Jørund Telnes: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(-)
(→‎Kilder: NBL-lenke)
Linje 12: Linje 12:


==Kilder==
==Kilder==
Norsk biografisk leksikon. Kunnskapsforlaget, Oslo 2005
{{NBL-artikkel|https://nbl.snl.no/J%25C3%25B8rund_Telnes|Jørund Telnes}}


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==

Sideversjonen fra 26. mai 2016 kl. 10:44

Jørund Telnes fra Seljord til venstre, John Lie fra Fyresdal til høyre. Begge utdannet fra Kviteseid seminar og forfattere.
Foto: Fra Ljos over Telemark : eit attersyn. Olav Stranna, 1937

Jørund Telnes (født 10. januar 1845 i Seljord, død 1892) var forfatter. Sønn av Nils Sigurdsson Forberg (1815-74) og Ingebjørg Jørgensdotter Telnes (1825-1916). Bror av Sigurd Nes.

Telnes var en populær dikter og lokalpolitiker i Seljord. Han var ferdig med Kviteseid Seminar som 18-åring og arbeidet som lærer i hjembygda noen år før han tok mer utdanning bl.a. ved folkehøgskolen til Christopher Bruun i Gudbrandsdalen. Både Bruun og Kristoffer Janson som var lærere ved skolen, fikk stor betydning for diktningen til Jørund Telnes. På slutten av 1800-tallet var han kjent over hele landet.

Telnes var av bondeslekt og var en klar bondevenn. Han hadde et sterkt samfunnsengasjement og markerte seg sterkt overfor Viggo Ullmann og hans måte å drive skole på.

Da Telnes kom tilbake fra Gudbrandsdalen, var futen ordfører i Seljord. Hans opposisjon overfor embetsmenn viste seg snart. Telnes var uenig med futen i mange saker, og ble snart ordfører selv. Han var ordfører i tre perioder 1878-83 og 1886-88. Han var en av de første ordførerne som skrev møtebok på landsmål.

Jørund Telnes skrev dikt fra han var ung og debuterte i 1877 med boka Sterke-Nils; en vise-syklus om kjempekaren Sterke-Nils.

Han skrev folkelivsskildringer og dikt og gikk etter hvert over til å skrive på normalisert landsmål. Den best kjente boka hans er Guro Heddelid, en fortelling fra 1300-tallet. Boka er basert på sagnstoff fra Grunningsdalen.

Kilder

«Jørund Telnes» i Norsk biografisk leksikon

Eksterne lenker