Isak Shotland (1907–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. nov. 2013 kl. 17:14 av Gunnar Reppen (samtale | bidrag) (Minnestøtte i Tromsø)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva, Isak og lille Harry Simon Shotland.
Foto: Ukjent fotograf.
Isak Shotland (nr 2 fra høyre i bakre rekke) blir sagt å ha vært en kjent person og en habil fotballspiller i Tromsø.
Foto: Ukjent fotograf.
Bildetekst kommer her.
Foto: Ukjent fotograf.
Fil:Isak Shotland 4.jpg
Bildetekst kommer her.
Foto: Ukjent fotograf.

Isak Shotland, født i Trondheim i 1907 av jødiske foreldre, Rose og Meier Lieb Shotland, gift i Trondheim i januar 1940 med Eva Glick, født i Trondheim i 1908. Hennes foreldre het Jenny og Elias Glick. Familien tilhørte den mosaiske menigheten i Trondheim.

Kort tid etter bryllupet brøt 2. verdenskrig ut, og på sommeren 1940 ble Harstad invadert av det tyske naziregimets hær, og verden ble snudd på hodet for alle jøder.

Den nyetablerte Shotland-familien hadde sitt hjem i Hvedings gate 3 i Harstad. Eva Shotland fødte i august 1941 en sønn. Han fikk navnet Harry Simon.

I oktober 1942 ble Isak Shotland hentet i sitt hjem, arrestert og sendt til Falstad leir ved Levanger. Han så aldri kona og sønnen igjen. 24. februar 1943 ble han sendt først til Stettin og senere til utrydningsleiren i Auschwitz i Polen. I november 1942 ble også Eva og sønnen Harry Simon arrestert. Året etter ble alle tre sendt til Auschwitz. Der ble de drept.

Familien bodde på flere steder i Troms

Meier Shotlands familie har trolig flyttet flere ganger, også etter at de en gang etter 1910 forlot Trondheim. Blant stedene de bodde var Harstad. Sommeren 1923 bosatte familien seg i Tromsø. Her tok Isak handelsutdanning og arbeidet i familiens bedrift AS Beklædningsmagasin. Samtidig med dette ble han en høyt verdsatt fotballspiller på Tromsø Idrettslag (TIL), hvor han spilte fra og med 1923-sesongen og i 12 år fremover.

Høsten 1935 kom Isak Shotland tilbake til Harstad, der han sammen med en tidligere lagkamerat fra TIL startet AS Centrum Herreekvipering i Edvin Thorbergsens eiendom i Strandgata 12. Etter en tid drev han butikken aleine.

Minnestøtte i Tromsø

Jødeforfølgelser var ikke noe nytt. Forfølgelser og drap i Øst-Europa var bakgrunnen for at mange flyktet vestover, bl.a. til Norge. Ifølge Henrik Broberg, Tromsø, som har skrevet om foreldregenerasjonen til Isak og Eva, var de jødiske bosettingene i Nord-Norge verdens nordligste utbredelse av den jødiske kulturen. Han mener også å ha kopier av et dokument som viser at Isaks mor, Rose Shotland, hadde fått utstedt handelsbrev «på Senja et sted – antakelig Torsken?». Så det er sannsynlig at Shotland-familien hadde flyttet en del rundt i Troms, der de til sammen bodde i nesten 20 år.

På ei minnestøtte over jøder fra Tromsø som ble drept under krigen er også Isak Shotland oppført. De andre med samme etternavn er hans foreldre og søsken. Den Eva Shotland som er oppført på støtta, er Isaks søster og ikke hans kone (opprinnelig Eva Glick).

Når Isak ble tatt med på støtta, skyldes det ikke bare hans slektskap til de andre jødiske ofrene i Tromsø, men også det at han hadde bodd i Tromsø i 13 år (1923-35) og også etter at han flytta til Harstad holdt kontakten med familie og venner i Tromsø. Som mangeårig fotballspiller var han også en kjent person i byen og i nordnorsk idrettsliv.

Kilder

  • Research: Ørjan Haakon Johansen