Fra Sandbekkstua til Årnes: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(puss, mer senere)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
|fylkesartikkel  = Kulturminneløyper i Akershus
|fylkesartikkel  = Kulturminneløyper i Akershus
}}
}}
'''Løypen fra Sandbekkstua til Årnes over gamle veier''' er [[Akershus]]kommunen [[Rælingen kommune|Rælingens]] hovedsatsing i anledning [[Kulturminneåret 2009]].
<onlyinclude>[[Fra Sandbekkstua til Årnes|Turen fra Sandbekkstua til Årnes over gamle veier]] er [[Akershus]]kommunen [[Rælingen kommune|Rælingens]] hovedsatsing i anledning [[Kulturminneåret 2009]]. Den følger en del av det gamle veinettet i [[Rælingen kommune]]. Langs disse veiene finnes mange ulike kulturminner, ulike både i alder og karakter.  


<onlyinclude>[[Fra Sandbekkstua til Årnes|Turen fra Sandbekkstua til Årnes]] følger en del av det gamle veinettet i [[Rælingen kommune]]. Langs disse veiene finnes mange ulike kulturminner, ulike både i alder og karakter.
Løypen starter ved et av bygdas eldste hus, [[Sandbekkstua]], og går videre gjennom boligfeltene [[Blystadlia]] og [[Løvenstad]], som har utviklet seg fra skog og udyrket mark i løpet av 1960-årene. Senere passeres [[Fjellet Bedehus]], og for å komme til [[Marikollen idrettspark]] og hoppanlegget der, passeres stedet ved [[Korsvegen (Rlingen)|Korsvegen]] der den eldste Rælingsbrua lå på 16- og 1700-tallet. På det som engang var husmannsplassen Sand under Marikollkampen har det blitt drevet skole siden 1851. Her lå stua der skole ble holdt på slutten av 1800-tallet, og ligger ungdomsskolene Marikollen og Fjerdingby og den relativt nye Rælingen videregående skole. Turen går videre langs Taje til de fire [[Fjerdingsbygårdene]] som har historie helt tilbake til [[jernalderen]] og videre forbi kommunens eneste sikre gravhaug frem til [[Rælingen kirke]]. Etter kirken passeres [[Rælingen bygdetun|bygdetunet]] på Søndre Fjerdingby, Fjerdingbyhaugen der den nå forsvunne gården Kirkerud lå før [[svartedauen]] og [[Sørlibekken]] som er en av kommunens best bevarte raviner. Etter Holt-gårdene, som har røtter tilbake til hedensk tid, finner vi grendeskolen Holt og [[Smestad skole]] før vi kommer frem til husmannsplassen Støa som var et knutepunkt for persontransport fra midtre Rælingen over til [[Fet lenser|tømmerlensene ved Fet]].<!--27 er siste-->
 
Løypen starter ved et av bygdas eldste hus, [[Sandbekkstua]], og går videre gjennom boligfeltene [[Blystadlia]] og [[Løvenstad]], som har utviklet seg fra skog og udyrket mark i løpet av 1960-årene. Senere passeres [[Fjellet Bedehus]], og for å komme til [[Marikollen idrettspark]] og hoppanlegget der, passeres stedet ved [[Korsvegen (Rlingen)|Korsvegen]]]] der den eldste Rælingsbrua lå på 16- og 1700-tallet. På det som engang var husmannsplassen Sand under Marikollkampen har det blitt drevet skole siden 1851. Her lå stua der skole ble holdt på slutten av 1800-tallet, og ligger ungdomsskolene Marikollen og Fjerdingby og den relativt nye Rælingen videregående skole. Turen går videre langs Taje til de fire [[Fjerdingsbygårdene]] som har historie helt tilbake til [[jernalderen]] og videre forbi kommunens eneste sikre gravhaug frem til [[Rælingen kirke]]. Etter kirken passeres [[Rælingen bygdetun|bygdetunet]] på Søndre Fjerdingby, Fjerdingbyhaugen der den nå forsvunne gården Kirkerud lå før [[svartedauen]] og [[Sørlibekken]] som er en av kommunens best bevarte raviner. Etter Holt-gårdene, som har røtter tilbake til hedensk tid, finner vi grendeskolen Holt og [[Smestad skole]] før vi kommer frem til husmannsplassen Støa som var et knutepunkt for persontransport fra midtre Rælingen over til [[Fet lenser|tømmerlensene ved Fet]].<!--27 er siste-->
</onlyinclude>
</onlyinclude>
== Veiene i Rælingen ==
== Veiene i Rælingen ==
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer