Asker batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 13:28 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
NIKE-raketter på Asker batteri.
Foto: Knut Helbak

Asker batteri i Vestmarkveien i Asker kommune var en 160 mål stor militærleir på Rustan gårds grunn. Den ble også omtalt som Rustan leir.

Leiren ble anlagt som batteri for NIKE-raketter i perioden 1957–59, tatt i bruk 1960. Sammen med tre andre batteriene Trøgstad batteri, Nes batteri og Våler batteri skulle NIKE-batteriet på Rustan beskytte Østlandet mot flyangrep.

Batteriet ble klargjort for utskytning av raketter med atomladninger i en krisesituasjon, men lite tyder på at det ble oppbevart atomvåpen her eller andre steder i Norge under den kalde krigen.

Avvikling

Stortinget vedtok i 1988 å nedlegge NIKE-batteriene, og Luftforsvarets aktivitet ved Asker batteri opphørte i 1989.

Anlegget var ubrukt i flere år, men har senere vært disponert av Heimevernet som kurs- og treningssted. Området ble 2007 overtatt av Løvenskiold.

Fredning

Deer av anlegget ble fredet 6. mai 2004 av Riksantikvaren etter Kulturminnelovens §22. Vernet omfatter bygningenes eksteriør og spor etter militær virksomhet innenfor avmerkede eiendomsgrenser. Interiøret er i tillegg vernet i en hangar med inventarnummer 1054.

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Asker batteri er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8733° N 10.3870° Ø