Gunnerusbiblioteket

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. des. 2010 kl. 11:27 av Solloc (samtale | bidrag) (Ny side: <br /> <br /> == Gunnerusbiblioteket. Universitetsbibliotek og ”ein heimstad for ånd” == === Gunnerusbiblioteket før og nå === [[Bilde:Inngang.jpg|thumb|Inngangen til Gunnerusbiblio…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk



Gunnerusbiblioteket. Universitetsbibliotek og ”ein heimstad for ånd”

Gunnerusbiblioteket før og nå

Inngangen til Gunnerusbiblioteket er fra Kalvskinnsgate.

Da Norges Teknisk- Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim ble dannet i 1996, ble Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs (DKNVS) ærverdige bibliotek slått sammen med Den Allmennvitenskapelige Høyskoles, Norges Tekniske Høgskoles og Medisinsk fakultets bibliotek til Universitetsbiblioteket i Trondheim. I 2010 ble det offisielle navnet endret til Norges Teknisk- Naturvitenskapelig Universitet, Universitetsbiblioteket (NTNU UB). NTNU har ca. 20 000 studenter og 4 000 ansatte, og det finnes 5 bibliotekseksjoner ved forskjellige studiesteder.

Bibliotekets nåværende navn, Gunnerusbiblioteket, kommer av stifteren av DKNVS, biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-1773).. I 2007 ble det opprettet en ny avdeling ved Gunnerusbiblioteket i Arkivsenter Dora. Det heter Dorabiblioteket og ligger i den gamle ubåtbunkeren fra den annen verdenskrig på Nyhavna i Trondheim. Dorabiblioteket er Universitetsbibliotekets fjernmagasin og en del av Arkivsenter Dora. Alle nye arkiver blir mottatt og oppbevart her.
Gunnerusbiblioteket er plassert på Kalvsinnet i Trondheim, og er Norges eldste vitenskapelige bibliotek. Biblioteket tilhørte DKNVS, som feiret 250-års-jubilem i 2010. Det var tre markante skikkelser i Trondhjems by som stiftet Selskabet i 1760: Biskop Johan Ernst Gunnerus, historiker og etatsråd Peter Frederik Suhm (1728-1798) og rektor Gerhard Schøning (1722-1780). Selskabet fikk sin første bibliotekar i 1768, og dette regnes som bibliotekets stiftelsesår.
Selskabets målsetning var å samle inn materiale til et naturvitenskapelig museum. Litteratursamlingen skulle støtte opplysning og forskning om nordenfjelske forhold. I 1968 ble DKNVS’ museum og bibliotek en del av Universitetet i Trondheim.

Fil:Biskop Gunnerus.jpg
Biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-1773)stiftet Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i 1760



Biblioteket vokser

I begynnelsen, fra ca. 1768, holdt biblioteket til i biskop Johan Ernst Gunnerus’ private hjem i Dronningensgate 5. DKNVS fikk i 1787 lokaler i den nybygde Katedralskolen. Etter hvert ble plassmangelen mer og mer prekær, og et nytt bygg, tegnet av arkitekt Christie, sto ferdig på Kalvskinnet 1866. Tross store utbygginger med de store boktårnene i 1932 og 1975 er det fremdeles i 2010 for liten plass. En delsamling med nyere litteratur ble derfor i 2007 flyttet til Dorabiblioteket.

Spesialsamlingene med verdifullt historisk kildemateriale

DKNVS anskaffet store verdifulle samlinger av manuskripter, kart, arkiver, fotografisk materiale, med mer, og dette fulgte med biblioteket da stiftelsen, museet og biblioteket skilte lag i 1926. Alt dette materialet er plassert i magasinene på Kalvskinnet. Gunnerusbibliotekets samlinger inneholder mange skatter og verdifulle kilder til Norges historie, og har forespørsler fra inn- og utland. Samlingene skal støtte forskning og utdanning ved NTNU.
Som bibliotekets leder dr. Johan Daniel Landmark (1915-1938) sa i 1922: «… her finnes de store sjeldenheter: danske trykk som mangler i det Kongelige Bibliotek i København, trykk som ikke finnes annet steds i Norge….» Blant de mange historiske dokumentene kan nevnes det Adler- Falsenske grunnlovsutkast, «Ja vi elsker» av Bjørnstjerne Bjørnson og det siste reviderte manuskript til «Hasselnødder» av Henrik Wergeland. Av nyere arkiver kan nevnes 60 lokale teknologihistoriske arkiver, blant annet etter kjemiker og fysiker Lars Onsager (1903-1976). Han mottok Nobelprisen i kjemi i 1968. Alle disse dokumentene er digitalisert og gjort tilgjengelig på internett.

Gamle og nye boksamlinger

Biblioteket har Stortingsforhandlingene fra 1814-2000. Nye ligger på internett.

I starten måtte DKNVS’ nye medlemmer velge mellom å betale en sum penger eller donere bøker til biblioteket. Biskop Gunnerus levde i opplysningstiden, og bibliotekets samlinger skulle dekke alle viktige fagområder. De mange testamentariske gavene inneholdt uerstattelig historisk kildemateriale, og utgjorde bibliotekets fremste tilvekst de første årene. Som et av 5 universitetsbibliotek har det mottatt pliktavlevert norsk litteratur siden 1947 (Pliktavleveringsloven). Fra 1947 er det tatt inn norsk litteratur innen alle fagområder.
Senere er dette endret slik at det i dag bare tas inn dokumenter relatert til bibliotekets kjerneområder: Arkeologi, historisk biologi, lokal- og kulturhistorie og juss. Annen norsk pliktavlevert litteratur sendes fra 2007 til bibliotekseksjonene ved NTNU. Gunnerusbibliotekets samlinger dekker geografisk sett områdene som tilsvarer det gamle Nidaros Bispedømme. Boksamlingen er i dag på ca. 1 mill. bind. Et av bibliotekets satsingsområder er digitalisering av de gamle, uerstattelige manuskriptene. De er søkbare i BIBSYS og tilgjengelig på bibliotekets hjemmesider.

Biblioteket er til for publikum

Lesesalen er populær blant studentene

Allerede i de første statutter presiseres det klart at biblioteket skal være et offentlig bibliotek for byen. I opplysningstiden var det viktig å spre kunnskap for å heve det alminnelige menneskets horisont. DKNVS bibliotek holdt åpent for publikum fra starten av, og fikk gjennom 1800-tallet stor betydning for byens befolkning. Inntil Trondhjems Folkebibliotek åpnet i 1902 var DKNVS’ bibliotek byens eneste utlånsbibliotek, og selv om åpningstiden var knapp ble dette på 1800-tallet et viktig og populært tilbud for befolkningen. Da biblioteket ble en del av Universitetet ble utlånsreglementet endret slik at studenter og ansatte ved universitetet ble primærbrukerne. Biblioteket søker å skape et godt læringsmiljø både i sine lokaler og på nettet, og å være et naturlig sted for forskere å henvende seg innenfor våre fagområder. Opplæring i bruk av informasjonsressurser er blant bibliotekets prioriterte satsingsområder. Rollen som offentlig bibliotek er beholdt. Alle over 18 år med fast bopel i Norge kan få lånekort.
I 2009 ble det lånt ut 41.070 bøker, tidsskrifter og fotografisk materiale ved Gunnerusbiblioteket. Antall besøkende var 41.833.
Gunnerusbiblioteket er med i planleggingen av Kunnskapssenteret Kalvskinnet, et samarbeidsprosjekt mellom Vitenskapsmuseet, Vitensenteret og biblioteket. Kunnskapssenteret skal tilby publikum opplevelser og kunnskap innen naturvitenskapene, og biblioteket vil ha en naturlig plass for å levere litterære kilder. I dette samarbeidet vil biblioteket igjen samarbeide tett med sin gamle partner i DKNVS.

Bibliotekarer har endret kompetansen sin

En rekke personligheter, fra prester til skolefolk og bibliotekarer har hatt stillingen som bibliotekar siden 1768. Først var det medlemmer av DKNVS som ble valgt ut til bibliotekar, og den første var sogneprest Peter Daniel Baade (1737-1823). Biskop Johan Ernst Gunnerus var selv ansvarlig for biblioteket mellom 1768-1773. Først fra 1818 ble dette et lønnet verv. I 2010 er ca. 28 personer ansatt ved Gunnerusbiblioteket på Kalvsinnet. Arbeidsoppgavene er under stadig utvikling. Blant bibliotekets viktigste satsingsområder er digitalisering og tilgjengeliggjøring av gammelt materiale på internett, og det betyr endret kompetanse og fokus.

Vårt landsdekkende datasystem (BIBSYS) har sin opprinnelse i Trondheim

Betydningen av ny teknologi kan ikke overvurderes for bibliotekenes utvikling. Gunnerusbiblioteket har tatt vare på alle historiske tilvekstprotokoller og søkesystemer. Den eldste katalogen ble utarbeidet i København av den danske universitetsbibliotekar og senere professor Rasmus Nyerup (1759-1829) og trykt i 1808. Senere kom kontinuasjonskatalogene og de gamle, håndskrevne seddelkataloger (12.420 sedler skrevet av teolog og adjunkt Jens Essendrop (1723-1801) og ferdig i 1848). Kortene i den omfattende tilvekstkatalogen (Hovedkatalog 1) ble skrevet på manuelle skrivemaskiner.

Trappegangen er laget av den spansk-norske kunstneren Ramon Isern (1914-1965)

Kravet til bedre informasjonstjenester økte, og man vurderte hvordan datateknologi kunne hjelpe biblioteket. På 1970-tallet ble det ved Norges Tekniske Høgskole startet et prosjekt som skulle utrede EDB for å registrere og låne ut dokumenter i biblioteket. I 1980 åpnet databasen BIBSYS (Biblioteksystem) og da var de andre bibliotekene ved de høyere utdanningsinstitusjonene i Trondheim med. På 80-tallet begynte man å se på muligheten for å gjøre dette til et nasjonalt system for alle fag- og forskningsbibliotekene. BIBSYS skal inneholde referanser til alle Gunnerusbibliotekets dokumenter, men ennå er mange av bibliotekets gamle bøker ikke registrert her. I dag er BIBSYS felles database og registreringssystem for alle universitets- og høyskolebibliotekene i Norge.
Systemet fra 1980 skal i 2013 fases ut, og det er gjort avtale med OCLC om et helt nytt bibliotekdatasystem. Dette vil bedre tilfredsstille de moderne krav som publikum stiller til et informasjonssøkesystem, og vil innebære bedre rutiner for effektivisering av bibliotekrutinene.

«Ein heimstad for ånd»

"Ein heimstad for ånd"

Da den senere professor Sigmund Skar (1938-1995), medlem av DKNVS og universitetsbibliotekar, åpnet det nye bibliotekbygget i 1939, kalte han huset ”Ein heimstad for ånd”. Et bibliotek er ikke bare et hus fylt av bøker. Det er i stadig større grad vitenkilder på internett. I biblioteket skal mennesket kunne utforske og oppleve, både for sin egen og samfunnsutviklingens skyld.