Eidsvoll Leirvarefabrikk
Eidsvoll Leirvarefabrikk ble startet i 1937 i Holtkroken på Minnesund i Eidsvoll kommune. I området her ved elva Lya/Holtåa hadde det i lang tid vært allsidig industrivirksomhet. Fabrikken ble lagt ned i 1952.
Historikk
Det var initiativrike grundere i området, og råvaren leire var det god tilgang på. Det hadde også tidligere vært et pottemakeri i området, i et grustak i tilknytning til Holt gård, som nå er fylt igjen. Etableringen av keramikkfabrikken kom i forkjøpet av et stort antall lignende virksomheter etter andre verdenskrig. Før krigen var det 10-12 slike virksomheter i landet, mens noen år etter krigen var antallet oppe i ca. 400.
Eidsvoll Leirvarefabrikk hadde produksjon under hele andre verdenskrig. Det ble kjørt 3 skift i døgnet og på det meste jobbet 34 personer i fabrikken.
Det første store oppdraget til fabrikken var å lage gulvfliser til Trondenes kirke i Troms. Dette klarte de ikke å levere fordi det var for mange jordklumper i leira. I starten ble det derfor produsert mange kaninkopper/dyrematskåler.
Det var stor mangel på forbruksvarer under 2.verdenskrig og etter hvert ble det satt i gang storproduksjon av både nytteartikler og pynteartikler. Det ble produsert brune krukker i forskjellige mål, fra 0,5 l, 1l, 2l, 4l og 5l størrelser. Vaser, fat, boller, mugger i mange varianter ble laget i stort antall. Det var både serieproduksjon og unikaprodukter. I 1946 lå produksjonen på 2000 produkter pr uke.
Leire ble tatt fra lokalområdet Lynesdalen, Dorr, Røisi, Sundtoppen i Eidsvoll. Etter hvert ble leire importert fra England og Tjekkia.
Erling Rognstad var i en årrekke kunstnerisk ansvarlig ved fabrikken. Flere av produktene er signert av han (ER). Noen produkter har bokstavene EL under, men de fleste har kun et serienummer.
Det er ikke laget en fullstendig katalog over produksjonen, men en del produkter er beskrevet i heftet «Potte, krukke, vase», som ble laget i forbindelse med en sommerutstilling på Eidsvoll Museum (Bygdetunet).
Fabrikken ble lagt ned i 1952.
Kilder
- Eidsvoll museum (Bjørn Sverre Hol Haugen/SolveigTherese Dahl): Potte, krukke, vase
- Eidsvoll Bygds historie 1940 – 1964 (Simen Flyen)