Göteborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. mar. 2024 kl. 12:12 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{Bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Feskekörka, fiskemarkedet i Göteborg, er et kjent symbol for byen. Den ble innviet i 1874.
Foto: David Castor (2008).
Norges Hus, som opprinnelig var sjømannskirke. Bygningen sto ferdig i 1957.
Foto: Trond Nygård (2017).
Chalmersska slöjdskolan fikk oppført nye lokaler i 1869 i Storgatan 43 i Göteborg, og holdt til her fram til 1926.
Foto: Gustav Svensson (2014).

Göteborg (Gøteborg) er Sveriges nest største by, med omkring en halv million innbyggere i Göteborgs kommun og omkring 900 000 i tettstedet som også omfatter deler av nabokommunene Mölndal og Partille. Byen ble grunnlagt ved Göta älv i 1619 av Gustaf II Adolf, med byprivilegier fra 1621, på et sted som var av stor strategisk betydning. Mot nord lå det den gang norske Båhuslen, og mot sør lå de danske områdene Halland og Skåne. Mellom disse områdene hadde Sverige en om lag femten kilometer bred korridor ut til vestkysten. Før grunnleggelsen av Göteborg var det flere mindre bosetninger i området; viktigst var Lödöse og Älvsborg.

I den første tida etter grunnleggelsen var flertallet av befolkninga nederlendere som hadde blitt rekruttert for å bygge opp byen. I løpet av 1600-tallet ble et betydelig antall svensker tvangsflytta til byen for å sikre den mot danske eller norske interesser.

Tilknytning til Norge

Rett sør for byens sentrum ligger Chalmers tekniska högskola, opprinnelig Chalmersska slöjdskolan, hvor mange nordmenn har fått teknisk utdannelse.

I Skånegatan 16, ved Ullevi stadion, ligger Norges Hus. I bygningen, som opprinnelig var sjømannskirke, holder nå blant annet Norsk-Svenska Handelskammaren og det norske generalkonsulatet til. I Norges Hus er det også kurs- og konferenselokaler. Stedet er et treffpunkt for nordmenn i Göteborg, og er ikke minst utgangspunkt for 17. maifeiringa.

Göteborg er i dag et populært turmål for mange på Østlandet, blant annet på grunn av den store fornøyelsesparken Liseberg.

Gøteborggata i Oslo har navn etter byen. Tilsvarende er Oslogatan på Eriksberg i Göteborg oppkalt etter den norske hovedstaden.

Kilder