Øl- og vinhandel i Vefsn: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
{{bm}}
({{bm}})
(7 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 2: Linje 2:


==Tidlig øl- og vinhandel==
==Tidlig øl- og vinhandel==
I eldre tider var det vanlig at bønder «brygget sjøl». Til dette hadde de egne brennevinskjeler på gårdene. På 1700-tallet solgte handelsknapene i området brennevin. Det nevnes i 1756 at både [[Lars Nilsson (handelsknape)|Lars Nilsson]] på [[Mosjøen]] og [[Erland Baardsson (handelsknape)|Erland Baardsson]] i Båthøla under storgården [[Kulstad (Vefsn)|Kulstad]], hadde «en liden Brendeviinshandel».<ref>Renathe Wågenes: ''Manntall over borgere, jekteskippere og handlere i Helgelands Fogderi 1742-1799'' Digitalarkivet.</ref> All slik virksomhet ble dog stanset i 1757,<ref>http://www.regjeringen.no/nb/dep/ad/dok/nouer/1995/nou-1995-24/4/2.html?id=427595</ref> da myndighetene innførte forbud og forseglet folks kjeler.
I eldre tider var det vanlig at bønder «brygget sjøl». Til dette hadde de egne brennevinskjeler på gårdene. På [[1700-tallet]] solgte handelsknapene i området brennevin. Det nevnes i [[1756]] at både [[Lars Nilsson (handelsknape)|Lars Nilsson]] på [[Mosjøen]] og [[Erland Baardsson (handelsknape)|Erland Baardsson]] i Båthøla under [[Kulstad (Vefsn)|Kulstad]], hadde «en liden Brendeviinshandel».<ref>Renathe Wågenes: ''Manntall over borgere, jekteskippere og handlere i Helgelands Fogderi 1742-1799'' Digitalarkivet.</ref> All slik virksomhet ble dog stanset i [[1757]],<ref>http://www.regjeringen.no/nb/dep/ad/dok/nouer/1995/nou-1995-24/4/2.html?id=427595</ref> da myndighetene innførte forbud og forseglet folks kjeler.


I den siste halvdelen av 1700-tallet, ble det til at gjestgiverier overtok som salgs- og skjenkested. For Mosjøens del, var [[Fru Haugans Hotel|Eirik Sjurssons gjestgiveri]], grunnlagt i 1794, det eneste i området.
I den siste halvdelen av 1700-tallet, ble det til at gjestgiverier overtok som salgs- og skjenkested. For Mosjøens del var [[Fru Haugans Hotel|Eirik Sjurssons gjestgiveri]], grunnlagt i [[1794]], det eneste i området.


==Øl- og vinhandel i byen==
==Øl- og vinhandel i byen==
Etterhvert som Mosjøen vokste og ble by, kom egne forretninger for øl og vin. I folketellingen av 1875, i det samme året som Mosjøen fikk losse- og ladestedsrettigheter, hadde byen fire øl- og vinhandlere fordelt på rundt 744 innbyggere, nemlig Tobias Danielsen, Hjeronimus Ingebriktsen, Peder Kristoffersen og Nils Nilsen.<ref>1875-folketellingen for Mosjøen.</ref>
Etterhvert som Mosjøen vokste og ble by, kom egne forretninger for øl og vin. I folketellingen av [[1875]], i det samme året som Mosjøen fikk losse- og ladestedsrettigheter, hadde byen fire øl- og vinhandlere fordelt på rundt 744 innbyggere, nemlig Tobias Danielsson, Hjeronimus Ingebriktsson, Per Kristoffersson og Nils Nilssson.<ref>Folketelling av 1875, Mosjøen.</ref>


==Motbevegelser==
==Motbevegelser==
Drukkenskap og fyll var et stort sosialt problem i Mosjøen. Lett tilgang i kombinasjon med nedgangstider og arbeidsløshet, var forhold som bidrog til det.
Drukkenskap og fyll var et sosialt problem i Mosjøen. Lett tilgang i kombinasjon med nedgangstider og arbeidsløshet, var forhold som bidrog til det. Blant andre [[avholdsbevegelsen]] og [[arbeiderkvinnene]] i Mosjøen, kjempet for forbud. Tidlig oppstod ønsket om spisesteder uten alkohol, og allerede på begynnelsen av [[1900-tallet]] ble blant annet [[Kaffistova (Mosjøen)|Kaffistova]] åpnet.
 
Motstanden var bred mot drukkenskapen. Blant andre avholdsbevegelsen og arbeiderkvinnene i Mosjøen, kjempet for forbud.
 
Tidlig oppstod ønsket om spisesteder uten alkohol, og allerede på begynnelsen av 1900-tallet ble blant andre [[Kaffistova (Mosjøen)|Kaffistova]] åpnet.


==Kommunal regulering==
==Kommunal regulering==
[[Bilde:Fellesagenturet Tordenskiolds gate Mosjoeen.jpg|250px|thumb|''Fellesagenturet'' var ett av flere ølutsalg eiet og drevet av private.]]
[[Bilde:Fellesagenturet Tordenskiolds gate Mosjoeen.jpg|250px|thumb|''Fellesagenturet'' var ett av flere ølutsalg eiet og drevet av private.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
På 1900-tallet ble politisk og kommunal regulering av øl- og vinhandel stadig mere aktiv. Skjenkebevilling til overnattingssteder, spisesteder og drikkestuer, ble tidlig et spørsmål som Mosjøens bystyre avgjorde.
På 1900-tallet ble politisk og kommunal regulering av øl- og vinhandel stadig mere aktiv. Skjenkebevilling til overnattingssteder, spisesteder og drikkestuer, ble tidlig et spørsmål som Mosjøens bystyre avgjorde.


I likhet med hele landet, har Vefsn kommune vinmonopol. I en folkeavstemning i 1959, sa Mosjøens stemmeberettigede innbyggere med 1.037 mot 840 stemmer ja til [[Vinmonopolet|vinmonopol]] i byen.<ref>http://www.nrk.no/nordland/fylkesleksikon/index.php/1900-tallet_i_Vefsn</ref>
I likhet med hele landet, har Vefsn kommune vinmonopol. I en folkeavstemning i 1959, sa Mosjøens stemmeberettigede innbyggere med 1.037 mot 840 stemmer ja til [[Vinmonopolet|vinmonopol]] i byen.<ref>NRK.no: Nordland fylkesleksikon: [http://www.nrk.no/nordland/fylkesleksikon/index.php/1900-tallet_i_Vefsn 1900-tallet i Vefsn]</ref>


Vefsn kommune innførte tidlig [[ølmonopol]], og omsetningen av øl har, iallfall i senere tiår, foregått gjennom ølutsalg eiet og drevet av private. Byen har hatt en rekke slike utsalg, blant andre [[Fellesagenturet]] og [[Mosjøen Ølutsalg]] på [[Byflata]], [[Ølbua]] på [[Nyrud (byområde i Mosjøen)|Nyrud]] og et ølutsalg på [[Halsøya (byområde i Mosjøen)|Halsøya]]. Mosjøen er sammen med [[Fauske]] den siste nordlandsbyen som har ølmonopol.
Vefsn kommune innførte tidlig [[ølmonopol]], og omsetningen av øl har, iallfall i senere tiår, foregått gjennom ølutsalg eiet og drevet av private. Byen har hatt en rekke slike utsalg, blant andre [[Fellesagenturet]] og [[Mosjøen Ølutsalg]] på [[Byflata]], [[Ølbua]] på [[Nyrud (byområde i Mosjøen)|Nyrud]] og et ølutsalg på [[Halsøya (byområde i Mosjøen)|Halsøya]]. Mosjøen var sammen med [[Fauske]] de siste nordlandsbyene som avviklet ølmonopol i 2012.


==Se også==
==Se også==
Linje 31: Linje 27:
{{reflist}}
{{reflist}}


{{ukategorisert}}
[[Kategori:Næringsliv]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Vin]]
[[Kategori:Øl]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
114 950

redigeringer

Navigasjonsmeny