Steinbrygga båthavn

Steinbrygga båthavn mellom Horten og Borre ligger like ved de gamle kongegravene, og kan godt ha vært havn allerede på vikingtiden.

Havnen ligger like ved de gamle kongegravene, og kan godt ha vært havn allerede på vikingtiden. I dag er det en moderne småbåthavn.
Foto: Svend Aage Madsen.

Steinbrygga var i flere hundre år landingsplass når befolkningen fra Bastøy skulle til Borre kirke. Men det var først etter krigen at arbeidet med å bygge dagens havn tok til.

Den første utbyggingen skjedde etter at Kirkebakken Vel kjøpte de store steinene tyskerne hadde plassert ut i terrenget mellom sjøen og Borre kirke. Tanken var at steinblokkene skulle fungere som stridsvognshindre, og at dette, sammen med et minelagt strand-belte og 88 mm kanoner plassert nedenfor kirken, ville være nok til å slå tilbake en alliert invasjon.

Det som i dag kalles søndre molo ble bygget først, og senere forlenget. I begynnelsen var fortøyningene enkle med et landfeste til steinmoloen og en påle slått ned i vannet. Havnen var forbeholdt lokalbefolkningen, som trengte å komme ut til de nærmeste fiskeplassene i Oslofjorden. De hadde gjerne enkle båter, som kunne heises opp og ned ved hjelp av en gammel torpedo-kran.

Båthavna har gjennom årene blitt utviklet og utvidet. Steinbrygga og Borrestranda er blant de mest populære badeplassene i Horten på grunn av sin langgrunne sandstrand. Kyststien mellom Horten og Åsgårdstrand passerer forbi havna.

Kilder og litteratur