Høland sogneselskap: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Legger til {{Bm}}
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(12 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Høland Sogneselskap]]''' ble stiftet i 1811 under navnet ''Selskabet for Hølands prestegjelds Vel''. Selskapet var en underavdeling av [[Det Kongelige Selskab for Norges Vel]], og det kom sammen med en rekke andre prestegjeld i [[Akershus]] amt til å utgjøre Akershus distrikt. Siden fortsatte Selskapet for Hølands prestegjelds Vel som [[sogneselskap]] (kanskje fra omkring 1830) og inngikk som underavdeling av [[Akershus amts Landhusholdningsselskab]]. Den organisasjonsmessige sammenhengen blir litt uklar når det utenpå den eldste av protokollene etter sogneselskapets bibliotek står å lese: ”Protocol over Udlaan af Bøger tilhørende Selskabet for Oplysningens Fremme ved Hølands Hovedsogn”. Protokollen begynner i 1832, mens [[Selskabet for Oplysningens Fremme]], som hadde som formål ”å virke til Folkets Oplysning med særlig Hensyn til Folkeaandens Vækkelse, Udvikling og Forædling”, først ble stiftet i 1851. Likevel fremgår det klart av innholdet at det er sogneselskapet en har med å gjøre.
<onlyinclude>{{thumb|Hølandsogneselskap.jpg|Utlånsprotokoll for Høland Sogneselskap.|[[Statsarkivet i Oslo]]}}
'''[[Høland sogneselskap|Høland Sogneselskap]]''', [[Høland]] i [[Akershus]], ble stiftet i 1811 under navnet ''Selskabet for Hølands prestegjelds Vel''. Selskapet var en underavdeling av [[Det Kongelige Selskab for Norges Vel]], og det kom sammen med en rekke andre prestegjeld i Akershus amt til å utgjøre Akershus distrikt. Siden fortsatte Selskapet for Hølands prestegjelds Vel som [[sogneselskap]] (kanskje fra omkring 1830) og inngikk som underavdeling av [[Akershus amts Landhusholdningsselskab]]. Den organisasjonsmessige sammenhengen blir litt uklar når det utenpå den eldste av protokollene etter sogneselskapets bibliotek står å lese: «Protocol over Udlaan af Bøger tilhørende Selskabet for Oplysningens Fremme ved Hølands Hovedsogn». Protokollen begynner i 1832, mens [[Selskabet for Oplysningens Fremme]], som hadde som formål «å virke til Folkets Oplysning med særlig Hensyn til Folkeaandens Vækkelse, Udvikling og Forædling», først ble stiftet i 1851. Likevel fremgår det klart av innholdet at det er sogneselskapet en har med å gjøre.</onlyinclude>


== Formål og oppgaver ==
== Formål og oppgaver ==
Linje 19: Linje 20:


== Katalog og boklister ==
== Katalog og boklister ==
Protokollene inneholder en gjennomgående katalog over sogneselskapets bøker fra 1858 til cirka 1879 på til sammen 1278 utlånsnumre. Her oppgis utlånsenhetens nummer og tittel samt til hvilken rode den er blitt utlånt. Katalogiseringen har imidlertid tatt til tidligere, for det første utlånsnummeret i 1858 starter på 594. I tillegg er det blitt påbegynt en rekke med nyinnkjøpte bøker fra 1877 – 1879 på til sammen 204 utlånsnumre. Under flere utlånsenheter står det at de er ”udtaget til Salg”. Dette forklarer hvorfor biblioteket har så høye utlånsnumre. Etter hvert som biblioteket er blitt tappet for eldre og uaktuelle bøker, magasiner m.v., er nye kommet til. Allmuebiblioteket hadde vanligvis en boksamling på 100 – 300 numre. Sammenligningsvis hadde allmueboksamlingen i [[Kråkstad]] 700 numre. Boklistene byr på et rikt litteraturutvalg – verker, enkeltbind og tidsskrifter av interesse både for embetsmannen og for allmuen. Her finnes fagbøker i jordbruk og husflid, kristelig oppbyggelig litteratur, historieverker, reiseskildringer, skjønnlitteratur og lettere underholdningslitteratur. Blant tidsskriftene er det særlig mange eksemplarer av Norges Vels eget organ [[Budstikken]], Selskabet for Oplysningens Fremmes organ [[Folkevennen]], [[Illustreret Nyhedsblad]] og [[Skilling-Magazin]]. Av disse var Budstikken svært preget av utenlandske artikler om jordbruk, og ble i samtiden nesten ikke lest av andre enn embetsmenn. Skilling-Magazin er det som synes mest gjennomlest.  
Protokollene inneholder en gjennomgående katalog over sogneselskapets bøker fra 1858 til cirka 1879 på til sammen 1278 utlånsnumre. Her oppgis utlånsenhetens nummer og tittel samt til hvilken rode den er blitt utlånt. Katalogiseringen har imidlertid tatt til tidligere, for det første utlånsnummeret i 1858 starter på 594. I tillegg er det blitt påbegynt en rekke med nyinnkjøpte bøker fra 1877 – 1879 på til sammen 204 utlånsnumre. Under flere utlånsenheter står det at de er ”udtaget til Salg”. Dette forklarer hvorfor biblioteket har så høye utlånsnumre. Etter hvert som biblioteket er blitt tappet for eldre og uaktuelle bøker, magasiner m.v., er nye kommet til. Allmuebiblioteket hadde vanligvis en boksamling på 100 – 300 numre. Sammenligningsvis hadde allmueboksamlingen i [[Kråkstad]] 700 numre. Boklistene byr på et rikt litteraturutvalg – verker, enkeltbind og tidsskrifter av interesse både for embetsmannen og for allmuen. Her finnes fagbøker i jordbruk og husflid, kristelig oppbyggelig litteratur, historieverker, reiseskildringer, skjønnlitteratur og lettere underholdningslitteratur. Blant tidsskriftene er det særlig mange eksemplarer av Norges Vels eget organ ''[[Budstikken]]'', Selskabet for Oplysningens Fremmes organ ''[[Folkevennen]]'', ''[[Illustreret Nyhedsblad]]'' og ''[[Skilling-Magazin]]''. Av disse var Budstikken svært preget av utenlandske artikler om jordbruk, og ble i samtiden nesten ikke lest av andre enn embetsmenn. Skilling-Magazin er det som synes mest gjennomlest.  


Ellers kan et tilfeldig utvalg av boklistene gjengis slik:  
Ellers kan et tilfeldig utvalg av boklistene gjengis slik:  
Linje 28: Linje 29:
* ''Naadens Undergjerninger paa aandelig Nødlidende'' av Gotthilf Heinrich von Schybert   
* ''Naadens Undergjerninger paa aandelig Nødlidende'' av Gotthilf Heinrich von Schybert   
* ''Jordbeskrivelse for den norske Almue'' av Ludvig Kr. Daae   
* ''Jordbeskrivelse for den norske Almue'' av Ludvig Kr. Daae   
* ''Exelcior'', ''Et Ægteskab'', ''See Tiden an'', ''Skizzer fra London'' og ''For Halvandet Hundreaar siden'' – fortellinger av Israel Dehn (pseudonym for Frithjof Foss)  
* ''Exelcior'', ''Et Ægteskab'', ''See Tiden an'', ''Skizzer fra London'' og ''For Halvandet Hundreaar siden'' – fortellinger av Israel Dehn (pseudonym for [[Frithjof Foss (1830–1899)|Frithjof Foss]])  
* ''Tidsskrift for det practiske Landbrug''   
* ''Tidsskrift for det practiske Landbrug''   
* ''Storthings Efterretninger''   
* ''Storthings Efterretninger''   
Linje 53: Linje 54:
* ''Om Husdyrenes Fodring i misvæxtaar'' av Johan Peter Arrhenius   
* ''Om Husdyrenes Fodring i misvæxtaar'' av Johan Peter Arrhenius   
* ''Norsk Familieblad''   
* ''Norsk Familieblad''   
* ''Feltlægens Historie'' av Zacharias Topelius  
* ''Feltlægens Historie'' av Zacharias Topelius


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Linje 66: Linje 66:
{{SAO 2014}}
{{SAO 2014}}


[[Kategori: Leseforeninger]] [[Kategori: Foreninger]] [[Kategori: Etableringer i 1811]]
{{F2}}
{{Bm}}
 
[[Kategori:Leseforeninger]]
[[Kategori:Sogneselskap]]
[[Kategori:Etableringer i 1811]]
[[Kategori:Aurskog-Høland kommune]]
[[Kategori:Høland]]