Gimsøy historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gimsøy historielag i Vågan kommune i Lofoten ble stifta 31. mai 1996. Lagets formål er «å ta vare på Gimsøyas historie både i skrift, bilder og gjenstander, samt å sikre denne for framtiden», i tillegg til å «få til et framtidig bygdetun og eller museum». Leder siden starten er Olaf Moe. Tormod Nordheim, Erling R. Kleivan og Knut Johannessen har også stått sentralt i lagets historie.

Pr. 2019 har historielaget 170 medlemmer. Medlemstallet er stabilt.

Hovedaktiviteter

Laget gir ut en lokalhistorisk kalender, Gimsøykalenderen, som etter hvert er utvidet med noen sider med historiske artikler over seks sider.

Dugnadsaktiviteten har hatt seg opp etter en downperiode. I dugnadsgjengen er det mellom åtte og ti personer som er med hver tirsdag nesten hele året. Disse sikra bygningsmassen som fjøs, uthus, gammelskolen, kårstua og ny utedo da stormen tok det gamle

Historielaget har bygd opp ei digital bildesamling samt artikler om historie og hendelser som medlemmene bidrar med. Planer er ei bygdebok i 2020.

Arrangement

Gimsøydagen arrangeres andre den andre lørdagen i juli, og det er utegudstjente på bygdetunet den påfølgende søndagen. Laget har ingen salgsboder men tilbyr kaffe, vafler og rømmegrøt i gammelskolen samt et treffpunkt hvor fastboende, feriefolk og turister kan møtes.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra Gimsøy historielag (Landslaget for lokalhistories kartlegging av historielagenes historie 2019).
  • Stiftelsesdokument (stiftelsesmøte 31. mai 1996).

Eksterne lenker

Historielagets nettsider