Forenings- eller organisasjonshistorie i lokalhistoria: Forskjell mellom sideversjoner

Tilføyelser. Språkvask
(Korr.)
(Tilføyelser. Språkvask)
Linje 81: Linje 81:
==== Etterkrigstida: Frivillighet i velferdsstatens epoke ====
==== Etterkrigstida: Frivillighet i velferdsstatens epoke ====


Den generelle opplevelsen av at organisasjonslivet hadde bidratt positivt i motstandskampen, gjorde at organisasjonene ble løftet fram som viktige faktorer i samfunnsbyggingen i etterkrigsåra. Utbyggingen av korporative samarbeidsorganer mellom statlige myndigheter og organisasjoner innen en rekke samfunnsområdet trakk i samme retning. Med få – men markante unntak – gjennomlevde nesten alle deler av organisasjonsspekteret vekst i etterkrigsåra. De to viktigste unntakene var nettopp avholdsbevegelsen og lekmannsbevegelsen. Frafallet fra avholdsbevegelsen fortsatte etter krigen. Samlet sett ble medlemstallet i avholdsbevegelsen halvert i perioden fra 1945 til slutten av 1980-tallet. Medlemstallet i lekmannsbevegelsen kulminerte i samme periode. Men selv om antall medlemmer sank, økte bevegelsens økonomiske ressurser fram til 1980-åra, noe som skapte rom for en betydelig innsats både innenfor skolesektoren på hjemmebane og på misjonsfronten ute. Et viktig trekk i etterkrigstidas historie et framveksten av velferdsstaten. På mange samfunnsområder - men særlig innenfor helse- og sosialfeltet - ble velferdsstaten oppfattet som en overlegen historisk erstatning for frivillige organisasjoner. Både politiske aktører, offentlig forvaltning og en rekke profesjoner betraktet de frivillige organisasjonene som representanter for en amatørstyrt veldedighetstradisjon, som det var maktpåliggende å erstatte med offentlige, profesjonsstyrte ordninger. Denne oppfatningen var dominerende i det som kalles velferdsstatens klassiske fase, som varte til omkring 1970. Den internasjonale økonomiske krisa på begynnelsen av 1970-tallet gjorde at denne tenkninga og politikken som sprang ut av den, ble gjenstand for dyptgående kritikk.
Den generelle opplevelsen av at organisasjonslivet hadde bidratt positivt i motstandskampen, gjorde at organisasjonene ble løftet fram som viktige faktorer i samfunnsbyggingen i etterkrigsåra. Utbyggingen av korporative samarbeidsorganer mellom statlige myndigheter og organisasjoner innen en rekke samfunnsområdet trakk i samme retning. Med få – men markante unntak – gjennomlevde nesten alle deler av organisasjonsspekteret vekst i etterkrigsåra. De to viktigste unntakene var nettopp avholdsbevegelsen og lekmannsbevegelsen. Frafallet fra avholdsbevegelsen fortsatte etter krigen. Samlet sett ble medlemstallet i avholdsbevegelsen halvert i perioden fra 1945 til slutten av 1980-tallet. Medlemstallet i lekmannsbevegelsen kulminerte i samme periode. Men selv om antall medlemmer sank, økte bevegelsens økonomiske ressurser fram til 1980-åra, noe som skapte rom for en betydelig innsats både innenfor skolesektoren på hjemmebane og på misjonsfronten ute.  
 
Et viktig trekk i etterkrigstidas historie er framveksten av velferdsstaten. På mange samfunnsområder - men særlig innenfor helse- og sosialfeltet - ble velferdsstaten oppfattet som en overlegen historisk erstatning for frivillige organisasjoner. Den økende offentlige aktiviteten gjorde de frivillige aktørene overflødige. Både politiske aktører, offentlig forvaltning og en rekke profesjoner betraktet de frivillige organisasjonene som representanter for en amatørstyrt veldedighetstradisjon, som det var maktpåliggende å erstatte med offentlige, profesjonsstyrte ordninger. Denne oppfatningen var dominerende i det som kalles velferdsstatens klassiske fase, som varte til omkring 1970. Den internasjonale økonomiske krisa på begynnelsen av 1970-tallet gjorde at denne tenkninga og politikken som sprang ut av den, ble gjenstand for dyptgående kritikk. Fra omkring 1980 ble dette «klassiske, sosialdemokratiske paradigmet», som sosiologen Håkon Lorentzen kaller det, avløst av et mer pluralistisk syn på velferd og velferdsproduksjon. Både primærgrupper som familie og slekt, og sekundærgrupper som frivillige organisasjoner, fikk igjen økende betydning. Sjøl om denne endringa særlig omfattet helse- og sosialsektoren, fikk den også betydning for andre sektorer av foreningslivet. De frivillige organisasjonene styrket igjen sin samfunnsposisjon. Men samtidig gjorde en motgående tendens seg gjeldende på lokalplanet: Viktige lokale institusjoner som hoteller, restauranter og festivalarrangører etablerte en rekke kommersielle kultur- og underholdningstilbud, som mange ganger utkonkurrerte eldre tiltak som frivillige organisasjoner sto bak. Dette bidro mange steder til en annen type av overflødiggjøring av ikke-kommersielle, frivillige foreninger, en overflødiggjøring med helt andre årsaker enn velferdspolitikken.


==== Tre viktige vekstflater ====
==== Tre viktige vekstflater ====
Veiledere, Administratorer
2 308

redigeringer