Johannesmesse

Johannesmesse eller lille sankthansdag var en helgenfeiring den 6. mai. På latin ble den omtalt som Johannes ante portam latinam, en referanse til et under som ifølge legenden fant sted ved Porta Latina, 'den latinske porten', i Roma.

utsnitt fra kalenderen i Missale Nidrosiense (1519), der Johannesmesse er med.

Mens evangelisten Johannes normalt plasseres i Lilleasia, og for det meste skal ha holdt til i Efesos i dagens Tyrkia, forteller en legende at han ble ført til Roma av keiser Domitian for å henrettes. Han ble kasta i ei gryte med kokende olje, men gjennom et mirakel ble olja forvandla til et forfriskende badevann. Johannes ble så løslatt og sendt til Patmos, der han skrev Åpenbaringen. Dette underet ble markert med en fest 6. mai. I middelalderen ble den også i flere land omtalt som 'St. Johannes i olja', f.eks. italiensk San Giovanni in Oleo. Festen ble feira i Norge i middelalderen, og sto i Missale Nidrosiense. I 1960 ble den utelatt fra den romerske kalenderen etter en opprydning av helgenfester uten rot i virkeligheten.

Festen kunne være markert på primstaver med en kvist med blader på, muligens mer en referanse til et værtegn enn selve festen.

Kilder og litteratur