Christian Andersen Oppegaard: Forskjell mellom sideversjoner

bilder
(korr.)
(bilder)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Christian Andersen Oppegaard]]''' (født 6. april 1832, død 19. april 1896) fra [[Totenvika]] var først husmann, men avanserte sosialt og økonomisk til båteier og gardbruker.
<onlyinclude>{{thumb høyre|Christian Andersen Oppegaard.jpg|Christian Andersen Oppegaard}}'''[[Christian Andersen Oppegaard]]''' (født 6. april 1832, død 19. april 1896) fra [[Totenvika]] var først husmann, men avanserte sosialt og økonomisk til båteier og gardbruker.


Han var sønn av Anders Olsen og Margrethe Kristensdatter [[Hørlandstajet]], husmannsfolk under garden [[Hørland (Østre Toten)|Hørland]]. Rundt 1860 bodde Christian Andersen sjøl som innerst i ei stue som tilhørte denne garden, men i 1863 hadde han blitt husmann på Hammastad, et par kilometer lenger sør. Fra ca. 1865 til 1879 var han husmann i nedre Boksrudstuggua, samtidig som han hadde blitt eier av [[mjøsjakt]]a «Nidaros», en stor, klinkbygd seilbåt, rigga med gaffelrigg. Nidaros, som hadde bomseil, ble nytta til transport av tungt gods på Mjøsa. I 1875-tellinga oppgis det at Christian Andersen er «Vedfører», han frakta sannsynligvis ved fra Totenvika til [[Hamar]]. Svært mange av mjøsjaktene hørte hjemme i Totenvika, så Andersen tilhørte et ganske stort «sjøfartsmiljø».
Han var sønn av Anders Olsen og Margrethe Kristensdatter [[Hørlandstajet]], husmannsfolk under garden [[Hørland (Østre Toten)|Hørland]]. Rundt 1860 bodde Christian Andersen sjøl som innerst i ei stue som tilhørte denne garden, men i 1863 hadde han blitt husmann på Hammastad, et par kilometer lenger sør. Fra ca. 1865 til 1879 var han husmann i nedre Boksrudstuggua, samtidig som han hadde blitt eier av [[mjøsjakt]]a «Nidaros», en stor, klinkbygd seilbåt, rigga med gaffelrigg. Nidaros, som hadde bomseil, ble nytta til transport av tungt gods på Mjøsa. I 1875-tellinga oppgis det at Christian Andersen er «Vedfører», han frakta sannsynligvis ved fra Totenvika til [[Hamar]]. Svært mange av mjøsjaktene hørte hjemme i Totenvika, så Andersen tilhørte et ganske stort «sjøfartsmiljø».</onlyinclude>


I 1885 kjøpte han [[Oppigarden Oppegard (Østre Toten)|Oppigarden Oppegard]] og klatra slik opp i gardbrukersjiktet. Sannsynligvis var det inntektene fra båten som ga han midlene til eiendomskjøpet. Samtidig var siste halvdel av 1800-tallet en periode da det var mange garder til salgs; den forrige eierfamilien på Oppegard var en av flere fra Totenvika som solgte alt og reiste til Amerika. Dette ga altså muligheter til de som vil gjennomføre klassereiser uten å reise nevneverdig langt fysisk.
{{thumb høyre|Berthe Helene Oppegaard.jpg|Kona Berte Helene, født Stangstuen.}}I 1885 kjøpte han [[Oppigarden Oppegard (Østre Toten)|Oppigarden Oppegard]] og klatra slik opp i gardbrukersjiktet. Sannsynligvis var det inntektene fra båten som ga han midlene til eiendomskjøpet. Samtidig var siste halvdel av 1800-tallet en periode da det var mange garder til salgs; den forrige eierfamilien på Oppegard var en av flere fra Totenvika som solgte alt og reiste til Amerika. Dette ga altså muligheter til de som vil gjennomføre klassereiser uten å reise nevneverdig langt fysisk.


Oppegaard var gift med Berte Helene Kristiansdatter (1836-1929), født Stangstuen. De hadde sju barn. Dattera Augusta og svigersønnen Anton, fra nabobruket, tok over Oppegard og slo garden sammen med Antons hjemsted. Sønnen [[Mads Oppegaard]] (1879-1962) ble lærer og Høyre-politiker i [[Oslo]].
Oppegaard var gift med Berte Helene Kristiansdatter (1836-1929), født Stangstuen. De hadde sju barn. Dattera Augusta og svigersønnen Anton, fra nabobruket, tok over Oppegard og slo garden sammen med Antons hjemsted. Sønnen [[Mads Oppegaard]] (1879-1962) ble lærer og Høyre-politiker i [[Oslo]].
Veiledere, Administratorer
173 409

redigeringer