Mynta (Modum)

Mynta (gnr. 95/32) er en gård i Modum. Den var lensmannsgården i Sandkrysset i Vikersund, og ble i 1909 overtatt av daværende lensmann i Nordre Modum, Immanuel Stang. I kjøpekontrakten er eiendommen bare benevnt med gårds- og bruksnummer. Men i skjøte av samme år er eiendommen, i tillegg til gårds- og bruksnummer også angitt som Mynta.

Mynta, lensmansgården i Nordre Modum ca 1920

Opphavet til navnet Mynta er derfor usikkert. Men Immanuel Stang, som i folketellingen av 1900, hadde bosted Krona lenger ned i Vikersund forklarte det slik til sin sønn: «Her var det ikke så fint, og derfor fikk gården navnet Mynta».

Da Immanuel Stang overtok eiendommen, ble et rom i kjelleren tatt i bruk som kontor. Dette fungerte som lensmannskontor for Nordre Modum helt fram til 2. verdenskrig. Da ble daværende lensmann Hjalmar Gundhus avsatt av nazistene.

Av skjøte og kjøpekontrakt fra 1909 fremgår det ikke noe om bruken av dette rommet, men av branntakstdokumenter fra 1911 er rommet beskrevet som kontor. I et senere branntakstdokumnet fra 1921 står det at loftsetasjen i hovedbygningen var blitt innredet med tre rom og fire kott. I tillegg var det i denne perioden blitt oppført et frittstående «Hønsehus» med matbod i nærheten av det eksisterende uthuset (driftsbygningen). Denne driftsbygningen hadde L-form og tilknyttet denne var det i samme periode blitt oppført et grisehus. I tillegg til grisehuset bestod da bygningen av fem rom; vedskjul, redskapsbod, ’høyståle’, vognskjul, innebygd stall og en toseters utedo. Denne bygningen og hønsehuset ble erstattet med nytt uthus i 1959 eller 1960.

Usikkerhet rundt alder på bygning og tidligere bruk

I tillegg til usikkerheten rundt tidfestingen av navnet Mynta, er det også usikkert hvor gammel selve hovedbygningen er. Da daværende eier, Thomas Stang, i 1987 fikk Fortidsminneforeningens Bevaringspris for eiendommen, sa fagfolk om bygningen at det dreide seg om et 1700-talls hus. Og undersøkelser foretatt på den tiden, gjorde at bygningen i hvert fall kan spores tilbake til tidlig 1800-tall.

I Thure Lunds bok Moinger – med plog og øks blir det referert til at Modum Landboforening i 1857 avholde dyrskue ved Mynta i Vikersund. «Blant annet besaaes Landhandler Niels Wigersunds Buskap». Dette er ikke urimelig med eiendommens beliggenhet i forhold til Niels Wigersunds Vestre Viker (Vikersund Gård) og sundstedet.

Med den beliggenheten kan en også spekulere i om stedet kan ha hatt noe tilknytning til «skysstrafikken» over Tyrifjorden. Naboeiendommen Trilleløkka, var stedet hvor man satte fra seg trillene før en skulle over fjorden. Og ved en annen naboeiendom, Sand søndre gnr 95 bnr 8, på den andre siden av Sandkrysset lå skysstasjonen.

Ubekreftede kilder sier også at bygningen i en periode rundt 1870-tallet ble benyttet som skole.

Bygningen er Sefrak-registrert med «meldeplikt ved riving/ombygging» og er der tidfestet til 1800–1824 og med «Opprinnelig sosialt miljø; Tjenestemann, funksjonær». Det siste skulle en da tro henspiller på lensmann Im. Stang og lensmannskontoret. For det fremgår ikke, verken av kjøpekontrakt elle skjøte som er undertegnet av to forskjellige, at disse var «tjenestemann eller funksjonær».

Kilder

  • Thure Lund; Moinger – med plog og øks. Side 96.
  • Drammens Tidende, artikkel 13. mars 1987.
  • Sefrak-registeret (Riksantikvarens Kulturminnedatabase).

Eksterne lenker


Koordinater: 59.97406777° N 10.00249002° Ø