Borreparken: Forskjell mellom sideversjoner

2 451 byte lagt til ,  30. jun. 2020
Lagt inn større del om Nasjonal samling og bruk av Borreparken under krigen. Har bilder - og har skrevet flere artikler til Borreminne om temaet basert på mikrofilm fra aviser, intervjuer med tidsvitner, etc.
(noen lenker, fint utfluktsmål i påsken!)
(Lagt inn større del om Nasjonal samling og bruk av Borreparken under krigen. Har bilder - og har skrevet flere artikler til Borreminne om temaet basert på mikrofilm fra aviser, intervjuer med tidsvitner, etc.)
Linje 21: Linje 21:


Etter seremonien inntok kongen og kronprinsen lunsj i Borre prestegård.
Etter seremonien inntok kongen og kronprinsen lunsj i Borre prestegård.
Nasjonal Samling arrangerte sitt første store Pinsestevne ved Kongegravene i Borre, 10. juni 1935. I annonsen i lokalavisen Gjengangeren 1. juni står det å lese at dagen innledes med Friluftsgudstjeneste ved
garnisonsprest Kjeld Stub  og at det er taler av major Vidkun Quisling, gårdbruker og stortingskandidat C.C. Jøranli, advokat Johan Bernhard, m.fl. Arrangørene tar 50 øre i inngangspenger, og byr ellers
på musikk, sang og muligheter for å kjøpe noe å spise.
Det neste stevnet var  i 1936.  Så fikk NS i et par år forbud mot å bruke parken som ramme for arrangementene sine, slik at stevnet i stedet ble lagt til området rundt Eiken Pensjonal og til Karljohansvern.
Men i 1939 var de tilbake igjen. Det første store stevnet under krigen ble arrangert i 1941, men det er trolig massemønstringene i 1942 og 1943 som gjør at folk ”husker” NS-stevnene fra krigen.  Arrangementene var så store at det ble satt opp både ekstratog og båter for at folk skulle komme til Borre, hvor Vidkun Quisling hver eneste pinsedag tok seg tid til å møte sine politiske støttespillere.
7. Borrestevnet i 1942 ble en storslagen begivenhet, og utvilsomt den største mønstringen NS hadde i Nasjonalparken.  Deler av talen til Quisling vil for alltid bli husket – fordi det var her Quisling uttrykte irritasjon over at så mange hadde brukt 17. mai til å demonstrere mot NS ved å gå rundt med hønseringer på fingrene.
”Vi skal ta konsekvensene av disse demonstrasjonene. Vi skal opprette hønsegårder for dem. Her i nærheten av Tønsberg vil vi således få i stand en stor hønsegård”.
Nyheten om fangeleiren på Berg, som senere gikk under navnet ”Quislings Hønsegård” ble mottatt med latter og munterhet i følge Aftenpostens referat.
Borrestevnet i 1943 ble både den største – og siste stormønstringen i Nasjonalparken. Alt ble lagt til rette for en storstilt markering av Nasjonal Samlings 10 års-jubileum, og arrangørene forkynte tidlig at det maksimale antallet tilreisende ville være 2400. Det var først og
fremst mangel på plass til telt – og transport til og fra Horten som satte begrensninger.
Det 9. og siste Borrestevnet ble arrangert 28. og 29. mai 1944. De prominente gjestene var mange, selv om mangel på mat og drivstoff hadde redusert stevnet til noe avisene omtalte som en ”lokal” begivenhet, hvor det bare ble sendt innbydelser til Aust-Viken,
Stor-Oslo, og Telemark.


== Galleri ==
== Galleri ==
932

redigeringer