Harstad brannvesen: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
mIngen redigeringsforklaring
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(42 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:


{{thumb høyre|Brann i Harstad 2.jpg|Brann i bolighus i Gen. Flerischers gate [[1992]].|John H. Berthung.}}
{{Thumb|Brann i Harstad 2.jpg|Brann i bolighus i Gen. Flerischers gate [[1992]].|John H. Berthung.}}
{{thumb høyre|Brannstasjonen 1946.jpg|Brannstasjonen i [[1946]] lå i øvre kant av Rådhuskvartalet.|Ukjent fotograf.}}
[[Fil:Annonse fra Brandkommissionen i Tromsø Amts Folkeblad 08.06. 1897.jpg|miniatyr|Brannvesenets annonse i Tromsø Amts Folkeblad 8. juni 1897.]]
{{thumb høyre|Brannstasjonen 1953.jpg|Da byen fikk nytt rådhus [[1953]] gikk prosjektet under betegnelsen «Brannstasjon i fem etasjer». Til høyre ser vi litt av den gamle brannstasjonen og til venstre den gamle befalsskolebygningen som brant ned i 1972. |Ukjent fotograf.}}  
[[Fil:Annonse fra Harstad Brandkommission i Tromsø Amts Folkeblad 18.2.1898.jpg|miniatyr|Ledige stillinger i Harstads brannvesen kunngjort i [[Tromsø Amts Folkeblad]] 18. februar 1898]]
{{thumb høyre|Brannmenn i aksjon.jpg|Brannmenn i aksjon i en garasjebrann i Harstad 1987.|Kurt Haugli.}}
{{Thumb|Brannstasjonen 1946.jpg|Denne brannstasjonen ble bygd i 1912 i øvre kant av det som senere ble kalt Rådhuskvartalet. Bildet av et oppstilt brannkorps er fra 1946. Brannbilen X-1000 står her mellom en Horch og en Daimler Benz, begge overtatt etter de tyske okkupantene.|Ukjent fotograf.}}
{{Thumb|Brannstasjonen 1953.jpg|Da byen fikk nytt rådhus [[1953]] gikk prosjektet under betegnelsen «Brannstasjon i fem etasjer». Til høyre ser vi litt av den gamle brannstasjonen og til venstre den gamle befalsskolebygningen som brant ned i 1972. |Ukjent fotograf.}}  
<onlyinclude>{{Thumb|Brannmenn i aksjon.jpg|Brannmenn i aksjon i en garasjebrann i Harstad 1987.|Kurt Haugli.}}
'''[[Harstad brannvesen]]''' kan føre sin historie tilbake til 1893, da [[Harstad]] fikk status som [[bygningskommune]] og det første brannreglementet ble vedtatt 5. juli av [[Trondenes kommune|Trondenes herredsstyre]]. Det første brannkorpset, ''Brannvernet Harstadsjøen'', besto av frivillige mannskaper. Da [[Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge|Underoffisersskolen]] kom til byen i 1899, ble det satt opp en brannutrykningstropp blant elevene der. Problemet med dette var at elevene var på Innlandet på øvelse hver sommer.  
'''[[Harstad brannvesen]]''' kan føre sin historie tilbake til 1893, da [[Harstad]] fikk status som [[bygningskommune]] og det første brannreglementet ble vedtatt 5. juli av [[Trondenes kommune|Trondenes herredsstyre]]. Det første brannkorpset, ''Brannvernet Harstadsjøen'', besto av frivillige mannskaper. Da [[Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge|Underoffisersskolen]] kom til byen i 1899, ble det satt opp en brannutrykningstropp blant elevene der. Problemet med dette var at elevene var på Innlandet på øvelse hver sommer.  


Den første brannstasjonen lå på Torvet (der Harstad og Oplands Bank og senere Viking hotell ble bygd), og tettstedet hadde så vidt fått bystatus 1. januar 1904 før den første bybrannen inntraff (bybrann: når to eller flere hus brenner i en by). Det var forretningsgården til [[Elias Hoel]] og nabohuset (på Hoel-hjørnet) som strøk med natt til 26. januar 1904. Kommunelokalet og et par andre hus ble også skadet. Kommunelokalet (Tinghuset) ble etter dette revet og bygd opp igjen som bolighus i H. F. Giæversgate.
Den første brannstasjonen lå på Torvet (der Harstad og Oplands Bank og senere [[Hotell Viking (Harstad)|Hotell Viking]] ble bygd), og tettstedet hadde så vidt fått bystatus 1. januar 1904 før den første bybrannen inntraff (bybrann: når to eller flere hus brenner i en by). Det var forretningsgården til [[Elias Hoel]] og nabohuset (på Hoel-hjørnet) som strøk med natt til 26. januar 1904.</onlyinclude> Kommunelokalet og et par andre hus ble også skadet. Kommunelokalet (Tinghuset) ble etter dette revet og bygd opp igjen som bolighus i H. F. Giæversgate.


== Vannsituasjonen i Harstad ==
== Vannsituasjonen i Harstad ==
Tilgang på rikelig med vann har alltid vært en forutsetning for et godt brannvern, og det var først da Harstadvannet ble byens vannkilde i 1908 at brannvesenet kunne få skikkelig trykk i slangene sine. (Se egen artikkel om Harstad vannverk).
Tilgang på rikelig med vann har alltid vært en forutsetning for et godt brannvern, og det var først da Harstadvannet ble byens vannkilde i 1908 at brannvesenet kunne få skikkelig trykk i slangene sine. (Se egen artikkel om [[Harstad vannverk]]).
 
== Primitiv brannberedskap ==
== Primitiv brannberedskap ==
Samtidig som det kom en lov av 15. august 1908 om brannvern, fikk byen ny brannstasjon på hjørnet av Verftsgata og Asbjørn Selsbanes gate, i øverkant av dagens rådhuskvartal. Jonas Sæbø ble da ansatt som brannmester. I 1909 ble det vedtatt å ansette en vaktmann på stasjonen. At dette var utilstrekkelig, fikk man erfare ved neste bybrann som kom 30. desember 1913. Da brant tregården til Gunder Eriksen (Eiksen-gården i Strandgata 2) og nabogården, Saue-gården, ble så sterkt skadet at den måtte rives. Det var nå murtvang i byen, og begge gårdene ble bygd opp på nytt i 1915. De ble oppført av murmester Peder Øverland og går fortsatt under betegnelsene «Saue-gården» og «Eriksen-gården». Knut M. Saue benyttet den brukbare delen av materialene fra brannen til et stort bygg i Åsveien (vis-à-vis Harstad kirke). Om denne storbrannen gjorde utslaget, vet vi ikke, men i 1916 ble det ansatt fire brannkonstabler. Og da begynte man å se konturene av et effektivt brannkorps. Men forholdene var vanskelige, uttalte Sigvart Rørbakk, som ble ansatt som brannkonstabel i 1919. de hadde en brannkjerre, en stige og en damp-pumpe. Til utrykning måtte de leie hester eller dra kjerra selv. Branner var det lite av. Brannvesenet hadde også ansvar for drift av vannverket og hjalp politiet med å arrestasjon av folk, husker Rørbakk.
Samtidig som det kom en lov av 15. august [[1908]] om brannvern, fikk byen ny brannstasjon på hjørnet av Verftsgata og Asbjørn Selsbanes gate, i øverkant av dagens rådhuskvartal. [[Jonas Sæbø]] ble da ansatt som brannmester. I [[1909]] ble det vedtatt å ansette en vaktmann på stasjonen. At dette var utilstrekkelig, fikk man erfare ved neste bybrann som kom 30. desember [[1913]]. Da brant tregården til [[Gunder Eriksen]] (Eiksen-gården i Strandgata 2) og nabogården, Saue-gården, ble så sterkt skadet at den måtte rives. Det var nå murtvang i byen, og begge gårdene ble bygd opp på nytt i 1915. De ble oppført av murmester Peder Øverland og går fortsatt under betegnelsene «Saue-gården» og «Eriksen-gården». [[Knut M. Saue]] benyttet den brukbare delen av materialene fra brannen til et stort bygg i Åsveien (vis-à-vis Harstad kirke). Om denne storbrannen gjorde utslaget, vet vi ikke, men i [[1916]] ble det ansatt fire brannkonstabler. Og da begynte man å se konturene av et effektivt brannkorps. Men forholdene var vanskelige, uttalte Sigvart Rørbakk, som ble ansatt som brannkonstabel i [[1919]]. de hadde en brannkjerre, en stige og en damp-pumpe. Til utrykning måtte de leie hester eller dra kjerra selv. Branner var det lite av. Brannvesenet hadde også ansvar for drift av [[Harstad Vannverk|vannverket]] og hjalp [[Senja politikammer|politiet]] med å arrestasjon av folk, husker Rørbakk.
 
== Den første brannbilen ==  
== Den første brannbilen ==  
Behovet for bedre utstyr med brannbil som det viktigste ønsket, var påtrengende. Og etter at Hellands fabrikk i Kasfjord brant ned i 1925, hevdet brannfolkene at de kunne ha stoppet brannen hvis de hadde kommet tidligere og hatt noe mer utstyr enn en vannpumpe og noen seil. Det ble ikke råd med nytt før man i 1928 fikk den første brannbilen (X-1000), og vi kan regne med at det i årene som kom ikke ble anskaffet noe særlig mer utstyr til brannstasjonen enn en lastebil, da det var ekstra store problemer i kommuneøkonomien på den tiden. Men den nye loven om brannvesen ble tatt alvorlig nok både når det gjaldt tilsyn av private bygninger og ut bygging av infrastruktur rundt brannstasjonen. Det ble lagt ut over 40 brannhydranter og etablert et eget varslingssystem med linjenett til en rekke varslingsposter rundt om i byen. Vanlig telefonvarsling kunne man jo ikke satse på, da telefon var noe de færreste hadde annet enn til bruk i forretninger. Varslingspostene besto av kasser med glass som måtte knuses for at alarmen skulle gå på brannstasjonen. Dette ble på flere måter et sårbart system.
Behovet for bedre utstyr med brannbil som det viktigste ønsket, var påtrengende. Og etter at Hellands fabrikk i [[Kasfjord]] brant ned i [[1925]], hevdet brannfolkene at de kunne ha stoppet brannen hvis de hadde kommet tidligere og hatt noe mer utstyr enn en vannpumpe og noen seil. Det ble ikke råd med nytt før man (iflg. motorvognregisteret) i 1931 fikk den første skikkelige brannbilen, en Mercedes Benz som fikk reg.nr. X-1000, og vi kan regne med at det i årene som kom ikke ble anskaffet noe særlig mer utstyr til brannstasjonen enn en lastebil, da det var ekstra store problemer i kommuneøkonomien på den tiden. Men den nye loven om brannvesen ble tatt alvorlig nok både når det gjaldt tilsyn av private bygninger og ut bygging av infrastruktur rundt brannstasjonen. Det ble lagt ut over 40 brannhydranter og etablert et eget varslingssystem med linjenett til en rekke varslingsposter rundt om i byen. Vanlig telefonvarsling kunne man jo ikke satse på, da telefon var noe de færreste hadde annet enn til bruk i forretninger. Varslingspostene besto av kasser med glass som måtte knuses for at alarmen skulle gå på brannstasjonen. Dette ble på flere måter et sårbart system.
 
== Brannmennene bodde sentralt i Harstad ==
== Brannmennene bodde sentralt i Harstad ==
Det er usikkert hva man i tidlige tider la vekt på når nye brannkonstabler skulle ansettes, for noen yrkesutdannelse hadde man ikke annet enn for håndverksfag. Flere ble rekruttert gjennom dyktig innsats som oppringningsmannskaper. Ved ett tilfelle er det dokumentert at en kvalifisert søker var uaktuell av to grunner: At han bodde i Trondenes kommune (f.eks. Sama eller Seljestad) og dermed ikke betalte skatt til Harstad. Dessuten bodde han på et sted der brannvesenet ikke hadde alarmforbindelse (telelinje).
Det er usikkert hva man i tidlige tider la vekt på når nye brannkonstabler skulle ansettes, for noen yrkesutdannelse hadde man ikke annet enn for håndverksfag. Flere ble rekruttert gjennom dyktig innsats som oppringningsmannskaper. Ved ett tilfelle er det dokumentert at en kvalifisert søker var uaktuell av to grunner: At han bodde i [[Trondenes kommune]] (f.eks. [[Sama (Harstad)|Sama]] eller [[Seljestad]]) og dermed ikke betalte skatt til Harstad. Dessuten bodde han på et sted der brannvesenet ikke hadde alarmforbindelse (telelinje).


== Branner i Harstad ==
== Branner i Harstad ==
Lista over kjente branner i Harstad er under bearbeidelse og vil bli ajourført. (Meding om antatte feil eller mangler kan rettes til Gunnar Reppen, e-postadr.: greppen@gmail.com.)
Lista over kjente branner i Harstad er under bearbeidelse og bør ajourføres.  
{|class="wikitable" style="font-size: 95%"
{|class="wikitable" style="font-size: 95%"
|-valign="top"
|-valign="top"
Linje 25: Linje 30:
*1891 Strandgata 11. - Olai Hansens Smie, totalbrann
*1891 Strandgata 11. - Olai Hansens Smie, totalbrann
*1896 Rikard Kaarbøsgt. Bakeribygning, totalskadet  
*1896 Rikard Kaarbøsgt. Bakeribygning, totalskadet  
*1904 Rikard Kaarbøs plass, Hoel-gården - 26. januar + to hus ble totalskadet.
*1904 [[Rikard Kaarbøs plass (Harstad)|Rikard Kaarbøs plass]], Hoel-gården - 26. januar + to hus ble totalskadet.
*1912 Rikard Kaarbøs gate 10 - Bakeriet til John Sumstad, totalbrann  
*1912 [[Rikard Kaarbøs gate 10 (Harstad)|Rikard Kaarbøs gate 10]] - Bakeriet til John Sumstad, totalbrann  
*1913 Strandgata 2 og 4 - totalskade på Eriksen-gården, Saue-gården måtte rives
*1913 Strandgata 2 og 4 - totalskade på [[Gunder Eriksen|Eriksen-gården]], Saue-gården måtte rives
*1913 Gangsås: Senjens Olie og Kraftfoderfabrik, totalskadet. Bygd opp igjen 1919 og het da Mercur, landets største sildoljfabrikk.
*1919 Kaia, Administrasjonsbygget skadet  
*1919 Kaia, Administrasjonsbygget skadet  
*1928 Sørvik meieri, totalbrann
*1928 Sørvik meieri, totalbrann
*1940 Harstad hamn - båtbranner  
*1940 Harstad hamn - båtbranner  
*1940 Samasjøen, Oljetankene  
*1940 Samasjøen, Oljetankene  
*1941 Generalboligen i Generalhagen, totalbrann 20. desember
*1941 [[Carl Gustav Fleischer|Generalboligen i Generalhagen]], totalbrann 18. desember
*1941 Strandgata 19 B: Leif R. Johansens bakeribygning brant under oppføringen. Store innvendige skader.
*1943 H. F. Giævers gate – Sangerhallen, totalbrann
*1943 H. F. Giævers gate – Sangerhallen, totalbrann
*1945 Trondenes, Trondarnes Folkehøgskole, totalbrann  
*1943 Gamnes, bolighus, 20. september.
*1945 Trondenes, [[Trondarnes Folkehøgskole]], totalbrann  
*1948 Gausvik, Gausvik ullvarefabrikk – 2. april, totalbrann
*1948 Gausvik, Gausvik ullvarefabrikk – 2. april, totalbrann
*1952 Strandgata, Grand Hotell, totalbrann
*1949 Staal & Jern, Hamnegata, 11. oktober
*1950 Strandgata, [[Grand Hotell (Harstad)|Grand Hotell]], totalbrann
*1950 Hamnegata 2 (Canning), 14. juli
*1957 Nedenfor Lille Ila leir, Forsvarets representasjonsbolig, sterkt skadet  
*1957 Nedenfor Lille Ila leir, Forsvarets representasjonsbolig, sterkt skadet  
*1958 Harstad Festning, Trondenes – eksplosjonsbrann 1. september, fem mennesker omkom
*1958 Harstad Festning, Trondenes – eksplosjonsbrann 1. september, fem mennesker omkom
*1960-årene – Opplysninger mangler, (men arkivmateriale skal finnes).
*1960-årene – Opplysninger mangler, (men arkivmateriale skal finnes).
*1960 To etg. bolighus - 2. etg. ble ødelagt - 24. mars
*1962 Medkila. Fjøsbrann hos Ingvald Davidsen 4. mars. 13 sauer brant inne.
*1965 Fjøsbrann på Kilhus, totalskade.
*1970 Befalsskolebygningen brant ned 14. september.
*1971 Båtbrann. «Sollys»-brannen skapte avisskriverier i Harstad Tidende i januar 1972.
*1971 Båtbrann. «Sollys»-brannen skapte avisskriverier i Harstad Tidende i januar 1972.
*1972 Storgata, Alliance-gården,totalbrann
*1972 Storgata, Alliance-gården,totalbrann
*1972 Hans Egedes gate, BSINs skolebygning, totalbrann
*1973 Hamnneset, Brødr. Bothners produksjonsanlegg. April
*1973 Hamnneset, Brødr. Bothners produksjonsanlegg. April
*1973 Storgata 23, lørdag 2. februar.  
*1973 Storgata 23, lørdag 2. februar.  
*1977 Bergseng, rekkehus til Sørlund borettslag. 20. januar.
*1977 Bergseng, rekkehus til Sørlund borettslag. 20. januar.
*1977 Undlandet. (Se Harstad Tidende 10. februar 1977.)
*1977 Undlandet. (Se Harstad Tidende 10. februar 1977.)
*1977 Harstad meieri. Branntilløp. (Se Harstad Tidende 19. juli 1977)
*1977 [[Harstad meieri]]. Branntilløp. (Se Harstad Tidende 19. juli 1977)
*1977 Strandgata, Petro, (Per Trolie). Harstad drogeriforretning. – Trondenes Sparebank  hadde lager der
*1977 Strandgata, Petro, (Per Trolie). Harstad drogeriforretning. – Trondenes Sparebank  hadde lager der
*1978 Klubbveien 2. (Se Harstad Tidende 15. november 1978.
*1978 Klubbveien 2. (Se Harstad Tidende 15. november 1978.
Linje 53: Linje 66:
*1982 Samasjøen, FINOs møbler . Millionskader. (Se Harstad Tidende 11. mars 1982.)
*1982 Samasjøen, FINOs møbler . Millionskader. (Se Harstad Tidende 11. mars 1982.)
*1983 Strandgata 2, G. Eriksen & Søns Eftf. (Se Harstad Tidende 11. april 1983.)
*1983 Strandgata 2, G. Eriksen & Søns Eftf. (Se Harstad Tidende 11. april 1983.)
*1983 Rikard Kaarbøs plass, Welzien-Holsts forretning. (Se Harstad Tidende 3. januar 1983.)
*1983 Rikard Kaarbøs plass, [[Elias Welzien-Holst|Welzien-Holst]]s forretning. (Se Harstad Tidende 3. januar 1983.)
*1983 Hamnegata, i Schreriner Fleischers kai. Containerbrann. (Se Harstad Tidende 2. juni 1983.)
*1983 Hamnegata, i Schreriner Fleischers kai. Containerbrann. (Se Harstad Tidende 2. juni 1983.)
*1983 Kanebogen Pollnor, Per Strand, 23. april
||
*1983 Samagata,tidligere Kanebogs butikk ved den gamle bygrensen. Mai
*1983 Kanebogen Pollnor, Per Strand - 23. april
*1983 Samagata,tidligere Kanebogs butikk ved den gamle bygrensen - mai
*1983 Ny brannbil. (Se Harstad Tidende 22. desember 1983.)
*1983 Ny brannbil. (Se Harstad Tidende 22. desember 1983.)
*1983 Branntilløp i Harstad kino
*1983 Branntilløp i Harstad kino
*1984 Kanebogen, Fredly kapell, totalbrann
*1984 Kanebogen, Fredly kapell, totalbrann - 20. november.
||
*1984 Elgsnes, Elgsnes kapell, totalbrann
*1984 Elgsnes, Elgsnes kapell, totalbrann
*1985 Sama, bolighus til R. Aleksandersen, totalskadet. (Se Harstad Tidende 29. mai 1985.)
*1985 Sama, bolighus til R. Aleksandersen, totalskadet. (Se Harstad Tidende 29. mai 1985.)
Linje 66: Linje 79:
*1987 Strandgata, Grand Nordic Hotel, 5. etg.
*1987 Strandgata, Grand Nordic Hotel, 5. etg.
*1987 Kilhus, fjøsbrann.
*1987 Kilhus, fjøsbrann.
*1987 Rønningjordet, garasjebrann på. 7. februar  
*1987 Rønningjordet, garasjebrann - 7. februar  
*1988 H. F. Giævers gate, brusfabriken i Giæver-kvartalet desember )
*1988 H.F.Giævers gate, brusfabrikken i Giæver-kvartalet desember)
*1988 Harstadbotn, Mathiassen Mek. Verksted. Båtbrann. Se HT 29. juni 1988
*1988 Harstadbotn, Mathiassen Mek. Verksted. Båtbrann. Se HT 29. juni 1988
*1988 Mølnåstuneller. Kollisjon Tre til sykehus. Se HT 23. april.
*1988 Mølnåstuneller. Kollisjon. Tre til sykehus. Se HT 23. april.
*1991 Hvedings gate, Midlings forretning.  
*1991 Hvedings gate, Midlings forretning.  
*1992 [[Bybrannen i Harstad 1992|Strandgata/ Rikard Kaarbøs plass, bybrann, fire hus.]]  
*1992 [[Bybrannen i Harstad 1992|Strandgata/ Rikard Kaarbøs plass, bybrann, fire hus.]]  
*1992 General Fleischers gate 32
*1992 General Fleischers gate 32
*1994 Åkernesveien, Stangnes.
*1994 Åkernesveien, Stangnes
*2001 Bergseng bo- og rehabiliteringssenter – Mars. 3 personer døde.
*2001 Bergseng bo- og rehabiliteringssenter, 3 personer døde – mars
*2001 Stangnes, SP maskin på. Storbrann. 8 til sykehus pga. giftig røyk. (Se HT 5. okt.)
*2001 Stangnes, SP maskin på. Storbrann. 8 til sykehus pga. giftig røyk - Se HT 5. oktober
*2008 Harstadbotn, Bergveien, – 5. mars
*2006 Bergseng, garasje utbrent - 16. juni
*2010 Harstadbotn, Rekkehus i – 5. juni
*2007 Bergseng, branntilløp - 30. november
*2010 Samagt. 65 – april
*2008 Harstadbotn, Bergveien – 5. mars
*2010 Trondenesveien 1 – mai
*2010 Harstadbotn, Rekkehus – 5. juni
*2010 Samagata 65 / Trondenesveien 1 – 25. mai
*2012 Kongsveien 19 – 9. februar
*2012 Kongsveien 19 – 9. februar
*2012 Hamnegata/Tordenskiolds gate, totalbrann 13. august.
*2012 Hamnegata/Tordenskiolds gate, totalbrann - 13. august
*2013 Samagt. 79 – august
*2013 Stokkemyrveien, 28. april
*2013 Skogveien, bolighus – 12. september  
*2013 Samagata 79 – 19. august
*2013 Skogveien, bolighus – 12. september
*2014 Trondenesveien - 28. februar
*2015 Kaldslettveien, Kilbotn - 19. juni
*2015 Skolegata - 25. oktober
*2015 Storgata 69 (kontrollert nedbrenning) - 10. desember
*2016 Campingvogn i Kasfjord - 7. januar
|}
|}


Linje 91: Linje 111:
*Heggen allé
*Heggen allé
*Restaurantbrakka i Heggenkollen
*Restaurantbrakka i Heggenkollen
*Ringberget, Ringheim restaurant
*Ringheim Café, Ringberget (antakelig 1964-1965)
*Fjordgata, Sekofa
*Fjordgata, Sekofa
*Mercur, Sundolitt
*Mercur, Sundolitt
*[[Nord-Norges Salgslag]] (antakelig 1949)


== Ansatte i Harstad Brannvesen gjennom tidene ==
== Ansatte i Harstad Brannvesen gjennom tidene ==
Linje 195: Linje 216:
*Mikalsen, Tommy 25.6.2004-6.6.2013
*Mikalsen, Tommy 25.6.2004-6.6.2013
*Mikalsen, Tor 1954
*Mikalsen, Tor 1954
*Munkebye, Benjamin (f. 1884), brannsjef
*Munkebye, Benjamin (1894-1980), brannsjef
*Nilsen, Are 18.7.1982-1.6.2013
*Nilsen, Are 18.7.1982-1.6.2013
*Nilsen, Ivar 1963
*Nilsen, Ivar 1963
Linje 263: Linje 284:
*Andreassen, Odd
*Andreassen, Odd
*Anthonsen, Harald
*Anthonsen, Harald
*Beckstrøm, Leif
*Bäckström, Jonas A.
*Bergli, Ole M.
*Bergli, Ole M.
*Bertelsen, Rasmus
*Bertelsen, Rasmus
Linje 289: Linje 310:
*Fjellstad, Nils
*Fjellstad, Nils
*Fjellstad, Per
*Fjellstad, Per
*Flakstad, H.
*Flakstad, Hilmar
*Frønum, Alfon
*Frønum, Alfon
*Fuhr, Hjalmar
*Fuhr, Hjalmar
Linje 332: Linje 353:
*Mikkelsen, Egil
*Mikkelsen, Egil
*Munkvold, Kåre
*Munkvold, Kåre
*Ness, Jentoft
*[[Jentoft Ness|Ness, Jentoft]]
*Ness, Øystein
*Ness, Øystein
*Nilsen, Arne
*Nilsen, Arne
Linje 368: Linje 389:
*Ørnholdt, Aage
*Ørnholdt, Aage
|}
|}
== Kilde ==
== Kilde ==
*[[Reppen, Gunnar]]: ''Harstad brannvesens historie'' (upublisert pr. september 2013)
*[[Reppen, Gunnar]]: ''Harstad brannvesens historie'' (upublisert pr. desember 2013)


{{DEFAULTSORT:Harstad brannvesen}}
{{DEFAULTSORT:Harstad brannvesen}}
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Brannkonstabler]]
[[Kategori:Etableringer i 1893]]
[[Kategori:Etableringer i 1893]]
[[Kategori:Brannvesen]]  
[[Kategori:Brannvesen]]  
[[Kategori:Brannstasjoner]]
[[Kategori:Brannstasjoner]]
{{F1}}
{{bm}}