Bråtaløkkdammene Nærsnes

Sideversjon per 26. mar. 2021 kl. 13:06 av Iver (samtale | bidrag) (Lagt til kategori)

Bråtaløkkdammene Nærsnes. Bråtaløkkdammene er de isdammene som ligger lengst øst på Nærsnes, inne i selve bebyggelsen. Det lå to dammer etter hverandre. Den ene er nå nesten helt gjenfylt og bebygget. Lokalt blir dammene også kalt Follestaddammene eller Karlsedammene. Den nedre Bråtaløkkdammen har et areal på ca. 3 mål og ligger 39 m.o.h. Den øvre dammen, som nå er delvis gjenfylt, var opprinnelig på ca. 6 mål og lå ca. 3 meter høyere.

Den nordligste av Bråtaløkkdammene ligger i dag slik den ble anlagt. Ved senere boligbygging ble den andre dammen delvis fylt igjen. Det ble lagt vei, Bråtaløkka, fra hovedveien inn til Gartnerveien, over det som tidligere var demningen mellom de to dammene. (Foto: Victor Iversen)


Eiendommen som de to dammene ble anlagt på

I 1857 kjøpte daværende eier av Saltbutangen, Michael Pedersen, eiendommen Bråtaløkka.

Ut fra beskrivelsen av eiendomsgrensene slik de er ført inn i panteboka, er det vanskelig i dag å si eksakt hvor grensene gikk i terrenget.

I 1861 kjøpte Michal Pedersen i tillegg en større eiendom som grenset til Bråtaløkka i nordøst. Gamle kart viser at det lå en dam her i 1875, og at det var to dammer i 1895.


«Mikkel Braateløkkens dam»

Allerede i 1875 nevnes «Mikkel Braateløkkens Dam» i en innførsel i panteboka. På et militærkart kalt «Terrainet omkring Oscarsborg» fra 1895 er begge dammene inntegnet.

Eiendommen «Høium» (Gartnerveien 16) ble utskilt fra Braateløkka i 1888.


Nye eierskifter – isdrift

Senere kom eiendommen i handelen et par ganger.  I 1901 finner vi en utpantingsforretning i panteboka hvor firmaet «Braataløkkens Isforretning» står som skyldner. Det kan ha vært isdrift på eiendommen allerede på den tiden.

Adolf Karlsen kjøpte Bråtaløkka, g. bnr. 43/16 av skifteretten i 1907, og sønnen Alfred overtok eiendommen etter farens død i 1909.


Christiania Portland Cementfabrik forurenset og ble saksøkt.

I 1908 brant sementfabrikken på Slemmestad, og ble bygget opp igjen med mer tidsmessige ovner med større kapasitet. De nye ovnene ga mer støv og andre partikler til omgivelsene enn hva de tidligere ovnene hadde gjort. Flere iseksportører gikk derfor til sak mot fabrikken fordi utslippene gjorde isen ubrukelig for salg. Alfred Karlsen var blant disse. Han anla skjønnssak mot CPC for å få dekket tapet som nedfallet medførte og ble tilkjent erstatning.

Fra avisen Fremtidens utgave 5. februar 1915:

«Slemmestad Cementfabrik maa betale erstatning for forurensning av isdammer»

«I sak Alfred Karlsen, Røken, mot A/S Kristiania Portland Cementfabrik er av sorenskriveren i Lier, Røken og Hurum avsagt dom, hvorved fabrikken er tilpligtet at betale Karlsen erstatning, ved uvillige mænds skjøn, optatt paa indstevntes bekostning, for det tap han er paaført derved, at isen paa hans 2 damme paa Braateløkken i Nærsnes i aaret 1913 er blit forurenset ved sot og støv eller andre partikler fra cementfabrikken, med 4 pct. i aarlig rente av skjønsbeløpet fra skjønnets avgivelse til betaling sker. Processens omkostninger blev ophevet».


Utlasting fra Torskeberget

Det antas at Karlsen lastet ut is fra området nord for Torskeberget, på området som senere ble tankanlegg til AS Bakubensin. Om det også var lagring av is i stabel på Baku er uklart. På gamle kart fra Kystverket finner vi at området sør på Hagastranda er merket med utskiping av is. Ifølge opplysninger fra familien, nevnt i Røyken Historielags Bygdemagasinet nr. 47 – 2005, lastet Karlsen stort sett is på egen skute fra Baku. I mellomkrigstiden gikk isen for det meste til fiskeriet på den svenske vestkysten.


Etter isdriften ble det «vannverk»

Eiendommen «Vestvang» (Sundbyveien 32) ble utskilt fra Bråtaløkka i 1914 og «Østerud» (Sundbyveien 34) i 1915. I 1916 gis 16 interessenter i «Nærsnes Vandverk» rett til å ta vann fra dammen. Alfred Karlsen forbeholdt seg retten til å bruke vann fra dammen til spylevann for sin is. Senere samme året blir eiendommen «Vannverket» utskilt og fikk g. bnr. 43/106. Denne eiendommen omfattet begge dammene, og det representerte ca. halvparten av den gjenværende eiendommen Bråtaløkka.


Restene av Bråtaløkka solgt til AS Bakubensin

I 1933 leide Alfred Karlsen bort resten av sin eiendom til AS Bakubensin for 20 år, før han to år senere solgte Bråtaløkka til dette firmaet. Bruksnummer 16 omfattet da bare de bratte områdene og strandstrekningen mellom Hagastranda og Torskeberget.

Den øverste av Bråtaløkkdammen er i dag nesten helt oppfylt og bebygget. Kun to små områder er synlige lengst syd. Den nederste dammen har på det nærmeste beholdt sitt opprinnelige areal. Når været tillater det blir den brukt som skøytebane.


Historien om isdriften på Nærsnes

Denne artikkelen er skrevet av Arne Myrvang, som del av Nærsnes Kystlags prosjekt for å ta vare på historien og bildene fra isdriften på Nærsnes.  

Mer om isproduksjon kan du lese i bygdebøkene, som fås kjøpt hos Røyken Historielag, post@historielaget.no

Her er lenke til en OVERSIKTSSIDE over andre artikler og gamle bilder om isdriften på Nærsnes.


Kilder

A Killingstad; Røken før og nu 1928

Terje Martinsen; Røyken Bygda og menneskene 2004

Asker kommunes kartsider

Avisen Fremtiden 5. februar 1915

Pantebøker hos Digitalarkivet.no

Ministerialbøker hos Digitalarkivet.no

Røyken Historielags Bygdemagasinet nr. 47 - 2005