Kjeldearkiv:Stamphusdaler i Klæbu: Forskjell mellom sideversjoner

(ingress, red., infoboks)
 
(3 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
I [[Klæbu kommune]] kjenner en til to steder der det har vært produsert [[vadmel]]. Begge steder kalles plassene for '''[[Stamphusdaler (Klæbu)|Stamphusdalen]]'''. Mellom [[Svebakken]] og [[Brøttem]] ligger den ene plassen. Der stod det et bolighus, og et stamphus. Den andre lokaliteten er ved bekken som kommer fra Skjølbakken og renner ned på veien til Nideng gårdene. I denne bekken stod det også et stamphus. Sporene etter stamphusene er i 2013 vanskelig å se.  
{{Infoboks kjelde
| målform          =bm
| bgfarge          =
| tittel          =
| bildestr        =
| forfatter        =Astrid Grendstad
| forfatterfødt    =
| forfatterdød    =
| tema            =Stamphus
| omsted          =
| omperiode        =
| nedtegnetdato    =
| nedtegnetmmetode =
| transkribertav  =
| ekstern          =
| merknader        =  
}}''Beretning om en vandring i Klæbu med mål om å finne spor etter stamphus.'' 


Disse husene hadde stamper der det vevde ulltøyet ble lagt. Under stampene fyrte man opp, og på denne måten varmet en opp vannet. Resultatet ble at det vevde ulltøyet krympet og det ferdige stoffet ble kalt for vadmel. Det var ofte egne folk som behersket dette yrket som utøvde dette arbeidet. Stamphusene ble plassert ved bekker, da det behøvdes mye vann til å få laget vadmel av hjemmevevd ulltøy.  
Det skal ha eksistert to steder i [[Klæbu kommune]], der det ble produsert [[vadmel]]. Begge stedene kalles Stamphusdalen. Mellom [[Svebakken]] og [[Brøttem]] ligger den ene plassen. Der stod det et bolighus og et stamphus. Den andre lokaliteten er ved bekken som kommer fra Skjølbakken og renner ned på veien til Nidenggårdene. I denne bekken stod det også et stamphus. Sporene etter stamphusene er i 2013 vanskelige å se.  


Vadmel ble så brukt i klær som jakker og bukser. Det var slitesterkt og varmt. I Norge har det trolig vært produsert vadmel i lange tider.  
Disse husene hadde stamper der det vevde ulltøyet ble lagt. Under stampene fyrte man opp, og på denne måten varmet en opp vannet. Resultatet ble at det vevde ulltøyet krympet, og det ferdige stoffet ble kalt for vadmel. Ofte ble arbeidet utført av egne folk som behersket dette yrket. Stamphusene ble plassert ved bekker, da det behøvdes mye vann til å få laget vadmel av hjemmevevd ulltøy. Vadmel ble så brukt i klær som jakker og bukser. Det var slitesterkt og varmt. I Norge har det trolig vært produsert vadmel i lange tider.  


Ingen skiftlige kilder bekrefter Stamphusene sine lokaliteter i Klæbu, men for noen år siden var det en vandring mellom Skjøla og bekken ved Nideng. Det deltok en representant fra [[Sverresborg Folkemuseum]] på turen, og han fortalte om stamphuset i [[Nideng]].
[[Kategori:Kulturminner]]
 
[[Kategori: Kulturminner]]
[[Kategori:Tekstil- og bekledningsindustri]]
[[Kategori:Tekstil- og bekledningsindustri]]
[[Kategori:Klæbu]]
[[Kategori:Klæbu]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
Ingen skriftlige kilder bekrefter Stamphusenes lokaliteter i Klæbu, men for noen år siden (i 2013) var det en vandring mellom Skjøla og bekken ved Nideng. Der deltok blant annet en representant fra [[Sverresborg Folkemuseum]], som fortalte om stamphuset i [[Nideng]].{{bm}}

Nåværende revisjon fra 26. jan. 2024 kl. 14:28

Stamphusdaler i Klæbu
Kjeldeinformasjon
Forfatter: Astrid Grendstad
Tema: Stamphus
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Beretning om en vandring i Klæbu med mål om å finne spor etter stamphus.

Det skal ha eksistert to steder i Klæbu kommune, der det ble produsert vadmel. Begge stedene kalles Stamphusdalen. Mellom Svebakken og Brøttem ligger den ene plassen. Der stod det et bolighus og et stamphus. Den andre lokaliteten er ved bekken som kommer fra Skjølbakken og renner ned på veien til Nidenggårdene. I denne bekken stod det også et stamphus. Sporene etter stamphusene er i 2013 vanskelige å se.

Disse husene hadde stamper der det vevde ulltøyet ble lagt. Under stampene fyrte man opp, og på denne måten varmet en opp vannet. Resultatet ble at det vevde ulltøyet krympet, og det ferdige stoffet ble kalt for vadmel. Ofte ble arbeidet utført av egne folk som behersket dette yrket. Stamphusene ble plassert ved bekker, da det behøvdes mye vann til å få laget vadmel av hjemmevevd ulltøy. Vadmel ble så brukt i klær som jakker og bukser. Det var slitesterkt og varmt. I Norge har det trolig vært produsert vadmel i lange tider. Ingen skriftlige kilder bekrefter Stamphusenes lokaliteter i Klæbu, men for noen år siden (i 2013) var det en vandring mellom Skjøla og bekken ved Nideng. Der deltok blant annet en representant fra Sverresborg Folkemuseum, som fortalte om stamphuset i Nideng.