Rotnes skole

Rotnes skole var en folkeskole i Rotnes skolekrets i Nes kommuneRomerike. Rotnes skolekrets omfattet det som i dag består av grunnkretsene Rotnes 1 og Rotnes 2, og hører kirkemessig i utgangspunktet til Nes hovedsogn. Den er benevnt som Rotnes roden ved skoleinndelingen fra 1798. Denne roden gikk fra det nå forsvunne Ellingstad ved Bjørk og Haug i nord til Fyri i sør, og var en del av Nes skoledistrikt.

Rotnes skole med lærerbolig og tilhørende skolejord ble satt opp i 1864 på et sted som het Rotnesenga og fradelt gnr. 74, Nedre Rotnes. Skolen lå langs den gamle vegen fra Vormsund som gikk gjennom Rotnesgårdene og ned til ferjeleiet Glomma. Skolen ble lagt litt innenfor kanten av det store leirraset som gikk der i 1320. Raskanten kan fortsatt ses på høyre side av Rotnessletta når en kjører fra Årnes mot Vormsund.

Etter at Årnesbrua sto ferdig i 1909, ble skolen nedlagt, og de fleste elevene ble overført til Årnes skole. Rotnes skolebygg ble deretter kjøpt av familien Råholt og satt opp som forretningsbygg på Årnes. Gården ble revet i1986 for å gi plass til det nye ENN-senteret, nå kalt Saga senter.

Litt om skolen i Nes i tidsrommet 1814 til 1913

Det var ikke så rare lønna for lærere. I 1870 og -80 årene holdt skolebudsjettet seg mellom 6.000 og 8.500 kroner. Det var da 9 lærere med samlet lesetid på 341 uker. Kretsordningen av 1862, var til dels et underlig produkt. Denne ble flere ganger endret gjennom tidene. Rotnes krets, som opprinnelig var kombinert med Greni skole, fikk lærer sammen med Årnes skole. Husmo skole som hadde felles lærer med Østgård skole og Årnes skole, ble kombinert med Smedsrud skole. Læreren ved Opaker skole, der til like skulle lese på Stein skole og Smedsrud skole, fikk helfast skole. Det samme ble tilfelle ved Østgård skole, Togstad skole og Vøyen skole. Til hver skole- og rodestue skulle det finnes: 1 salmodikon (Strykeinstrument), 12 lesebøker, 18 regnebøker, 1 europakart, 1 norgeskart, 1 palestinakart, samt 1 planglobolium og inventar: 1 kateter, 1 veggtavle og en del skolepulter.

Kilder

  • Øystein Smidt: Fra omgangsskoler til nærskoler, en skolehistorie fra Nes på Romerike, 2020.
  • Bygdebok for Nes Romerike, bind II, 1961