Agnar Kaarbø (1881–1962): Forskjell mellom sideversjoner

Justering av egen tekst
(F1)
(Justering av egen tekst)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Agnar kaarbø.jpg|Bildetekst kommer her. |Ukjent fotograf.}}
{{thumb høyre|Agnar kaarbø.jpg|Bildetekst kommer her. |Ukjent fotograf.}}
<onlyinclude>[[Bilde:Sildoljefabrikk.jpg|thumb|Sildoljefabrikken på Skjærstad i Kasfjord der Agnar Kaarbø konstruerte både sildoljemaskineriet og dampmaskinen til denne. (Foto: Sør-Troms Museum.)]]
<onlyinclude>[[Bilde:Sildoljefabrikk.jpg|thumb|Sildoljefabrikken på Skjærstad i Kasfjord der Agnar Kaarbø konstruerte både sildoljemaskineriet og dampmaskinen til denne. (Foto: Sør-Troms Museum.)]]
'''[[Agnar Kaarbø (1881-1962)|Agnar Kaarbø]]''' (født 19. april [[1881]] i [[Harstad]], død [[1962]]) var maskiningeniør og veftsdirektør ved [[Bodø Skipsverft]] og [[Kaarbøs Mek. Verksted]] i Harstad. Han var sønn av byens grunnlegger og verkstedeier [[Rikard Kaarbø]].
'''[[Agnar Kaarbø (1881-1962)|Agnar Kaarbø]]''' (født 19. april [[1881]] i [[Harstad]], død [[1962]]) var maskiningeniør og veftsdirektør ved [[Bodø Skipsverft]] og [[Kaarbøs Mek. Verksted]] i Harstad. Han var sønn av byens grunnlegger og verkstedeier [[Rikard Kaarbø]]og[[ Anna Elisabeth Lund Kaarbø|Anna Elisabeth Kaarbø]], gift med Helga Dahl fra [[Trondheim]]. De fikk fem barn.


Kaarbø studerte ved [[Trondhjems Tekniske Læreanstalt]]. Deretter hadde han praksis ved det som senere ble [[Bergens Mek. Verksted]] (BMV), og ved skipsverft i Skottland. Hans bror [[Reidar Kaarbø]], som hadde kjøpt farsbedriften i Harstad, leide Bodø Skibsverft og ansatte Agnar som direktør i [[1907]]. I [[1915]] fikk Agnar stipend til en studiereise til USA. Etter først å ha vært i San Francisco, tok han seg jobb i Cleveland, Ohio hvor en svoger var bruingeniør. I [[1917]] ble bodøbedriften solgt til [[Ragnar Schjølberg]] – en sentral industrimann i [[Nordland fylke]].</onlyinclude>
Kaarbø studerte ved [[Trondhjems Tekniske Læreanstalt]]. Deretter hadde han praksis ved det som senere ble [[Bergens Mek. Verksted]] (BMV), og ett år ved skipsverft i Glasgow, Skottland. Hans bror [[Reidar Kaarbø]], som hadde kjøpt farsbedriften i Harstad, eide også  Bodø Skibsverft og ansatte Agnar som direktør fra [[1907]]. I 1910 gjorde Agnar en studiereise til England, Holland, Danmark og Sverige.


I [[1920]] kom Kaarbø tilbake til Harstad. Her drev han sitt eget konsulentkontor med konstruksjon av vinsjer og linespill for fiskeflåten samt utstyr til sildoljefabrikker. Han deltok blant annet i et selskap som bygde [[Skjærstad Sildoljefabrikk]] i Kasfjorden og konstruerte både sildoljemaskineriet og dampmaskinen til denne. Fabrikken som var i drift bare en kort periode, står  fortsatt ([[2012]]) og er Norges eneste med komplett utstyr. Se: [http://stmu.no/default.aspx?subAction=RegionMuseet&Action=Department&Museumsenhet=Skj%C3%A6rstad%20Sildoljefabrikk&pkMuseumsenhet=7&pkEnhetArtikkel=24&pkDepartment=1]
I [[1915]] fikk han et reisestipend til verdensutstillingen dette året i San Fransisco. Deretter tok han seg jobb i Cleveland, Ohio hvor en svoger var bruingeniør. Familien kom over året etter. Han arbeidet ved flere fabrikker i Ohio før familien reiste tilbake til Norge i 1919. Her arbeidet han en kort tid i Patentstyret i Oslo. I mellomtiden [[1917]] hadde bodøbedriften blitt solgt til [[Ragnar Schjølberg]] – en sentral industrimann i [[Nordland fylke]].</onlyinclude>


I [[1925]] ble han igjen leder for [[Bodø Skibsverft og Mekanisk Verksted A/S]] og ble i [[Bodø]] til [[1929]], da han ble oppfordret av [[Senjens Privatbank]] til å danne et selskap av «almeninteressenter» for å overta det konkursrammede [[ Kaarbøs Mek. Verksted|Harstad Mek. Verksted]], men dette førte ikke frem.
I [[1920]] kom Kaarbø tilbake til Harstad. Her drev han sitt eget konsulentkontor med konstruksjon av vinsjer og linespill for fiskeflåten samt utstyr til sildoljefabrikker. Han deltok blant annet i et selskap som bygde [[Skjærstad Sildoljefabrikk]] i Kasfjorden, der han var medeier, og konstruerte både sildoljemaskineriet og dampmaskinen til denne. Fabrikken som var i drift bare en kort periode, står  fortsatt ([[2012]]) og er Norges eneste med komplett utstyr. Se: [http://stmu.no/default.aspx?subAction=RegionMuseet&Action=Department&Museumsenhet=Skj%C3%A6rstad%20Sildoljefabrikk&pkMuseumsenhet=7&pkEnhetArtikkel=24&pkDepartment=1]  


I [[1932]] lyktes det Agnar Kaarbø å danne [[Kaarbøs Mek. Verksted]] A/S med ham selv og hans hustru med 41 aksjer og hans bror [[Einar Kaarbø]] (f. 1884) med 39 aksjer. Agnar ble disponent og Einar kontorsjef. Einar Kaarbø hadde utdannelse fra [[Landbrukshøyskolen på Ås]] og hadde vært dampskipsekspeditør siden [[1919]]. Under [[Første verdenskrig]] hadde han vært rasjoneringsinspektør for Tromsø amt ([[Troms fylke]]). I tillegg hadde han vært leder for det kommunale provianteringsrådet i 1917. Under [[Andre verdenskrig]] satt han fengslet i tysk tukthus i halvannet år for deltakelse i motstandsgruppen til [[Per Spilling]]. Som sin bror satt også Agnar Kaarbø i tysk fangenskap under Andre verdenskrig. Einar Kaarbø fratrådte som kontorsjef i [[1957]].
I [[1925]] ble han igjen leder for [[Bodø Skibsverft og Mekanisk Verksted A/S]] og ble i [[Bodø]] til [[1929]], da han ble oppfordret av [[Senjens Privatbank]] sammen med andre til å danne et selskap av «almeninteressenter» for å overta det konkursrammede [[ Kaarbøs Mek. Verksted|Harstad Mek. Verksted]], men først i 1931 ble det enighet med banken om betingelsene.
 
I [[1932]] lyktes det Agnar Kaarbø å danne [[Kaarbøs Mek. Verksted]] A/S med seg selv og hans hustru med 41 aksjer og hans bror [[Einar Kaarbø]] (f. 1884) med 39 aksjer. Agnar ble disponent og Einar kontorsjef. Einar Kaarbø hadde utdannelse fra [[Landbrukshøyskolen på Ås]] og hadde vært dampskipsekspeditør siden [[1919]]. Under [[Første verdenskrig]] hadde Einar vært rasjoneringsinspektør for Tromsø amt ([[Troms fylke]]). I tillegg hadde han vært leder for det kommunale provianteringsrådet i 1917. Under [[Andre verdenskrig]] satt Einar fengslet i tysk tukthus i halvannet år for deltakelse i motstandsgruppen til [[Per Spilling]]. Som sin bror ble også Agnar Kaarbø arrestert og satt fengslet i Tromsø i et par måneder. Einar Kaarbø fratrådte som kontorsjef i [[1957]].


Agnar Kaarbø ble valgt inn i bystyret i Harstad 1937 på [[Harstad Høyre]]s liste. Rett etter krigen ble han oppnevnt til varaordfører under ordfører [[Alf Haaland]], og ble konstituert som ordfører en kort tid før ordinært valg kunne finne sted.
Agnar Kaarbø ble valgt inn i bystyret i Harstad 1937 på [[Harstad Høyre]]s liste. Rett etter krigen ble han oppnevnt til varaordfører under ordfører [[Alf Haaland]], og ble konstituert som ordfører en kort tid før ordinært valg kunne finne sted.


Agnar Kaarbø gjorde en viktig innsats for å utvikle Kaarbøverkstedets vinsjproduksjon - i tillegg til stillingen som bedriftsleder. Han arbeidet også iherdig i 16 år for å skaffe bedriften en tørrdokk. Og det ble han som var ansvarlig for den tekniske prosjekteringen av dokkanlegget som sto ferdig i [[1953]] og kunne ta båter på opptil 125 meters lengde.
Agnar Kaarbø gjorde en viktig lederinnsats for å utvikle Kaarbøs Mek. Verksted til Nord-Norges fremste skipsverft innen vinsjproduksjon, ombygging og nybygg. Han arbeidet også iherdig i 16 år for å skaffe bedriften en tørrdokk. Og det ble han som var ansvarlig for den tekniske prosjekteringen av dokkanlegget som sto ferdig i [[1953]] og kunne ta båter på opptil 125 meters lengde. Dermed hadde Harstad styrket sin posisjon som «Verkstedbyen i nord».
Begge sønnene til Agnar Kaarbø, Rikard og Erik, gikk etter endt utdannelse inn i bedriften. I 1959 gikk han av og overlot ledelsen av verftet til sønnene.  


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 19: Linje 22:
*Gulowsen, Jon: ''Nordnorsk for egen maskin – verkstedindustrien i Harstad 1895-1995'', Harstad 1995.
*Gulowsen, Jon: ''Nordnorsk for egen maskin – verkstedindustrien i Harstad 1895-1995'', Harstad 1995.
*Steinnes, Kristian: ''Ved egne krefter'', Harstad 2003.
*Steinnes, Kristian: ''Ved egne krefter'', Harstad 2003.
*Informasjon fra Kristian Holst 2012.


{{DEFAULTSORT:Kaarbø, Agnar}}
{{DEFAULTSORT:Kaarbø, Agnar}}
Skribenter
15 705

redigeringer