Gisledal mølle: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(F1)
(Nye bilder, mindre revisjon i tekst.)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Gisledal mølle.jpg|Tor Weinholt har skaffet dette fine bildet av Gisledal mølle fra 1907. Bestefaren Peder Westbye tok bildet i 1910.}}
<onlyinclude>
'''[[Gisledal mølle]]''' lå på [[Strømmen]] i [[Skedsmo kommune]]. Mølla ble oppført i tegl i [[1907]] etter at de eldre møllebygningene hadde brent ned. Gisledal mølle har også hatt andre betegnelser: Kvernbruket, Øvre Gislebakken, Øvre mølle og Stalsberg mølle er navn som er funnet. Mølla lå opprinnelig under [[Stalsberg (Skedsmo)]], men ble kjøpt av ingeniør [[Knut Ryen]] en gang i mellomkrigsårene. Mølla var i ordinær drift fram til rundt [[1950]], og etter dette ble det produsert puffet ris og diverse annet fram til [[1970]]. I [[1972]] måtte bygningen vike for en nødvendig utvidelse av [[Strømsveien (Skedsmo)|Strømsveien]]. Også en ungdomsokkupasjon bidro til at begge de gamle møllebygningene og de øvrige industribygningene i [[Sagdalen]] ble sanert mellom 1970 og 1975. Så vidt vi kjenner til ble ikke noe av inventaret tatt vare på.</onlyinclude>
'''[[Gisledal mølle]]''' lå i [[Gisledal]] (nå [[Sagdalen]]) på [[Strømmen]] i [[Skedsmo kommune]]. Mølla ble oppført i tegl i [[1907]] etter at de eldre møllebygningene hadde brent ned. Gisledal mølle har også hatt andre betegnelser: Kvernbruket, Øvre Gislebakken, Øvre mølle og Stalsberg mølle er navn som er funnet. Mølla lå opprinnelig under [[Stalsberg (Skedsmo)]], men ble kjøpt av ingeniør [[Knut Ryen]] en gang i mellomkrigsårene. Mølla var i ordinær drift fram til rundt [[1950]], og etter dette ble det produsert puffet ris og diverse annet fram til [[1970]]. I [[1972]] måtte bygningen vike for en nødvendig utvidelse av [[Strømsveien (Skedsmo)|Strømsveien]]. Også en ungdomsokkupasjon bidro til at begge de gamle møllebygningene og de øvrige industribygningene i [[Sagdalen]] ble sanert mellom 1970 og 1975. Så vidt vi kjenner til ble ikke noe av inventaret tatt vare på.</onlyinclude>


Gisledal mølle var den dominerende bygningen i dette miljøet. Inngangen fra Strømsveien lå i husets annen etasje, men leveringen av kornet foregikk utenfor første etasje. Vannturbinene lå i kjelleren, og sett fra elvesiden fikk en inntrykk av en femetasjes murbygning med en totalhøyde på nesten 20 meter.
'''Gisledal mølle''' var den dominerende bygningen i dette miljøet. Inngangen fra Strømsveien lå i husets annen etasje, men leveringen av kornet foregikk utenfor første etasje. Vannturbinene lå i kjelleren, og sett fra elvesiden fikk en inntrykk av en femetasjes murbygning med en totalhøyde på nesten 20 meter.


Vanninntaket skjedde via en trekanal fra Øvre mølledam og vannet ble sluppet ut igjen i Nedre mølledam. Begge dammene ble restaurert som en del av elvearbeidene i forbindelse med byggingen av [[Strømmensaga]] i [[2009]].
Vanninntaket skjedde via en trekanal fra Øvre mølledam og vannet ble sluppet ut igjen i Nedre mølledam. Begge dammene ble restaurert som en del av elvearbeidene i forbindelse med byggingen av [[Strømmensaga]] i [[2009]].


<gallery>
Image:Gisledal mølle.jpg|Tor Weinholdt har skaffet dette fine bildet av Gisledal mølle fra 1907. Bestefaren Peder Westbye tok bildet i 1910.
Image:Gisledal møller.jpg|Gisledal med møller og annen bebyggelse ved Sagelva i 1915.{{byline|Akershusmuseets samlinger}}
Image:Gisledal - nedre og øvre mølle med øvre mølledam.jpg|Fra venstre ses Nedre mølle, sagmesterboligen Gautbakken, plassen Fjellet i det fjerne og øvre mølledam med innløpskanal til øvre mølle i forgrunnen. 1942.{{byline|Foto familien Sannes.}}
Image:Gisledal mølle 2.jpg|Gisledal mølle med Øvre mølledam og innløpskanal 1950.{{byline|Foto Alf Røed}}
Image:Puffed ris fra Gisledal mølle.jpg|Puffed ris: Etikett fra Gisledal mølle 1960.
Image:Gisledal mølle fra syd.jpg|Gisledal mølle sett fra Strømsveien 1960.
Image:Gisledal mølle07.jpg|Gisledal mølle - et hundreårsminne for Strømmen. Utgitt av [[Sagelvas Venner]] og [[Strømmen Vel]] 2007.
</gallery>


{{thumb|Gisledal møller.jpg|Gisledal med møller og annen bebyggelse ved Sagelva i 1915.{{byline|Akershusmuseets samlinger}}}}
{{thumb|Gisledal mølle fra syd.jpg|Gisledal mølle sett fra Strømsveien.}}


==Litteratur==
==Litteratur==

Sideversjonen fra 26. feb. 2011 kl. 13:23

Gisledal mølle lå i Gisledal (nå Sagdalen) på Strømmen i Skedsmo kommune. Mølla ble oppført i tegl i 1907 etter at de eldre møllebygningene hadde brent ned. Gisledal mølle har også hatt andre betegnelser: Kvernbruket, Øvre Gislebakken, Øvre mølle og Stalsberg mølle er navn som er funnet. Mølla lå opprinnelig under Stalsberg (Skedsmo), men ble kjøpt av ingeniør Knut Ryen en gang i mellomkrigsårene. Mølla var i ordinær drift fram til rundt 1950, og etter dette ble det produsert puffet ris og diverse annet fram til 1970. I 1972 måtte bygningen vike for en nødvendig utvidelse av Strømsveien. Også en ungdomsokkupasjon bidro til at begge de gamle møllebygningene og de øvrige industribygningene i Sagdalen ble sanert mellom 1970 og 1975. Så vidt vi kjenner til ble ikke noe av inventaret tatt vare på.

Gisledal mølle var den dominerende bygningen i dette miljøet. Inngangen fra Strømsveien lå i husets annen etasje, men leveringen av kornet foregikk utenfor første etasje. Vannturbinene lå i kjelleren, og sett fra elvesiden fikk en inntrykk av en femetasjes murbygning med en totalhøyde på nesten 20 meter.

Vanninntaket skjedde via en trekanal fra Øvre mølledam og vannet ble sluppet ut igjen i Nedre mølledam. Begge dammene ble restaurert som en del av elvearbeidene i forbindelse med byggingen av Strømmensaga i 2009.


Litteratur

  • Bunæs, Steinar: Gisledal mølle – et hundreårs minne for Strømmen. Utgitt av Sagelvas venner og Strømmen Vel 2007.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind III. Oslo 1950.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Sagelva: …med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Utgitt av Sagelvas venner. Strømmen 2004. 33 s. Ill.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Strømmen I. Historier om stedet og folket. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.