Svømmehallen i Samfunnshuset Steinkjer

Svømmehallen i Samfunnshuset Steinkjer ble offisielt åpna 24. november 1952. For å svømme 50-meteren måtte man svømme det 16,67 meter lange svømmebassenget i tre tørninger. Og det var akkurat den lengden det oftest ble konkurrerte i til ut på 1960-tallet. Han Dala sto ofte i billettluka. SI&FKs svømmeklubb begynte svømmetrening, og da var det som regel Edgar Stakseth som leverte ut nøkkel på svart strikk, slik at man kunne ha med seg garderobenøkkelen rundt ankelen ut i bassenget.

Diplom for 1. plass i ryggsvømming i Svømmehallen på Samfunnshuset i Steinkjer 1959


Ekstraordinært basseng

Svømmehallen kom egentlig som en konsekvens av landskapet som Samfunnshuset var bygget rundt. Høydeforskjellen på 6-7 meter mellom Torget og vannnivået i Steinkjerelva ble slik utnyttet til det gode formål. Sånn sett kan de mange som har lært seg å svømme i Samfunnshuset, også takke Steinkjerelva for det.

 
Familien Solberg og venner bader i Paradisbukta. (1958)

Norges andre innendørs basseng?

Bassenget hjalp veldig på svømmeferdighetene, og Steinkjers sosialdemokratiske elite var kry; de hadde etter sigende bygd landets andre innendørs svømmebasseng - etter Oslo. Men nå - i ettertid kan det synes som at «bassenget» i Steinkjer Samfunnshus«Samfen» slett ikke var nr 2. Jamfør artikkelen om Halden Bad, som vi ser var bygd allerede i 1932.

Det var jo ikke alltid så varmt vann i Beitstadfjorden som sommeren 1950: Da møtte journalisten i lokalavisa de første badenymfer på tur heim fra Paradisbukta, med våte badedrakter på bagasjebrettet, allerede 25. juni. Noen hadde tilmed vært i Løslandet, ble det hevdet.

Steinkjer Folkeskole var det gymnastikklærer Øverkil som underviste i svømmehallen. Det ble også avviklet konkurranser i svømming på skolen. Øyvind Nilsen vant som regel alt han ville i den tida. Gunnar E. Kristiansen ble sjelden bedre enn nummer to. Det ble etter hvert ganske mange, både gutter og jenter som ble med i svømmeklubben.

Svømmestevnet i Trondheim 1959 glemmes aldri. Gunnar ble nordenfjelsk mester i ryggsvømming der. Bussturen til Østersund, med «Siggen» Holstad som sjåfør gikk også fint. Der mener jeg Øyvind Nilsen ble best. Han var en sterk atlet, så han vant alltid i fristil og butterfly. En ting til må nevnes: I Sverige fikk man kjøpt tyggegummi på denne tida. Det var stort! Mye seinere kom Sweet-Mint til Norge. Men Gunnar delte sete med ei av jentene på den lange heimturen fra Østersund han!

Kilder

  • Kristiansen, Gunnar E.: «Svømmehallen» i Livet i småbyen Steinkjer på 1950-tallet, (SteinkjerSAGA) 2008.