Bibliografi:1814 i Molde: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 9: Linje 9:
|Bind nummer=1
|Bind nummer=1
}}
}}
Kapitlet handler om valget av byfogd [[Fredrik Motzfeldt]] som [[Liste over medlemmer av Den Grunnlovgivende Forsamling|representant på Eidsvoll]], om matmangel, nød, høye dødstall, tilløp til folkelig opprør og at stiftsamtmannen i Trondheim, [[Fredrik Christopher Trampe|grev Trampe]], refset byens kjøpmenn for å være passive i å skaffe innbyggerne korn.
Kapitlet handler om valget av byfogd [[Fredrik Motzfeldt]] som [[Liste over medlemmer av Den Grunnlovgivende Forsamling|representant på Eidsvoll]], om matmangel, nød, høye dødstall, tilløp til folkelig opprør og at stiftsamtmannen i Trondheim, [[Fredrik Christopher Trampe|grev Trampe]], refset kjøpmennene i Molde for å være passive i å skaffe innbyggerne korn.
Forfatteren bemerker selv: "Om moldensernes innstilling til de nasjonale og politiske spørsmål i 1814, vet vi praktisk talt ingen ting." Det betyr ikke at de var uengasjert, men at kildegrunnlaget er spinkelt. Kapitlet ”Krig og nød, 1813-1814” (ss. 385-394) har interesse som bakgrunn for den generelle stemningen i 1814.
Når det gjelder de store politiske spørsmål bemerker forfatteren: "Om moldensernes innstilling til de nasjonale og politiske spørsmål i 1814, vet vi praktisk talt ingen ting." Det betyr ikke at de var uengasjert, men at kildegrunnlaget er spinkelt. Kapitlet ”Krig og nød, 1813-1814” (ss. 385-394) har interesse som bakgrunn for den generelle stemningen i 1814.
Illustrasjon: portrett av [[Fredrik Motzfeldt]].  
Illustrasjon: portrett av [[Fredrik Motzfeldt]].  



Sideversjonen fra 3. des. 2012 kl. 14:38

Mal:Kapittel Kapitlet handler om valget av byfogd Fredrik Motzfeldt som representant på Eidsvoll, om matmangel, nød, høye dødstall, tilløp til folkelig opprør og at stiftsamtmannen i Trondheim, grev Trampe, refset kjøpmennene i Molde for å være passive i å skaffe innbyggerne korn. Når det gjelder de store politiske spørsmål bemerker forfatteren: "Om moldensernes innstilling til de nasjonale og politiske spørsmål i 1814, vet vi praktisk talt ingen ting." Det betyr ikke at de var uengasjert, men at kildegrunnlaget er spinkelt. Kapitlet ”Krig og nød, 1813-1814” (ss. 385-394) har interesse som bakgrunn for den generelle stemningen i 1814. Illustrasjon: portrett av Fredrik Motzfeldt.