Eiliv Odde Hauge: Forskjell mellom sideversjoner

utvider
Ingen redigeringsforklaring
(utvider)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Eiliv Odde Hauge]]''' (født 10. november 1913, død 3. juli 1971) var forfatter og dramaturg samt museumsbestyrer på [[Valdres Folkemuseum]] (fra 1958).  
'''[[Eiliv Odde Hauge]]''' (født 10. november 1913 i [[Sunnylven]], død 3. juli 1971) var forfatter og dramaturg samt museumsbestyrer på [[Valdres Folkemuseum]] (fra 1958).  


Prestesønn, vokste opp i [[Øystre Slidre]] og kom tilbake dit i senere år. Hauge var soldat i den norske Brigaden i [[Skottland]] under [[andre verdenskrig]] før han ble sjef for Norwegian Government Film Unit i [[London]]. Han debuterte som forfatter i Skottland under krigen, og skreiv etterpå et ti-talls bøker med motiv fra krigshandlingene. Mange av dem kom i store opplag og et par ble filmet. Odde Hauge var som mange av krigsgenerasjonen en urolig sjel som hadde vansker med å finne seg til rette igjen i samfunnet.  
Han var sønn av prost Gunnar Hauge og Margit f. Stensaa. Han vokste opp i [[Øystre Slidre]] og kom tilbake dit i senere år. Etter [[eksamen artium]] som privatist i 1931 tok han forberedende og studerte jus ved [[Universitetet i Oslo|universitetet]]. På 1950-tallet kommnterte han at studiene ble tatt: {{sitat|ikke særlig alvorlig. Jeg var meget politisk interessert og så det som en stor oppgave å bekjempe den internasjonale kommunisme, i særlig grad den lokale avleggeren, Mot Dag. Var derfor meget aktiv i Studentersamfundet og andre foreninger.}}
 
Med «andre foreninger» siktet Hauge kanskje til [[Norges Nasjonalsocialistiske Arbeiderparti]]. Hauge var også en kort periode redaktør av det nazistiske tidsskriftet ''[[Ragnarok (tidsskrift)|Ragnarok]]''. Da hadde han fått presseerfaring som journalist i ''[[Sarpen (avis)|Sarpen]]'' fra 1937. Under Vinterkrigen var han også sekretær i [[Finlandshjelpen]].
 
Etter å ha kjempet under [[felttoget i Norge 1940]] flyktet han til Storbritannia, visstnok med fiskeskøyte fra Ålesund. Hauge var så soldat i den norske Brigaden i [[Skottland]] før han ble sjef for Norwegian Government Film Unit i [[London]]. Han debuterte som forfatter i Skottland under krigen, og skreiv etterpå et ti-talls bøker med motiv fra krigshandlingene. Mange av dem kom i store opplag og et par ble filmet. Odde Hauge var som mange av førkrigs- og krigsgenerasjonen en urolig sjel som hadde vansker med å finne seg til rette igjen i samfunnet.  


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
Linje 22: Linje 26:
*"Valdres i norsk malerkunst". Haugetun forlag, 1967
*"Valdres i norsk malerkunst". Haugetun forlag, 1967
*"Dorothea Anchers krønike : en dokumentar-roman fra 1700-tallet". Dreyer, 1970
*"Dorothea Anchers krønike : en dokumentar-roman fra 1700-tallet". Dreyer, 1970
==Litteratur==
*''Studentene fra 1931: biografiske opplysninger, statistikk og artikler samlet til 25 års jubileet 1956'', s. 136-137


{{DEFAULTSORT:HAUGE, EILIV ODDE}}
{{DEFAULTSORT:HAUGE, EILIV ODDE}}
Skribenter
9 935

redigeringer