Engervannet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 13:40 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bandykamp på Engervannet i slutten av 1960-årene.
Foto: AB-leksikon

Engervannet i Bærum, vann like øst for Sandvika sentrum; 0,14 km2, 1,1 km langt og største dyp 4 m. Engervannet har en tilførselselv i nordøst, Øverlandselva, og avløp i sørvest via Rønne elv til Sandvikselva nær dennes utløp i fjorden. Engervannet er smalt og langstrakt med en lav, markert terskel som ved flo sjø bidrar til at tungt saltvann blir liggende innestengt under det lette ferskvannet (skiktning).

Sammen med næringsrike sedimenter og stor egenproduksjon bidrar dette til at bunnskiktet som oftest er oksygenfritt. Engervannet har et rikt plante- og dyreliv i og rundt vannet. Om sommeren er vannet et viktig oppholds- og hekkeområde for en rekke fuglearter.

Før slaget i Oslo, vinteren 1200, var kong Sverre ved Engervannet og spionerte da bondehæren holdt rådslagning ute på isen. I 1869 ble det dannet et selskap som skulle drive fiskeoppdrett her, uten nevneverdig suksess. Under annen verdenskrig styrtet et britisk bombefly i Engervannet 25. sept. 1942.

I middelalderen ble Engervannet kalt Folangr, nåværende navn etter plassen Enger under Blommenholm.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Engervannet er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.