Bragdøya kystlag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 9: Linje 9:


== Båter i Tradisjonsbåtregisteret ==
== Båter i Tradisjonsbåtregisteret ==
Det er opprettet et tradisjonsbåtregister på Lokalhistoriewikien og der blir båter fra færing til jekt registrert. [['''Tradisjonsbåtregisteret''']] er et prosjekt som har som målsetting å få oversikt over bestanden av norske tradisjonsbåter. Det er et prosjekt som er støttet av Riksantikvaren og er et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN og museumsnettverket for Kystkultur og fiskerihistorie. Båtene som er nevnt under er registrert der og ved å klikke på linken, kommer dere til siden med registreringen.
Det er opprettet et tradisjonsbåtregister på Lokalhistoriewikien og der blir båter fra færing til jekt registrert. [[Tradisjonsbåtregisteret]] er et prosjekt som har som målsetting å få oversikt over bestanden av norske tradisjonsbåter. Det er et prosjekt som er støttet av Riksantikvaren og er et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN og museumsnettverket for Kystkultur og fiskerihistorie. Båtene som er nevnt under er registrert der og ved å klikke på linken, kommer dere til siden med registreringen.


* [[Kulturvernregister: Nesebuen (Fiskeskøyte, 1948)]]
* [[Kulturvernregister: Nesebuen (Fiskeskøyte, 1948)]]

Sideversjonen fra 10. apr. 2012 kl. 18:11

Bragdøya Kystlag ble opprettet i 1986. Utgangspunktet var å få igang restaurering av de gamle saltebuene på nordsiden av Bragdøya. Kystlaget ble opprettet etter initiativ fra Agder Fylkeskystlag og Kystlivsforeningen Pider Ro. Bragdøya kystlag er idag det største lokallag av Forbundet KYSTEN, og har over 600 medlemmer. Bragdøya kystlag feiret 25 års jubileum i 2011.

I begynnelsen berodde det alle meste på dugnadsarbeid. De gamle sjøbuene på øya var meget forfalne, og det største arbeidet var å rive ned det som var ubrukelig. Etter press fra Kystlaget på Kristiansand kommune, ble det i 1989 opprettet et arbeidsprosjekt som fra da av skulle ta seg av slike oppgaver. Det medførte at Kystlaget kunne bruke mer av tiden på administrasjon og medlemsaktiviteter.

Bragdøya Kystlag er tildelt Kristiansand kommunes miljøvernpris (1992), Vest-Agder fylkeskommunes bygningsvernpris (1993) og Kristiansand kommunes kulturpris (1994) for sin innsats for kystkulturen.

Grønningen fyr

Grønningen fyr ble tent 1. september 1878. I 1980 ble Grønningen fyrstasjon automatisert og avfolket. Agder Kystlag søkte da Kystverket om leieavtale for bruk av Grønningen. I 1989 ble leieavtalen overført til Bragdøya Kystlag, da man så det som en fordel å samordne kystkulturaktivitetene i kristiansandsregionen under én ledelse. Det har vært mange arrangementer og dugnader på Grønningen siden den gang. Kystverket har stilt en god del penger til disposisjon for at kystlagsmedlemmer skal hode bygningene vedlike ved hjelp av dugnader.

Båter i Tradisjonsbåtregisteret

Det er opprettet et tradisjonsbåtregister på Lokalhistoriewikien og der blir båter fra færing til jekt registrert. Tradisjonsbåtregisteret er et prosjekt som har som målsetting å få oversikt over bestanden av norske tradisjonsbåter. Det er et prosjekt som er støttet av Riksantikvaren og er et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN og museumsnettverket for Kystkultur og fiskerihistorie. Båtene som er nevnt under er registrert der og ved å klikke på linken, kommer dere til siden med registreringen.

Ekstern lenke