Elisabeth Sparstad

Elisabeth Sparstad (født 1928 i Tyskland) vokste opp i en del av Tyskland som etter andre verdenskrig ble overført til Polen. Hun kom som flyktning til Norge i 1953, og slo seg etter hvert ned i Vang i Valdres. Med sin bakgrunn har Sparstad hatt et brennende engasjement for asylsøkere, flyktninger og innvandrere, med vekt på at de skal integreres i Norge. Sparstad har skrevet lærebøker i tysk, samt flere romaner og artikler og små fortellinger i ulike aviser, også på tysk bl.a. i Die Zeit. Elisabeth Sparstad fikk Valdres kulturpris i forbindelse med utgivelsen av boka De tar ikke barn (1990). I 2015 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Elisabeth Sparstad.
Foto: Forfatternett Oppland

Om sitt eget forfatterskap sier Sparstad: «Jeg er forfatter fordi jeg liker å skrive. Jeg er opptatt av å sette ord på erfaringer og omliggender. Jeg har tyskspråklig bakgrunn, og det har tatt meg over tretti år i Norge før jeg kunne skrive en roman på norsk. Jeg holder alltid på med noen skriveprosjekter - men jeg jobber seint, og det tar to - tre år før en roman er ferdig.»

Hennes litterære forbilder er Thomas Wolfe og Knut Hamsun.

Bibliografi

  • Deutsch für die Grundschule (medforfatter), Fabritius Forlag 1972.
  • Sprechen Sie Deutsch mit mir, Studentersamfundets fri undervisnings forlag 1971.
  • De tar ikke barn, Kolibri Forlag 1990. Dette er en roman om en flukt.
  • Feriebarnet. Dette er en fortelling som er trykt i boka Eg vaks opp i Valdres, ei samling fortellinger fra barndom, Valdres Forlag 1994.
  • Ditt sted på jorda, Valdres 1994.
  • Grønn lidenskap, Landbruksforlaget 2000. To kryssende genre: Fagbok om planter og fortelling.

Kilder og litteratur


  Elisabeth Sparstad er basert på en artikkel fra Forfatternett Oppland, en nettside som drives av Oppland fylkesbibliotek. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.