Kirkeby (Gjøvik): Forskjell mellom sideversjoner

(utvider litt)
Linje 28: Linje 28:
== Nedre Kirkeby ==
== Nedre Kirkeby ==


Lokalhistorikeren [[Lissie Norland]] mener at garden kan ha vært delt i to bruk alt i 1655. Det lar seg i hvert fall dokumentere at en sersjant Ulhus fikk bygsel på halve Kirkeby i 1723, og i 1746 fikk brukeren Lars Narvesen skjøte på denne delen av eiendommen. Nedre Kirkeby ble altså sjøleiergard, etter å ha vært [[kongsgods]].
Lokalhistorikeren [[Lissie Norland]] mener at garden kan ha vært delt i to bruk alt i 1655. Det lar seg i hvert fall dokumentere at en sersjant Ulhus fikk bygsel på halve Kirkeby i 1723, og i 1746 fikk brukeren Lars Narvesen skjøte på denne delen av eiendommen. Nedre Kirkeby ble altså sjøleiergard, etter å ha vært [[krongods]].
 
Fra 1880-åra tilhørte garden familien Slettum. [[Andreas Slettum]] (1835-1902) var brennerimester på [[Holmen Brænderi]] og satt som ordfører i 1890. Sønnen hans, den driftige gardbrukeren [[Arne Slettum]] (1875-1939), dreiv Kirkeby fra 1902 til sin død i 1939. Han bygde nye hus, dreiv med heste- og griseoppdrett i stor stil og kjøpte inntil Øvre Kirkeby. Broren hans, dyrlegen [[Peder Slettum]] (1882-1947), testamenterte Kirkeby til Gjøvik og Vardal kommune. Hensikten hans med dette var at Kirkeby skulle bli bolig- og næringsområde i forbindelse med byutvidelse av Gjøvik. Husa ble revet rundt 1960, og hele eiendommen ble nedbygd.
 
== Øvre Kirkeby ==
 
I 1746 fikk Mads Jeppesen skjøte på Øvre Kirkeby, slik at også han ble sjøleier. I likhet med Nedre Kirkeby, og flere andre nabogarder, ble eiendommen seinere solgt til Gjøvik-borgere. I 1862 ble telegrafbestyrer [[Andreas Jørgensen Veum]] eier av Øvre Kirkeby. Han eide garden til 1890, da han solgte den til [[Klaus Edvart Fjeld]].
 
I 1900 kjøpte offiseren og den seinere stortingsmannen Alf Mjøen garden. Den politisk radikale Mjøen var tilhenger av småbrukerideen, og han solgte derfor fra flere bruk, det som skulle bli kalt [[Kirkebykolonien]]. De nye småbruka på 8-10 mål hver ble i hovedsak brutt opp i skogen på Øvre Kirkeby. I tillegg ble de to gamle husmannsplassene [[Brahus (Gjøvik)|Brahus]] og [[Kirkebybakken (Gjøvik)|Kirkebybakken]] fradelt som sjølstendige bruk. Mjøen solgte også fra reine villatomter og ferdigstilte hus, som den kjente [[Tårnvillaen]]. Resten av eiendommen ble som nevnt kjøpt av Arne Slettum på Nedre Kirkeby.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Veiledere, Administratorer
172 820

redigeringer