Kaistriden i Harstad 1908-1913: Forskjell mellom sideversjoner

m
Linje 218: Linje 218:


== Bakspillet og sluttresultatet ==
== Bakspillet og sluttresultatet ==
Parallelt med havnestyrets lange behandlingstid var kaisaka et hett politisk tema med offentlig debatt hvor [[Harstad Tidende]] og bladet [[Haalogaland (blad)|Haalogaland]] med sine redaktører, hhv. [[Nikolai Bardal]] og [[Rasmus L. Eide]], sto på hver sin side. Ordfører [[Erland Frisvold]] (fru Kaarbøs svgersønn) spilte en betydelig rolle. Det samme gjorde [[Karl Andreas Hanssen]] (også fru Kaarbøs svigersønn). Han var ordfører i storkommunen Trondenes, fru Kaarbøs advokat og styremedlem i flere industribedrifter i byen, og må ha vært en betydelig «innpisker». Resultatet ble at bystyret ignorerte havnestyrets innstilling og vedtok med 12 av 20 stemmer å kjøpe Kaarbø-kaia for 70.000 kroner.
Parallelt med havnestyrets lange behandlingstid var kaisaka et hett politisk tema med offentlig debatt hvor [[Harstad Tidende]] og bladet [[Haalogaland (blad)|Haalogaland]] med sine redaktører, hhv. [[Nicolai Bardal]] og [[Rasmus L. Eide]], sto på hver sin side. Ordfører [[Erland Frisvold]] (fru Kaarbøs svgersønn) spilte en betydelig rolle. Det samme gjorde [[Karl Andreas Hanssen]] (også fru Kaarbøs svigersønn). Han var ordfører i storkommunen Trondenes, fru Kaarbøs advokat og styremedlem i flere industribedrifter i byen, og må ha vært en betydelig «innpisker». Resultatet ble at bystyret ignorerte havnestyrets innstilling og vedtok med 12 av 20 stemmer å kjøpe Kaarbø-kaia for 70.000 kroner.
1. juli [[1913]] ble kaia overdratt til Harstad havnevesen som umiddelbart gikk i gang med å bygge et stort adminstrasjonsbygg. Det ble imidlertid sterkt ødelagt av brann, men ble gjen­opp­bygd i [[1919]]. I den innkjøpte eiendommen inn­gikk også det gamle Hotel Central, et saltlager og et kullager.  
1. juli [[1913]] ble kaia overdratt til Harstad havnevesen som umiddelbart gikk i gang med å bygge et stort [[Havnevesenets ekspedisjonsbygning i Harstad|adminstrasjonsbygg]]. Det ble imidlertid sterkt ødelagt av brann, men ble gjen­opp­bygd i [[1919]]. I den innkjøpte eiendommen inn­gikk også det gamle Hotel Central, et saltlager og et kullager.  
Rikard Kaarbøs kai ble Harstads hoved­kai i mange tiår fremover og ble svært viktig for byens videre utvikling, akkurat som havnestyret hadde forutsett.
Rikard Kaarbøs kai ble Harstads hoved­kai i mange tiår fremover og ble svært viktig for byens videre utvikling, akkurat som havnestyret hadde forutsett.


Skribenter
15 705

redigeringer