Hjelp:Stedsnavn

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. jun. 2009 kl. 10:24 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Ny side: '''Stedsnavn''' (herunder navn på elver, øyer osv.) skal i utgangspunktet følge Stedsnavnregisterets skrivemåte, som er basert på prinsippene i Stadnamnlova §4. Dette er spesielt vikt...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Stedsnavn (herunder navn på elver, øyer osv.) skal i utgangspunktet følge Stedsnavnregisterets skrivemåte, som er basert på prinsippene i Stadnamnlova §4. Dette er spesielt viktig for tittelen på artikkelen. Alternative skrivemåter bør gjengis først i artikkelen, og det bør opprettes omdirigeringer slik at leserne lett kan finne fram.

Mange steder er det konflikter omkring stedsnavn. Slike navnestrider kan være svært interessante i lokalhistorisk sammenheng, og bør derfor bli presentert i artikler. Det henstilles allikevel til at artikkelens tittel følger Stedsnavnregisterets skrivemåte, ikke fordi lokalhistoriewiki.no eller NLI automatisk mener at dette er det mest riktige, men for å unngå flytting frem og tilbake, redigeringskriger og annet som kan være skadelig for wikien. Dersom det foreligger helt spesielle grunner til å fravike denne regelen, bruk artikkelens diskusjonsside til å presentere saken.

Gårdsnavn er også gjengitt i stedsnavnregisteret. Disse avviker ofte fra etternavnet til slekten som bor på gården. Det er også tilfeller hvor gården er registrert som firma med en annen stavemåte enn den offisielle. Slike uoverensstemmelser er ofte et resultat av at gårdsnavnet har blitt «tilbakestilt» til noe tilnærmet opprinnelig form, mens slektsnavnet fortsatt har stumme h'er eller andre elementer. Også her henstilles det til å bruke den offisielle stavemåten som tittel, og gjengi alternative skrivemåter i artikkelen.

Det er ikke noe absolutt krav at stedsnavn skal være gjengitt på normert måte hver gang de nevnes. Noen ganger vil det falle seg langt mer naturlig å velge en annen form i en artikkel; regelen gjelder først og fremst titlene og hovedartikkelen om temaet. For eksempel har elvene fått en normert form, som -elve, -elva eller -elven. Når man skriver om denne elva i en annen artikkel vil det blir tungt og unaturlig om man bruker formen -elva mens man ellers i artikkelen konsekvent skriver elven.