Groruditt

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. jun. 2009 kl. 21:06 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Ny side: '''Groruditt''' er en meget sjelden bergart som bare finnes i riftsoner som Oslofeltet. Her finnes den i en stripe fra Grorud til Årvollåsen. Groruditten er en gangbergart me...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Groruditt er en meget sjelden bergart som bare finnes i riftsoner som Oslofeltet. Her finnes den i en stripe fra Grorud til Årvollåsen. Groruditten er en gangbergart med granittisk sammensetning, og den grønne fargen kommer av innholdet av ægrin.

Groruditt er en tett og seig bergart, som når den splintres danner skarpe bruddflater. Dette gjorde den godt egnet som materiale for økser og liknende redskaper blant steinalderens Groruddøler - Groruditten kunne erstatte flint, som ikke fantes her i landet<ref>Geological survey of Norway:http://aps.ngu.no/pls/oradb/!minres_dsp_deposit.link_object?p_sprakobjid=I0000015510<ref>/.

I moderne tid har man satt pris på Groruditten først og fremst for dens skjønnhet, og man har brukt Groruditt brutt på Grorud og Ammerud i for eksempel Grorud kirke og til skulpturer.

Kilder Kulturminneatlas for Groruddalen. Den tidlige historien.[1] Dons, Johannes A 1977: Geologisk fører for Oslo-trakten, Universitetsforlaget