Bilhistoriestipendiet: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Erstatter mal: Reflist
(Forskjellig.)
m (Robot: Erstatter mal: Reflist)
 
(27 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Bilhistoriestipendiets logo.jpg|thumb|Bilhistoriestipendiets logo.<br />Grafikk: Fredrik Falkenback (2011)]]
{{thumb|Bilhistoriestipendiets logo.jpg|Bilhistoriestipendiets logo}}
'''[[Bilhistoriestipendiet]]''' (BILHS) er et [[stipend]] som har støttet historie- og dokumentasjonsprosjekter om [[bilisme]] samt tilgrensende områder på alle geografiske nivåer i [[Norge]].


'''[[Bilhistoriestipendiet]]''' er et ideelt, akademisk orientert og privat stipendium som støtter historie- og dokumentasjonsprosjekter som angår bil, samt tilgrensende områder, på alle geografiske nivåer i [[Norge]]. Grunnleggelsen skjedde i [[2010]]. Stipendiet eies og drives av ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet''.
BILHS ble grunnlagt i den [[10. oktober]] [[2010]], og ble offisielt lansert den [[17. august]] påfølgende år. Fra [[2011]] til [[2015]] delte BILHS ut rundt 30.000 kroner til ni prosjekter. Sammen med kommunal og privat sektor har BILHS støttet utgivelse av flere bøker samt arkivmaterial.
 
Fra [[2013]] var BILHS eiet og drevet av ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet'', som hadde sete i [[Oslo]]. BILHS hadde sin siste utdeling i 2015, og ble avviklet den [[21. juni]] [[2017]].


== Historie ==
== Historie ==
=== Grunnleggelse ===
Bilhistoriestipendiet ble grunnlagt den [[10. oktober]] [[2010]]. BILHS var det første av sitt slag i [[Norge]], og oppstod for å skape organisert finansiering av [[bilhistorie]].
Bilhistoriestipendiet ble grunnlagt den [[10. oktober]] [[2010]] i [[Mosjøen]] av Andreas Martinsen av Nordenstjerne.
 
Bilhistoriestipendiet var og er det første av sitt slag i [[Norge]].<ref name="NM 2012-4 s21"/> Grunnleggelsen skjedde 115 år etter at [[Norges første bil]] kjørte rundt i [[Skedsmo kommune|Skedsmo]]. Stipendiet var likevel ikke den første formen for regelmessig støtte til bilhistorie, for bransjeorganisasjoner og firmaer hadde i flere år hatt tradisjon for å støtte slik historie, blant annet gjennom innkjøp av nyutgitte bøker.
 
Flere forhold hadde ledet til Bilhistoriestipendiets grunnleggelse. Nordenstjerne pekte først og fremst på behovet for organisert finansiering av relaterte historie- og dokumentasjonsprosjekter. Videre mente Nordenstjerne at Bilhistoriestipendiet var noe som før eller siden ville dukke opp. Til bladet ''Norsk Motorveteran'' utdypet han dette:<ref name="NM 2012-4 s21"/>
 
{{Sitat|[Bilhistoriestipendiet] signaliserer at vi har nådd tiden hvor bilens historie omsider skal få sin rettmessige plass ved siden av båtens og togets. Det er ikke så merkelig at det har tatt tid. Bilen er forholdsvis ny i Norge, bare litt over hundre år gammel, og som allemannseie er den betraktelig yngre. Da sier det seg selv at historieaspektet følger litt etter.}}
 
Nordenstjerne spådde også at biler fremover ville bli et mer sentralt element i personalhistorie og genealogi, men at økt interesse forutsatte at kilder ble gjort tilgjengelige for folk. Dette forklarte han slik:<ref name="NM 2012-4 s20"/>
 
{{Sitat|Bilen er en del av vår hverdag, og dette kommer til å påvirke hva vi fokuserer på når historie skrives. Det gjelder ikke minst i genealogien. I dag gransker folk ivrig på hvor mange hester og kyr og hvor mange mål jord forfedrene hadde. Fremover kommer slektsbøker til å handle om hvilken bil bestefar kjørte eller når han tok førerkortet.}}


Siden begynnelsen var Bilhistoriestipendiets formål å finansiere eksisterende historie- og dokumentasjonsprosjekter og samtidig inspirere til opprettelsen av nye.
Det fikk god mottakelse. ''[[Norsk Motorveteran]]'' omtalte Bilhistoriestipendiet som en gledelig overraskelse for kjøretøyhistorikere. Videre ble BILHS nevnt i flere aviser på [[Østlandet]], foruten på [[BilNorge.no]].


Allerede før grunnleggelsen var det fastslått at Bilhistoriestipendiet skulle være åpent for alle, uavhengig av kompetansetype og -nivå. Bilhistorie strekker seg nemlig over et variert temaspekter, noe som på sin side skaper behov for forskjellige typer historikere. Mens akademikere er faglig dyktige til å drøfte temaer på overordnet nivå, for eksempel samferdselsutvikling sett i lys av juridiske, økonomiske eller andre faktorer, har en amatørhistoriker eller en journalist med ledig fortellerstil gjerne bedre forutsetninger for å fange opp og formidle historie på hverdagsnivå, for eksempel det særegne livet i landets mange bilverksteder. Dette hensynet var avgjørende da Bilhistoriestipendiets profil ble utviklet.
Den [[17. august]] [[2011]] ble Bilhistoriestipendiet 2011 kunngjort.<ref>Bemerkning: Den 1. januar 2014 introduserte Bilhistoriestipendiet to nye stipendtyper: ''akademisk stipendium'' for mer forskningspreget bilhistorie og ''temastipendium'' for tverrfaglig bilhistorie innen et bestemt tema. Likevel kom ingen av disse stipendene å utdeles.</ref> Årlig var det inntil 10.000 kroner til utdeling.


=== Videre utvikling ===
Den [[1. januar]] [[2013]] ble Bilhistoriestipendiet overdratt fra [[Andreas Nordenstjerne]] som grunnlegger til den ideelle organisasjonen ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet''.
Den [[17. august]] [[2011]] ble Bilhistoriestipendiet 2011 kunngjort. Inntil 10.000 kroner var til utdeling. Ved årets utgang hadde to personer og en organisasjon fått løfte om midler. I denne forbindelsen uttalte Nordenstjerne:<ref name="NM 2012-4 s20"/>


{{Sitat|Vi trodde at det kom til å gå tregt i begynnelsen. Bilhistoriestipendiet er nytt og ukjent, og noen sitter kanskje på gjerdet før de bestemmer seg for å søke. Likevel oversteg antallet søknader alle forventninger. Sju søknader kom inn, og to personer og en organisasjon har mottatt midler. [] Tematisk går det mest i biografier og bilen på lokalt nivå. Kun menn søkte. […] Østlandet er nesten enerådende i søknadsbunken, og det overrasker på ingen måte. Østlandet er motortrafikkens vugge i Norge.}}
Den [[21. juni]] [[2017]] ble Bilhistoriestipendiets virksomhet innstilt.


Bilhistoriestipendiet fikk jevnt over god mottakelse. ''Norsk Motorveteran'' ved redaktør Tor Ivar Volla, som selv har mange års fartstid i veteranbilmiljøet, omtalte Bilhistoriestipendiet som en gledelig overraskelse for kjøretøyhistorikere.<ref name="NM 2012-4 s20"/> Den første mottakeren, motorjournalist og -historiker Morten Larsen, gav uttrykk for at Bilhistoristipendiets støtte var inspirerende.<ref name="NM 2012-3 s10"/> Videre sa Larsen: «Det er veldig bra at noen tar tak i dette.»<ref name="NM 2012-3 s10"/>
Fra 2011 til 2015 delte Bilhistoriestipendiet ut rundt 30.000 kroner til ni ulike prosjekter. Følgende bøker og arkivmaterial er blitt utgitt med støtte fra BILHS.


Etter nyttår ble Bilhistoriestipendiet 2012 kunngjort. Også dette var på 10.000 kroner. Fra og med Bilhistoriestipendiet 2013 ble denne beløpsgrensen forlatt, men i virkeligheten fortsetter hvert års tildelinger å ligge dette trinnet.
* ''Bildilla'' er en tekst- og fotodokumentarisk bok som presenterer utvalgte mekanikere, garasjer og bilverksteder i Norge. Utgitt i 2013.<!-->ISBN 978-82-489-1337-5.<!-->
* ''Bilhistorie fra Telemark'' tar for seg [[Telemark]]s grunnleggende bilhistorie gjennom hundre år. Utgitt i 2015.
* [[Førerkort]]lister fra [[Hedmark]] og [[Oppland]] med vekt [[Gudbrandsdalen]]
* Førerkortlister fra [[Oslo]] by
* Førerkortlister fra [[Halden]] by (1913-1954)


Opprinnelig var Bilhistoriestipendiet Nordenstjernes eiendom. Den [[1. januar]] [[2013]] ble Bilhistoriestipendiet overdratt til ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet'' i [[Oslo]], som deretter eier og driver dette. Samtidig overtok Axel Aubert som bestyrer.
== Liste over presidenter ==
 
Bilhistoriestipendiet fikk i 2013 sine første mottakere utenfor [[Østlandet]].
 
=== Regional og lokal bilhistorie ===
Bilhistoriestipendiet har et klart mål om å fremme arbeidet med bilhistorie på regionalt og lokalt nivå. Dette ble uttalt allerede ved stipendiets lansering, da Nordenstjerne ikke la skjul på hva en av de største målsetningene var:<ref name="BilNorge.no 2011"/>
 
{{Sitat|Særlig lokalt og regionalt gjenstår mye.}}
 
Bilhistoriestipendiets statutter slår fast at geografisk variasjon skal vektlegges.
 
Flere av Bilhistoriestipendiets mottakere befatter seg med regional og lokal bilhistorie. En er Lars Ove Wangensteen, mottaker i 2012, som blant annet har digitalisert og publisert lister over vel 7.400 førerkort fra [[Halden kommune|Halden]] og vel 1.900 førerkort fra [[Gudbrandsdalen]].<ref name="Genealogi.no førerkort"/>
 
== Informasjon ==
=== Organisasjon ===
Bilhistoriestipendiet eies og drives av ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet'', som ble stiftet den [[1. januar]] [[2013]]<ref name="Brreg"/> i [[Oslo]]. Foreningen har organisasjonsnummer 999 315 526.<ref name="Brreg"/>
 
Bilhistoriestipendiet ledes av en ''bestyrer'', som også er dets ansikt utad. Bestyreren arbeider i lag med en ''skriver'', det vil si en sekretær. Bestyrer, skriver og øvrige medlemmer av Bilhistoriestipendiets bestyrelse velges av medlemsforsamlingen i ''Foreningen for Bilhistoriestipendiet''. Denne forsamlingen velger også foreningens styre, som består av en ''formann''.
 
Bilhistoriestipendiet finansieres med donasjoner fra private personer og firmaer. For bedrifter gjelder betingelsen at de må ha tilknytning til bilfag eller -næring for å kunne gi gave.
 
=== Logo og grafisk profil ===
Bilhistoriestipendiets logo er i stilisert form et gammeldags hjul. På dekket står navnet «Bilhistoriestipendiet» i store bokstaver og årstallet «2010». Logoen ble fastsatt den [[9. august]] [[2011]]. Mens logoen ble skapt av Nordenstjerne, er det grafiker Fredrik Falkenback som har gitt logoen dens digitale utforming, som dessuten er offisiell versjon. Logoen ligger nært den tradisjonelle logoformen som mange veteranbil- og motorklubber bruker.
 
Bilhistoriestipendiets farger er hvit, sort og grå, og i tillegg kommer innslag av stålblå.
 
=== Mottakere ===
Blant Bilhistoriestipendiets mottakere finnes både lek og lærd. Noen profilerte personer i det nasjonale veteranbil- og motormiljøet er Morten Larsen fra [[Bærum]], grunnlegger av ''Norsk Sportsvogn Klubb'' av [[1977]], og Per Wiborg Wold fra Bærum, grunnlegger av ''Norsk Mini Cooper Klubb'' av [[1988]]. Også forfatter Gunn Merete Roll fra [[Trondheim]] er blant mottakerne.
 
== Liste over bestyrere ==
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
! Tiltredelse
! Tiltreden
! Fratredelse
! Fratreden
! Navn
! Navn
! Ref.
|-
|-
| 10.10.2010
| 10.10.2010
| 31.12.2012
| 31.12.2012
| Andreas MARTINSEN AV NORDENSTJERNE
| [[Andreas Nordenstjerne|Andreas NORDENSTJERNE]]
| <ref name="bestyrere"/>
|-
|-
| 01.01.2013
| 01.01.2013
|
| 31.12.2013
| Axel AUBERT
| Axel AUBERT
| <ref name="bestyrere"/>
|-
|-
| 01.01.2014
| 31.12.2015
| Sølvi Helene MØINICHEN
|-
| 01.01.2016
| 21.06.2017
| Andreas NORDENSTJERNE
|}
|}


Linje 84: Linje 54:
! M.nr.
! M.nr.
! Navn
! Navn
! Kjønn
! F.år
! F.år
! Fylke
! Fylke
! Støtte til
! Støtte til
! Ref.
|-
|-
| 2011
| 2011
Linje 94: Linje 62:
| 1
| 1
| Morten LARSEN
| Morten LARSEN
| M
| [[1950]]
| [[1950]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| Biografi.
| Biografi.
| <ref name="mottakere"/><ref name="NM 2012-3 s10"/>
|-
|-
| 2011
| 2011
Linje 104: Linje 70:
| 2
| 2
| Knut OTTERSEN
| Knut OTTERSEN
| M
| [[1952]]
| [[1952]]
| [[Fil:08 Telemark vapen.png|15px]] [[Telemark]]
| [[Fil:08 Telemark vapen.png|15px]] [[Telemark]]
| Dokumentasjonsprosjekt i Telemark.
| Boken ''Bilhistorie fra Telemark'' (2015).
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
| 2011
| 2011
| 3
| 3
| 3
| 3
| ''Rutebilhistorisk Forening''
| [[Rutebilhistorisk forening|Rutebilhistorisk Forening]]<!--Bemerk store forbokstaver.-->
|  
| <!--Intet fødselsår.-->
|  
| [[Fil:Norges riksvåpen.png|15px]] [[Norge]]
| [[Norge|landsdekkende]]
| Drift og utvikling av publikasjonsmediet ''Rutebil''.
| Drift og utvikling av publikasjonsmediet ''Rutebil'', som blant annet formidler rutebilhistorie.
| <ref name="mottakere"/>
|-
|align="center" colspan="9"| Bilhistoriestipendiet 2011 ble kunngjort den 17. august 2011 med søknadsfrist den 15. desember 2011.
|-
|-
| 2012
| 2012
Linje 126: Linje 86:
| 4
| 4
| Per Wiborg WOLD
| Per Wiborg WOLD
| M
| [[1945]]
| [[1945]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| Biografi.
| Biografi.
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
| 2012
| 2012
Linje 136: Linje 94:
| 5
| 5
| Lars Ove WANGENSTEEN
| Lars Ove WANGENSTEEN
| M
| [[1954]]
| [[1954]]
| [[Fil:04 Hedmark vapen.png|15px]] [[Hedmark]]
| [[Fil:04 Hedmark vapen.png|15px]] [[Hedmark]]
| Digitalisering av arkivmaterial og litteratur med vekt på Oppland og Hedmark.
| Digitalisering av arkivmaterial med vekt på Oppland og Hedmark.
| <ref name="mottakere"/><ref name="Genealogi.no førerkort"/>
|-
|align="center" colspan="9"| Bilhistoriestipendiet 2012 ble kunngjort den 2. januar 2012 med søknadsfrist den 14. desember 2012.
|-
|-
| 2013
| 2013
Linje 148: Linje 102:
| 6
| 6
| Ingebrigt STORLI
| Ingebrigt STORLI
| M
| [[1957]]
| [[1957]]
| [[Fil:19 Troms vapen.png|15px]] [[Troms]]
| [[Fil:19 Troms vapen.png|15px]] [[Troms]]
| Utstyr til prosjektet ''Norsk Bilbergingshistorie''.
| Prosjektet ''Norsk Bilbergingshistorie''.
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
| 2013
| 2013
Linje 158: Linje 110:
| 7
| 7
| Gunnar SKARET
| Gunnar SKARET
| M
| [[1954]]
| [[1954]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| ''Se ovenfor.''
| ''Se ovenfor.''
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
| 2013
| 2013
Linje 168: Linje 118:
| 8
| 8
| Gunn Merete ROLL
| Gunn Merete ROLL
| K
| [[1955]]
| [[1955]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| Bok.
| Boken ''Bildilla'' (2013).
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
| 2013
| 2013
Linje 178: Linje 126:
| 9
| 9
| Eskil ROLL
| Eskil ROLL
| M
| [[1980]]
| [[1980]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| [[Fil:16 Sor-Trondelag vapen.png|15px]] [[Sør-Trøndelag]]
| ''Se ovenfor.''
| ''Se ovenfor.''
| <ref name="mottakere"/>
|-
|-
|align="center" colspan="9"| Bilhistoriestipendiet 2013 ble kunngjort den 1. januar 2013 med søknadsfrist den 13. desember 2013.
| 2013
| 8
| 10
| Rutebilhistorisk Forening, avd. Sunnmøre
| <!--Intet fødselsår.-->
| [[Fil:15 More og Romsdal vapen.png|15px]] [[Møre og Romsdal]]
| Bok i forbindelse med rutebilhistorisk jubileum på Sunnmøre.
|-
| 2014
| 9
| 4
| Per Wiborg WOLD
| [[1945]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| ''Se tildeling nr. 4.''
|-
| 2014
| 10
| 11
| Svein Thore KNUTSEN
| [[1961]]
| [[Fil:02 Akershus vapen.png|15px]] [[Akershus]]
| Databasen ''Det norske lastebilregister''.
|-
|-
| 2015
| 11
| 2
| Knut OTTERSEN
| [[1952]]
| [[Fil:08 Telemark vapen.png|15px]] [[Telemark]]
| ''Se tildeling nr. 2.''
|}
|}


T.nr. står for tildelingsnummer, mens m.nr. står for mottakernummer.
T.nr. står for tildelingsnummer, mens m.nr. står for mottakernummer.
== Sitat ==
{{Sitat|[Bilhistoriestipendiet] signaliserer at vi har nådd tiden hvor bilens historie omsider skal få sin rettmessige plass ved siden av båtens og togets. Det er ikke så merkelig at det har tatt tid. Bilen er forholdsvis ny i Norge, bare litt over hundre år gammel, og som allemannseie er den betraktelig yngre. Da sier det seg selv at historieaspektet følger litt etter|[[Andreas Nordenstjerne]] ([[2012]]) til ''[[Norsk Motorveteran]]''}}
{{Sitat|Vi trodde at det kom til å gå tregt i begynnelsen. Bilhistoriestipendiet er nytt og ukjent, og noen sitter kanskje på gjerdet før de bestemmer seg for å søke. Likevel oversteg antallet søknader alle forventninger. Sju søknader kom inn, og to personer og en organisasjon har mottatt midler. […] Tematisk går det mest i biografier og bilen på lokalt nivå. Kun menn søkte. […] Østlandet er nesten enerådende i søknadsbunken, og det overrasker på ingen måte. Østlandet er motortrafikkens vugge i Norge|[[Andreas Nordenstjerne]] ([[2012]]) til ''[[Norsk Motorveteran]]''}}


== Se også ==
== Se også ==
Linje 195: Linje 175:


== Referanser ==
== Referanser ==
<references>
<small><references /></small>
<ref name="bestyrere">Bilhistoriestipendiet:  [http://www.bilhs.no/informasjon/bestyrere.htm  Liste over bestyrere]</ref>
<ref name="mottakere">Bilhistoriestipendiet: [http://www.bilhs.no/informasjon/mottakere.htm  Liste over mottakere]</ref>
<ref name="NM 2012-3 s10">Norsk Motorveteran, nr. 3/2012: ''Stipend til Bjørnstad-biograf'' Side 10.</ref>
<ref name="NM 2012-4 s20">Norsk Motorveteran, nr. 4/2012: ''Nytt stipend for norsk bilhistorie'' Side 20.</ref>
<ref name="NM 2012-4 s21">Norsk Motorveteran, nr. 4/2012: ''Nytt stipend for norsk bilhistorie'' Side 21.</ref>
<ref name="Genealogi.no førerkort">Genealogi.no: [http://www.genealogi.no/node/585 Nærmere 9300 førerkort på nett] 25.04.2013.</ref>
<ref name="BilNorge.no 2011">BilNorge.no: [http://www.bilnorge.no/artikkel.php?aid=38225  Bilhistoriestipendiet 2011] 06.09.2011.</ref>
<ref name="Brreg">Enhetsregisteret: [http://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=999315526 FORENINGEN FOR BILHISTORIESTIPENDIET]</ref>
</references>


== Nettsted ==
== Litteratur ==
* [http://www.bilhs.no Bilhistoriestipendiet]
* [[BilNorge.no]] [[2011]]. «Bilhistoriestipendiet 2011». [[BilNorge.no]], [[6. september]]. http://www.bilnorge.no/artikkel.php?aid=38225
* [[BilNorge.no]] [[2011]]. «Deler ut penger til bevaring av bil». ''[[Tønsbergs Blad]]'', [[11. november]], 142 (261): 16-17. {{Nb.no|NBN:no-nb_digavis_tonsbergsblad_null_null_20111111_142_261_1}}
* [[BilNorge.no]] [[2011]]. «Deler ut penger til bevaring av bil». ''[[Gjengangeren]]'', [[12. november]], 0 (32): 16-17. {{Nb.no|NBN:no-nb_digavis_gjengangeren_null_null_20111112_0_32_1}}
* [[BilNorge.no]] [[2011]]. «Deler ut penger til bevaring av bil». ''[[Sandefjords Blad]]'', [[12. november]], 151 (262): 16-17. {{Nb.no|NBN:no-nb_digavis_sandefjordsblad_null_null_20111112_151_262_1}}
* [[Anne-Lise Surtevju|Surtevju, Anne-Lise]] [[2015]]. «Bilhistorie mellom permene». ''[[Telemarksavisa]]'', [[15. september]], 93 (213): 48-49. {{Nb.no|NBN:no-nb_digavis_telemarksavisa_null_null_20150915_93_213_1}}
* [[Kagge Forlag]] uten år. «Bildilla». http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&&b_kid=1044784&b_id=1195524
* [[Norsk Slektshistorisk Forening]] [[2011]]. «Historieinteressert – og dilla på bil i tillegg?» [[Genealogi.no]], [[6. september]]. http://www.genealogi.no/content/historieinteressert-og-dilla-p%C3%A5-bil-i-tillegg (død lenke)
* [[Norsk Slektshistorisk Forening]] [[2013]]. «Nærmere 9300 førerkort på nett». [[Genealogi.no]], [[25. april]]. http://www.genealogi.no/node/585 (død lenke)
* [[Tor Ivar Volla|Volla, Tor Ivar]] [[2012]]. «Stipend til Bjørnstad-biograf». ''[[Norsk Motorveteran]]'', 22 (3): 10.
* [[Tor Ivar Volla|Volla, Tor Ivar]] [[2012]]. «Nytt stipend for norsk bilhistorie». ''[[Norsk Motorveteran]]'', 22 (4): 20-21.
* [[TA.no]] [[2015]]. «Vettskremte bamblinger sprang til skogs da de så den første gangen». [[TA.no]], [[15. september]]. http://www.ta.no/vettskremte-bamblinger-sprang-til-skogs-da-de-sa-den-forste-gangen/s/5-50-122110
* ''[[Varden]]'' [[2016]]. «Bilhistorie fra Telemark på Bamble bibliotek». ''[[Varden]]'', [[5. januar]], 141 (3): 35. {{Nb.no|NBN:no-nb_digavis_varden_null_null_20160105_141_3_1}}
* [[Varden.no]] [[2015]]. «Knut har samlet 100 års bilhistorie i Telemark mellom to permer». [[Varden.no]], [[9. september]]. http://www.varden.no/kjop-tilgang?aId=1.1448662


[[Kategori:Bilhistoriestipendiet| ]]
{{DEFAULTSORT:Bilhistoriestipendiet}}
[[Kategori:Etableringer i 2010]]
[[Kategori:Opphør i 2017]]
[[Kategori:Bilisme]]
[[Kategori:Stipend]]
[[Kategori:Foreningsliv og aktivisme]]
{{bm}}