Jernverksminner i Aust-Agder

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. des. 2011 kl. 12:43 av Næs (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Jernverksminner i Aust-Agder. Arendals-området er rikt på jernmalm, og malm fra gruvene her ble brukt av mange av de gamle jernverkene. Næs Jernverk i Tvedestrand (1665 - 1959) var ett av disse. Denne artikkelen tar deg med til noen kulturminner fra jernverkenes og jerngruvedriftas tid i Arendal, Tvedestrand, Froland og Gjerstad. Det er ca 120 km fra Lerestvedt gruver i sørvest til Egeland i nordøst med avstikkere til alle kulturminnene som er nevnt - kanskje et godt utgangspunkt for en eller flere sykkelturer om man er på Sørlandsferie?


Historie

I Aust-Agder har det ligget tre jernverk med masovn og hammer(e): Næs Jernverk (etablert som Baaseland Verk), Egelands Verk og Frolands Verk. Jernmalm fikk de fra gruver i nærområdet - såkalte hjemmegruver - og fra gruver nær Arendal. Trekull til masovnene og essene kom fra skogområdene rundt verkene, der bønder/skogeiere og deres arbeidsfolk hogde, stablet og brant stokker i store miler før de leverte trekull etter kontrakt. Det ble også levert ved til gruvene - såkalt setteved. I flere hundre år var jernverksdrifta en viktig næring i Aust-Agder, og fortsatt fins det minner etter dette både ute i landskapet i form av gruver, bygninger, gravminner, kullmilerester ("kølabånner") og andre kulturminner, og i stuene hos folk i form av flotte ovner og andre støpejernsartikler.

Jernverkene leverte både smijern (stangjern - kunne også betegne stål) og støpejernsprodukter, blant annet ovner, gravminner og deler til fyr og sjømerker. Støpejernsproduksjonen ble etterhvert overtatt av jernstøperiene, og støperier fantes f.eks. på Havstad, på Pusnes, i Kolbjørnsvik og i Grimstad.

I dag er det bare Næs Jernverk som er bevart som produksjonsanlegg, men i denne artikkelen presenteres også de to andre verkene, noen av gruvene, og noen andre steder som har synlige minner etter den såkalte jernverkstida. I Aust-Agder varte den fra midten av 1600-tallet til utpå 1900-tallet.

Kulturminnene

Næs Jernverksmuseum, Tvedestrand Det gamle jernverket (1665 - 1959)ved Storelva har blitt museum, der man kan se hvordan jern og stål ble laget i gamle dager. Museet er åpent fra midten av mai og ut august, ellers på bestilling. Kafé, museumsbutikk, film, omvisning i produksjonsbygninger, ovnsutstilling og historisk utstilling. Romantisk landskapspark (Lunden) tilgjengelig hele året. Næs Jernverksmuseum er landets best bevarte jernverk, med blant annet masovn, hammere, vannrenne, vannhjul og blåsemaskin. Museet er kjent for sitt faglige fokus på jernverkshistorie, ovner og smedtradisjoner, og for sine mange og varierte arrangementer og aktiviteter for barn og voksne. Familiesøndagene i juli og det årlige smedtreffet er blant publikums favoritter. Skoler og andre grupper bruker også museet aktivt. I omvisningene på museet inngår først en introduksjonsfilm, deretter et besøk i den store masovnen der jernet ble smeltet (med fungerende vannhjul og blåsemaskin), en tur i stangjernshammeren, og kanskje en kikk inn i stålverket, materiallageret eller maskinverkstedet. Museet har også en jernverkshistorisk utstilling med bilder og modeller, og en flott ovnsutstilling. Den romantiske parken Lunden er en del av museumsområdet, og nærmeste nabo er golfanlegget til Arendal og omegn golfklubb som ligger på den gamle innmarka til verkseiergården. Jernverkene bidro til framveksten av en moderne industri i Norge, og ikke minst i Jacob Aalls eiertid på 1800-tallet var Næs et av de fremste. Driften startet i 1665 (under navnet Baaseland verk), og holdt på helt til 1959. Da var alle de andre jernverkene i Norge lagt ned for nesten 100 år siden. Jernverksmuseet er organisert som en stiftelse, der firmaet Jacob Aall & Søn AS sitter i styret sammen med kommunen, fylkeskommunen og Riksantikvaren. Som museum har Næs Jernverk status som ett av en liten gruppe spesielt utvalgte teknisk-industrielle kulturminner som får ekstra oppmerksomhet og tilskudd fra statlig hold. Museet har ansvar for og ambisjoner om å sette fokus på hele den norske jernverkshistorien, noe som blant annet kommer til uttrykk gjennom årlige jernverkshistoriske seminarer og utgivelse av skriftserien Fortuna. Jernverkseierne var viktige og markante skikkelser i samtida, og Jacob Aall på Næs Verk (1773 - 1844) er et godt eksempel på dette. I årene fram mot 2014 og markeringa av 200-årsjubileet for grunnloven driver Næs Jernverksmuseum et eget Jacob Aall-prosjekt [1]

Forvaltergården, Tvedestrand

Fosstveit Bru, Tvedestrand

Holt kirke og kirkegård, Tvedestrand

Frolands Verk, Froland

Egelands Jernverk (Eikeland Verk), Gjerstad

Lerestvedt gruver, Arendal

Torbjørnsbu gruver, Arendal

Alvekilen og Gruveholmen, Arendal

Støpejernskunst i Aust-Agder