Vestmarken skole

Vestmarken skole er en nedlagt skole i tidligere Hedrum kommune. Den eksisterte 1881-1965.

Historie

Hedrums siste omgangsskole hadde kretsen i Vestmarka. Den opphørte 8. august 1881 da Hedrum herredsstyre vedtok at også elevene i denne kretsen skulle få en fast skoleordning. Til da hadde Vestmarka-elevene gått på Månejordet faste skole, mens noen sognet til Bjerke krets.

Undervisningen fant i atten år sted i ei stue som Hedrum kommune leide hos Hans Pedersen Rømminga. Hedrum herredstyre vedtok 16. august 1889 at kretsen skulle få eget skolehus (ei rodestue). Huset var som de øvrige rodestuene i Hedrum på den tiden, oppført i tømmer og inneholdt klasserom samt et lite rom for læreren som også underviste i andre kretser. Kommunen ervervet skoletomta på ett mål.

Læreren underviste de yngste elevene (opp til tredje klasse) i tre av ukens hverdager, mens de eldste elevene var på skolen de tre øvrige dagene.

Hedrum herredsttyre vedtok 17. juni 1918 at Vestmarka skulle få egen lærerbolig. Den kostet kr. 14 000. Etter sentraliseringen av skolene til Bommestad krets i 1965, ble den solgt til privatbolig.

Selve skolehuset skjenket kommunen samtidig til Vestmarkas beboere som forsamlingslokalet Undheim.

Hedrum historielag har ominnredet skolestua omtrent slik den var i mellomkrigstiden.

Kilder

  • Krohn-Holm, Jan W.: Hedrum bygdebok bind I, 1982, s. 455