Grytten kraftverk: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(kategori endring)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Grytten kraftverk''' produserer elektrisk strøm fra vannkraftutbyggingen i fjellområdene mellom [[Rauma kommune|Rauma]] og [[Nesset kommune|Nesset]] kommuner i [[Møre og Romsdal]]. Kraftstasjonen  ligger inne i fjellet [[Romsdalshorn]]. Kraftverket startet produksjonen i [[1977]], og har en midlere total årsproduksjon på 585 GWh. Grytten kraftverk er eid av [[Statkraft]] (88%) og [[Tafjord-kraft]] (12%).  
'''[[Grytten kraftverk]]''' produserer elektrisk strøm fra vannkraftutbyggingen i fjellområdene mellom [[Rauma kommune|Rauma]] og [[Nesset kommune|Nesset]] kommuner i [[Møre og Romsdal]]. Kraftstasjonen  ligger inne i fjellet [[Romsdalshorn]]. Kraftverket startet produksjonen i [[1977]], og har en midlere total årsproduksjon på 585 GWh. Grytten kraftverk er eid av [[Statkraft]] (88%) og [[Tafjord-kraft]] (12%).  


Vannet kommer fra et stort nedslagsfelt i fjellet, mellom [[Romsdalen]], [[Isfjorden (Rauma)|Isfjorden]] og [[Eikesdalsvatnet]]/[[Eikesdalen]]. Flere vann er regulerte, Grøttavatnet er regulert med hele femti meter, og varierer mellom 980 og 930 moh. Kraftverket henter vann fra Olaskardsvatnet, Fetjåvatnet og Mongevatnet hvor det pumpes opp ved Monge Pumpestasjon til Grøttavatnet, Rangavatnet og Nedre Mardalsvatn, derfra om Mardal pumpestasjon til Fossafjelltjødna. Tilsist renner det i en lang tunell ned til kraftstasjonen på Romsdalshorn. Som et resultat av utbyggingen er flere fosser tørlagte det meste av året, blant annet [[Mardalsfossen]] i [[Eikesdal]] og [[Mongefossen]] i Romsdalen. Fossene har med hensyn yil turisme en minstevannføring omtrent to måneder hver sommer. Etter kraftproduksjonen renner vannet ut i elven [[Rauma (elv)|Rauma]].
Vannet kommer fra et stort nedslagsfelt i fjellet, mellom [[Romsdalen]], [[Isfjorden (Rauma)|Isfjorden]] og [[Eikesdalsvatnet]]/[[Eikesdalen]]. Flere vann er regulerte, Grøttavatnet er regulert med hele femti meter, og varierer mellom 980 og 930 moh. Kraftverket henter vann fra Olaskardsvatnet, Fetjåvatnet og Mongevatnet hvor det pumpes opp ved Monge Pumpestasjon til Grøttavatnet, Rangavatnet og Nedre Mardalsvatn, derfra om Mardal pumpestasjon til Fossafjelltjødna. Tilsist renner det i en lang tunell ned til kraftstasjonen på Romsdalshorn. Etter kraftproduksjonen renner vannet ut i elven [[Rauma (elv)|Rauma]].
 
Som et resultat av utbyggingen er flere fosser tørlagte det meste av året, blant annet [[Mardalsfossen]] i [[Eikesdal]] og [[Mongefossen]] i Romsdalen. Fossene har med hensyn til turisme en minstevannføring omtrent to måneder hver sommer.  


== Mardøla-aksjonen ==
== Mardøla-aksjonen ==
Skribenter
1 736

redigeringer