Fra Sandbekkstua til Årnes: Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 7: Linje 7:
'''Løypen fra Sandbekkstua til Årnes over gamle veier''' er [[Akershus]]kommunen [[Rælingen kommune|Rælingens]] hovedsatsing i anledning [[Kulturminneåret 2009]].
'''Løypen fra Sandbekkstua til Årnes over gamle veier''' er [[Akershus]]kommunen [[Rælingen kommune|Rælingens]] hovedsatsing i anledning [[Kulturminneåret 2009]].


<onlyinclude>[[Fra Sandbekkstua til Årnes|Turen]] fra Sandbekkstua til Årnes følger en del av det gamle veinettet i kommunen. Langs dette finnes mange ulike kulturminner, ulike både i alder og karakter. Langs løypen har flere poster markert med skilt blitt satt ned, men enkelte poster finnes kun via internettutgaven av den. Totalt kan turen gi deg et gløtt av kommunens historie og landskap.  
<onlyinclude>[[Fra Sandbekkstua til Årnes|Turen] fra Sandbekkstua til Årnes] følger en del av det gamle veinettet i kommunen. Langs dette finnes mange ulike kulturminner, ulike både i alder og karakter. Langs løypen har flere poster markert med skilt blitt satt ned, men enkelte poster finnes kun via internettutgaven. Totalt kan turen gi deg et gløtt av kommunens historie og landskap.  


Løypen starter ved et av bygdas eldste hus, [[Sandbekkstua]], og går videre gjennom boligfeltene [[Blystadlia]] og [[Løvenstad]], et ødegårdsområde der det senere var husmannsplas, skog og udyrket mark tilhørende gårdene Åmot og Store Strøm frem til 1960-årene. Underveis til Korsvegen passeres [[Fjellet Bedehus]]. For å komme til [[Marikollen idrettspark]] og hoppanlegget der, passeres stedet ved Korsvegen der den eldste Rælingsbrua lå på 16- og 1700-tallet. Skolehistorien er neste stopp, på det som engang var husmannsplassen Sand under Marikollkampen har det blitt drevet skole siden 1851, fra skolestue til ungdomsskolene Marikollen og Fjerdingby og Rælingen videregående skole. Turen går videre langs Taje til de fire [[Fjerdingsbygårdene]] som har historie helt tilbake til [[jernalderen]] og videre forbi kommunens eneste sikre gravhaug frem til [[Rælingen kirke]]. Etter kirken kommer [[Rælingen bygdetun|bygdetunet]] bygdetunet på Søndre Fjerdingby, Fjerdingbyhaugen der den nå forsvunne gården Kirkerud lå før [[svartedauen]] og [[Sørlibekken]] som er en av kommunens best bevarte raviner. Etter Holt-gårdene, som har røtter i hedensk tid, finner vi grendeskolen Holt og [[Smestad skole]] før vi kommer frem til husmannsplassen Støa som var et knutepunkt for persontransport over til [[Fet lenser|tømmerlensene ved Fet]].<!--27 er siste-->
Løypen starter ved et av bygdas eldste hus, [[Sandbekkstua]], og går videre gjennom boligfeltene [[Blystadlia]] og [[Løvenstad]], som har utviklet seg fra skog og udyrket mark i lø;pet av 1960-årene. Underveis til Korsvegen passeres [[Fjellet Bedehus]]. For å komme til [[Marikollen idrettspark]] og hoppanlegget der, passeres stedet ved Korsvegen der den eldste Rælingsbrua lå på 16- og 1700-tallet. Skolehistorien er neste stopp, på det som engang var husmannsplassen Sand under Marikollkampen har det blitt drevet skole siden 1851, fra skolestue til ungdomsskolene Marikollen og Fjerdingby og Rælingen videregående skole. Turen går videre langs Taje til de fire [[Fjerdingsbygårdene]] som har historie helt tilbake til [[jernalderen]] og videre forbi kommunens eneste sikre gravhaug frem til [[Rælingen kirke]]. Etter kirken kommer [[Rælingen bygdetun|bygdetunet]] bygdetunet på Søndre Fjerdingby, Fjerdingbyhaugen der den nå forsvunne gården Kirkerud lå før [[svartedauen]] og [[Sørlibekken]] som er en av kommunens best bevarte raviner. Etter Holt-gårdene, som har røtter i hedensk tid, finner vi grendeskolen Holt og [[Smestad skole]] før vi kommer frem til husmannsplassen Støa som var et knutepunkt for persontransport over til [[Fet lenser|tømmerlensene ved Fet]].<!--27 er siste-->
</onlyinclude>
</onlyinclude>
== Veiene i Rælingen ==
== Veiene i Rælingen ==
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer