Dønna kystlag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(utdrag, thumb-mal på bilde)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Lauvøya.jpg|thumb|Lauvøya. Foto: Per Hillesund]]<onlyinclude>'''[[Dønna kystlag]]''' ble opprettet i [[1988]]. Laget er medlem i [[Forbundet KYSTEN]] og har 25 medlemmer. Mye av kystlagets virksomhet er knyttet til å ta vare på Lauvøy handelssted.</onlyinclude>
<onlyinclude>{{thumb|Lauvøya.jpg|Lauvøya.|[[Bruker:Perhil|Per Hillesund]]}}
'''[[Dønna kystlag]]''' ble opprettet i [[1988]]. Laget er medlem i [[Forbundet KYSTEN]] og har 25 medlemmer. Mye av kystlagets virksomhet er knyttet til å ta vare på Lauvøy handelssted. </onlyinclude>


== Lauvøy handelssted ==
== Lauvøy handelssted ==
Fra begynnelsen av [[1600-tallet]] har handelsstedet [[Lauvøy]] vært en del av historien på [[Helgeland]]. Gården har skiftet eier en rekke ganger og hadde sin storhetstid på midten av [[1800-tallet]]. Da ble det drevet gjestgiveri, landhandel og en omfattende sild- og fiskeforretning. Etter hvert fikk stedet telefon og poståpneri og ble også et anløpssted for dampskip. Gjennom den skiftende historien har naust, brygger og uthus forfalt. Helgeland Skogselskap kjøpte eiendommen i [[1963]], og overdro hovedhuset til Dønna kystlag i 1994. Nå skal den store hovedbygningen være kystlagets kulturminne. I løpet [[2014]] vil Forbundet KYSTEN premiere tre kystlag for de beste planene for bevaring og formidling i et langsiktig perspektiv. Kampanjen er Forbundets KYSTENs markering av grunnlovsjubileet som varer i to år med avslutning på landsstevnet 2014 i Oslo. I Forbundet KYSTENs kampanjen [[Adopter et kystkulturminne]] har kystlag valgt Handelsstedet på Lauvøy som sitt adopterte kystkulturminne.
Fra begynnelsen av [[1600-tallet]] har handelsstedet [[Lauvøy]] vært en del av historien på [[Helgeland]]. Gården har skiftet eier en rekke ganger og hadde sin storhetstid på midten av [[1800-tallet]]. Da ble det drevet gjestgiveri, landhandel og en omfattende sild- og fiskeforretning. Etter hvert fikk stedet telefon og poståpneri og ble også et anløpssted for dampskip. Gjennom den skiftende historien har naust, brygger og uthus forfalt. Helgeland Skogselskap kjøpte eiendommen i [[1963]], og overdro hovedhuset til Dønna kystlag i 1994.
 
Nå skal den store hovedbygningen være kystlagets kulturminne. I løpet [[2014]] vil [[Forbundet KYSTEN]] premiere tre kystlag for de beste planene for bevaring og formidling i et langsiktig perspektiv. Kampanjen er Forbundets KYSTENs markering av grunnlovsjubileet som varer i to år med avslutning på landsstevnet 2014 i Oslo. <onlyinclude>I Forbundet KYSTENs kampanje [[Adopter et kystkulturminne]] har kystlaget valgt handelsstedet på Lauvøy som sitt adopterte kystkulturminne.</onlyinclude>


[[Kategori:Forbundet KYSTEN]]
[[Kategori:Forbundet KYSTEN]]

Sideversjonen fra 22. des. 2014 kl. 12:13

Lauvøya.

Dønna kystlag ble opprettet i 1988. Laget er medlem i Forbundet KYSTEN og har 25 medlemmer. Mye av kystlagets virksomhet er knyttet til å ta vare på Lauvøy handelssted.

Lauvøy handelssted

Fra begynnelsen av 1600-tallet har handelsstedet Lauvøy vært en del av historien på Helgeland. Gården har skiftet eier en rekke ganger og hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet. Da ble det drevet gjestgiveri, landhandel og en omfattende sild- og fiskeforretning. Etter hvert fikk stedet telefon og poståpneri og ble også et anløpssted for dampskip. Gjennom den skiftende historien har naust, brygger og uthus forfalt. Helgeland Skogselskap kjøpte eiendommen i 1963, og overdro hovedhuset til Dønna kystlag i 1994.

Nå skal den store hovedbygningen være kystlagets kulturminne. I løpet 2014 vil Forbundet KYSTEN premiere tre kystlag for de beste planene for bevaring og formidling i et langsiktig perspektiv. Kampanjen er Forbundets KYSTENs markering av grunnlovsjubileet som varer i to år med avslutning på landsstevnet 2014 i Oslo. I Forbundet KYSTENs kampanje Adopter et kystkulturminne har kystlaget valgt handelsstedet på Lauvøy som sitt adopterte kystkulturminne.