Røynevarden (Høvåg)

Røynevarden (også skrevet Røinevarden) er en topp og utsiktspunkt på gården Nedre Høvåg i Lillesand kommune. Nå er toppen og området et mye brukt turmål, men tidligere var dette også utstyrt og brukt som militært utkikkspunkt.

Utdrag fra "Tripp trapp tresko" der Gabriel Scott bruker egne barndomsminner som utgangspunkt, bl.a. fra blåbærplukking ved Røynevarden.
Foto: Fra utgave 1965 - Aschehoug

(Røinevarden er også navn på en plass i Suldal i Ryfylke)

Omkring Røynevarden

Amund Helland angir at "Røinevarden" er målt til 76 meter over havet.[1]

Røynevarden er godt synlig fra sjøen. I "Den norske lods" er toppen brukt for å beskrive flere grunner og frie passasjer. I 1900 var Grimstad Lodsoldermandskab avgrenset i vest av "en Linie fra Røinevarden over Tronderholmen[2] tilsjøs".[3]

Militær varsling

Leidangen

I Harbitz' Den norske leidangen (1951) finner vi flere varder i Høvåg:

  • 248. Videheia
  • 249. Hæstad-Viten
  • 250. Røinevarden
  • 251. Kastadviten, Gamle Hellesund

Hartvig W. Dannevig forteller i "Fiskeplasser på Skagerrakkysten" (1990) litt om optisk telegrafstasjon under [Napoleonskrigen]]:

"Røynevarden var optisk telegrafstasjon under Napoleonskrigen tidlig på 1800-tallet. Det ble da reist signalmaster på sentrale høyder langs kysten. På mastene var festet lemmer som kunne dreies for å vise ulike signalbilder. Stasjonene var bevoktet, slik at man raskt skulle kunne varsle om fiendtlige fartøyer som nærmet seg. Hæstadveden er imidlertid enda eldre. Den tilhørte det gamle systemet med veder av tømmer, som kunne settes fyr på for å varsle om skip, strandhogg o.l. Den neste av disse vedene finner vi inne på Randesundlandet: Dolsveden. Denne nyttes også fortsatt som merke på sjøen. Sodåsen var også et viktig landkjenningsmerke for losene i sin tid, og det var også her optisk telegraf under Napoleonskrigen."

Den østenfjeldske Kystsignallinje 1808-09

I Norges sjøvæbning 1750-1809 finner vi Røinevarden omtalt. Røinevarden er nummer 28, mellom 27. Kastadveden ved Gml. Hellesund og 29. Brekkestø.

8. april 1940

8. april 1940 var Røinevarden bemannet som kystvaktstasjon, og sterkt involvert i observasjoner og meldinger omkring det tyske troppetransportskipet Rio de Janeiro som ble senket av en polsk ubåt i havet like utenfor.

Referanser

  1. Amund Helland: "Norges land og folk : topografisk-statistisk beskrevet : topografisk-statistisk beskrivelse over. 9 2 : Nedenes amt Byerne og herrederne", 1904
  2. Skal være Tronderøyholmen
  3. Lodsbog : et Uddrag af de vigtigste Bestemmelser vedkommende Lodsvæsenet, 1900