Hana og Marton Bjørnøy ble nye styremedlemmer.

Sekretær Sigbjørn Ellingsen, styremedlem Ordin Brådland og havnesjef Thomas Nygård var ikke på valg. Det var heller ikke turkomiteen, som består av: Egil Torstensen, Ole A Husebø, Magnus Dahle, Ragnar Husebø og Jacob Østbø.

Ny innstillingskomite: Amund Johansen, Øyvind Hult, Arvid Bratthammer og Leif Nordbø. I og med at Marton Bjørnøy ble valgt inn i styret ble Odd Kroken valgt som foreningens representant i havnestyret for båthavnene. Thomas Nygård ble gjenvalgt som representant i Stavanger-båtforeningenes fellesråd.

På møtet ble det opplyst at det var bevilget 21.000 kroner til utvidelse av småbåthavnen med tre nye brygger. Da er havnen på nordsiden av Prestekaien ferdig utbygd.

Man diskuterte alternative løsninger i Motorviken – på sørsiden av Preste-kaien. I og med byggingen av Hundvåg Ring håpet man å kunne få en del masse derfra lagt ut i havnen. Et alternativ er da å støpe en kant, fylle ut og få en bra parkeringsplass.

Årsmøtet diskuterte innmelding i Kongelig Norsk Motorbåt Forbund, men saken ble utsatt til neste år for å utrede ytterligere.

Av foreningens 217 medlemmer møtte om lag 40 på årsmøtet. Det ble vedtatt å forhøye kontingenten fra 15 til 30 kroner.

1978

Stavanger Aftenblad 14. mars 1978.

Ny båthavn i Indre Galeivåg?

Hundvåg Båtforening har hatt årsmøte og valgt Sigbjørn Ellingsen til ny formann, etter Einar Berg-Johansen som nektet gjenvalg. Ny sekretær – etter Ellingsen – ble Jan Hauge.

Ellers i styret: Arnt Hana (kasserer), Ordin Brådland og Marthon Bjørnøy (styremedlemmer), Torbjørn Nygård er havnesjef.

Det ble lagt fram tegninger til nytt klubbhus på Prestøkaien. Det ble vedtatt at styret skal legge fram et kostnadsoverslag og innkalle til ekstraordinær generalforsamling senere i år der denne saken skal behandles.

Årsmøtet gikk inn for ny båthavn i Indre Galeivåg. Der kan det bli om lag 100 meter flytebrygge, og båtforeningen er interessert i å disponere båtplassene. Styret skal nå kontakte kommunen for eventuelt å komme fram til en plan over området.

Man diskuterte også en framtidig båthavn på Saltnes. Det kom også fram at det muligens kan bli dannet en ny båtforening der. Om lag 30 medlemmer møtte på årsmøtet.

1979

Stavanger Aftenblad 28. februar 1979.

Snart 100 på venteliste i Hundvåg Båtforening.

Det er snart 100 som venter på båtplass i Hundvåg Båtforening og på foreningens årsmøte kom det tydelig fram at foreningen ikke ønsker å overta administrasjonen av eventuell framtidig båthavn i Lundsvågen.

Foreningen har nå 379 medlemmer, og planene for utbygging av Lundsvågen har ført til økt tilstrømning av ny innmeldelser. Dersom medlemstallet skulle øke til det tredobbelte, vil man nok få store problemer med å få noen til å påta seg styrevervene, heter det i årsmeldingen.

Når en utbygging i Lundsvågen blir aktuell, vil foreningens ventelister bli oversendt kommunen. Foreningen er av den oppfatning at en mulig storutbygging av båthavnen på Hundvåg med over 500 plasser, må føre til at det dannes en egen forening.

Galeivågen.

Våren 1978 ble det lagt ut flytebrygger innerst i Galeivågen med 56 båtplasser. Her er det ikke landfast tilknytning og adkomsten skjer med en provisorisk jolletransport. Det er purret i denne saken flere ganger, men bryggen er fortsatt ikke landfast. Det pekes i årsmeldingen også på at det er livsfarlig slik forholdet er i dag.

I 1978 ble det også lagt ut tre nye flytebrygger med 12 båtplasser ved Prestøkaien. Foreløpig blir det ikke noe av planene om et større foreningshus på kaien her. I stedet skal de lokaler man disponerer få en ansiktsløfting. Det er også vedtatt å sette opp en kran på Prestøkaien.

Årsmeldingen omtaler også fiskefestivalen i fjor vår og fellesturen til Døvik St. Hans.

Sigbjørn Ellingsen ble gjenvalgt som formann, og gjenvalgt i styret ble Jan Hauge og Arnt Hana. Som nye styremedlemmer etter Thomas Nygård, Marton Bjørnøy og Ordin Brådland – som nektet gjenvalg – ble valgt: Odvar Fossmark, Roald Ulvik og Thorvald Nøstvold.

Litteratur og kilder

  • Stavanger Aftenblad
  • Fortalt av Arne Kenneth Husebø