Indimicro

Indimicro (Intellectually Disabled Microbankers) er et finansmiljø for personer med utviklingshemming. Deltagerne deltar på finansieringssiden av sosialt entreprenørskap gjennom mikrolån.

Logo for finansgruppen INDIMICRO. Bildet er tatt av Kjartan Skogly Kversøy.

Indimicro har eksistert siden 2014. En gruppe unge mennesker, som alle har en utviklingshemming, deltar i denne gruppen for å låne ut egne penger gjennom mikrofinansieringsnettverket Kiva. Kiva har eksistert siden 2005. Ideen har vært å bruke mulighetene denne arenaen tilbyr på en ny måte. Den nye måten er at personer med utviklingshemming selv skal få slippe til og låne ut penger til andre. På den måten kan de være med på å starte bedrifter over hele verden. Personer som har er utviklingshemming er en gruppe mennesker som ofte får hjelp til det meste og som i liten grad får muligheten til å gi hjelp til andre. For mange er akkurat det å kunne hjelpe andre noe de ønsker seg. Kiva.org er en arena der mikrofinansiering kan gjøres på en trygg og enkel måte.

Med noe trening er det mange personer med utviklingshemming som kan klare utlånsvirksomheten helt selv. Andre får det til med mer eller mindre støtte og hjelp fra pårørende og andre støttepersoner. Vanligvis gjøres aktiviteten på eget nettbrett eller smarttelefon. Et viktig prinsipp er aktiv medvirkning og et kontinuerlig arbeid for å gjøre jobben mer og mer selvstendig. Deltagerne utfører så mange operasjoner som den enkelte kan få til for å velge låntager og for å sørge for at låntageren tilføres midler. Målsettingen er at deltagerne med tiden stadig kan styre mer av låneprosessen. Den enkelte långiver driver dermed i realiteten sin egen lille bank der de selv bestemmer hva de vil finansiere og hvem de vil låne til. Et eksempel på en slik bank er Bank of Sofie. Denne mikrobanken er omtalt som en del av Indimicro-nettverket i en artikkel skrevet av Christina van Norden (2017). Den kan leses ved å følge lenken i kildelisten under.

Den økonomiske verdiskapningen i prosjektet skjer først og fremst for den som låner penger. Ved hjelp av lånet kan denne personen etablere og ivareta sin bedrift der det ofte ellers ikke er mulig å låne midler. Deltagerne i Indimicro bidrar dermed ideelt sett med å få folk ut av fattigdom og inn i en mer selvstyrt og bærekraftig utvikling. Deltagerne tjener ikke penger på dette, men får tilbake det meste av midlene slik at de kan reinvesteres. Det er et lite netto tap for långiverne hvert år. Det gjør driften av den enkelte bank ukomplisert rent formelt og fokuset kan være fullt og helt på det å lån ut penger. Verdiskapningen for personene som har en utviklingshemming, handler om selvrespekt, deltagelse, selvbestemmelse, stolthet, muligheter, mestring og mening.

Indimicro har vært med å finansiere 6307 bedrifter i 85 land (oppdaterte tall per 22.09.2024).[1] I 2015 vant dette prosjektet en pris ved Høgskolen i Oslo og Akershus sin årlige Idékonkurranse. Konseptet er norskutviklet og initiativtager var Kjartan Skogly Kversøy. Indimicro feiret sitt tiende år som finansarena i 2024.

Referanser

Kilder

  • Christina Van Norden (2017). Small Gestures With Great Impact. African Clean Energy [1]
  • www.kiva.org (2024, 22. september). Kiva Lending Team: INDIMICRO (Intellectually disabled microbankers, family and friends) [2]
  • Eva Tønnesen (2015, 21. mars). Lars Gule er årets formidler. Priskveld ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Khrono.no [3]
  • Kjartan Skogly Kversøy og Sofie Daae Kversøy (2018). Exploring Career Possibilities for People with Intellectual Disabilities. Indian Journal og Career and Livelihood Planning. ISSN 2319-2313. Volume 7, Issue 1 [4]